Slovenské elektrárne vyrábajú počas horúčav vyše 82 % elektriny z jadra

NETKY.SK • 7 August 2018, 17:11 • 2 min
Slovenské elektrárne vyrábajú počas horúčav vyše 82 % elektriny z jadra

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a. s., (SE), najväčší výrobca elektriny v SR, sa počas terajších horúcich dní spoliehajú pri výrobe elektrickej energie najmä na jadrové bloky. Vyplýva to z informácií SE zverejnených na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

"V týchto horúčavách vyše 82 % elektriny vyrábame v jadrových elektrárňach. Výkon sa počas tohtoročných letných horúčav pohybuje na úrovniach vyše 1800 megawattov (MW). Pre ilustráciu, jeden megawatt je výkon potrebný pre zásobovanie 500 priemerných, dvojkilowattových klimatizácií," priblížili elektrárne.

 

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., (SEPS) vo výročnej správe za minulý rok informovala, že spotreba elektriny v SR vlani prekonala historické maximum. "Po prekonaní hranice 30 terawatthodín (TWh) v roku 2016 dosiahla spotreba elektriny Slovenska v roku 2017 historické maximum 31,06 TWh, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast o 953 gigawatthodín (GWh), teda medziročný nárast o 3,5 %," spresnila elektrizačná prenosová sústava.

 

Na uvedenej spotrebe sa podľa SEPS podieľala spotreba prečerpávania z prečerpávacích vodných elektrární hodnotou 423 GWh (1,4 % spotreby SR). "V roku 2017 sme opäť zaznamenali vysoký dovoz elektriny zo zahraničia. Podiel importu na spotrebe elektriny sa zvýšil na 9,8 %, v roku 2016 to bolo 8,8 %. Od roku 2007, keď sa elektrizačná sústava Slovenska stala importnou, bol v roku 2017 objem importu a aj jeho podiel na spotrebe elektriny Slovenska najvyšší," dodala v správe SEPS.

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny, tepla a podporných služieb na Slovensku. Disponuje 4301 MW výkonu v ideálnom výrobnom mixe – jadrová energia, voda, uhlie, biomasa a fotovoltika. Vďaka tomu až 90 % elektriny SE vyrába bez emisií CO2.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies