Slovenská pošta sa dohodla s odborármi, poštárom stúpnu v tomto roku platy

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 11:40 • 2 min
Slovenská pošta sa dohodla s odborármi, poštárom stúpnu v tomto roku platy

BRATISLAVA - Poštárom stúpnu ešte v tomto roku platy, Slovenská pošta sa na tom dohodla s predstaviteľmi štyroch odborových zväzov. Podľa Memoranda o spolupráci, ktoré vzájomne podpísali, sa zvýši objem financií určených na mzdy v roku 2015 o 3,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

"Zameriame sa pritom na najmenej zarábajúcich zamestnancov a zvýšime minimálnu mzdu na 450 eur," vyčíslil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Za celý kalendárny rok by malo toto navýšenie podľa jeho slov v budúcnosti predstavovať 9,5 milióna eur.

 

Odborári dohodu s manažmentom firmy vítajú. "V momentálnej situácii vnímam obsah memoranda pre rok 2015 ako dobrý krok. Naďalej bude mojou snahou, aby sa zvýšili mzdy predovšetkým nízko zarábajúcim zamestnancom," konštatoval predseda Slovenského odborového zväzu pôšt a telekomunikácií Milan Brlej.

 

Slovenská pošta momentálne zamestnáva približne 13.550 ľudí a prevádzkuje sieť s viac ako 1500 pobočkami po celom Slovensku. Za minulý rok dosiahla spoločnosť zisk vo výške 4,91 milióna eur pred zdanením. "Musíme sa prispôsobiť zmenám na poštovom trhu," upozornil do budúcnosti Drucker.

 

Záujem o tradičné poštové služby totiž aj naďalej klesá, čo pre poštu znamená výpadok tržieb. V roku 2014 predstavoval výpadok príjmov 8 miliónov eur. Aj preto zamestnanci poskytujú okrem tradičnej poštárskej práce aj doplnkové činnosti ako odčítavanie plynomerov, poskytovanie výpisov a odpisov z registra trestov či výpisov z listu vlastníctva na právne účely na pobočkách, sprostredkúvajú klientom aj finančné služby.

 

"Ak nebude na strane zamestnancov záujem, aby Slovenská pošta robila aj ďalšie doplnkové činnosti ako napríklad odpočty energií či finančné služby, ktoré majú nahradiť výpadky z klasických služieb, dohodli sme sa aj so sociálnymi partnermi, že budeme musieť koncom roka prehodnotiť hospodárenie spoločnosti a výhľad príjmov do budúcna," avizoval Drucker.

 

Predsedníčka Slovenského odborového zväzu pôšt Mária Bábiková doplnila, že je teraz na zamestnancoch, aký postoj zaujmú k plneniu úloh. Aby bol záver roka 2015 vyhodnotený kladne a bola práca pre všetkých zamestnancov a zvýšené mzdy aj v budúcom roku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies