Slovenka s dušou Japonky Denisa Cabadaj Ogino má novú knihu Japonských rozprávok Ogi báje

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Slovenka s dušou Japonky Denisa Cabadaj Ogino má novú knihu Japonských rozprávok Ogi báje

Viete čo je kokoro, dango či onigiri? Ak nie, dozviete sa to v novej knihe Ogi báje, ktorú má na konte najznámejšia protagonistka japonskej kultúry na Slovensku Denisa Cabadaj Ogino. Je spoluautorkou bestsellerových románov Sushi v dushi, S dušou Japonky a autorkou kuchárskej knihy Navarme si Japonsko. Teraz si sympatická Denisa splnila svoj ďalší sen. Spolu so synom Justinom vydala knihu japonských rozprávok Ogi báje.

slovakia

left justify in out

Denisa Cabadaj Ogino pochádza zo stredného Slovenska a ako 23-ročná odišla pracovať do Japonska. Tam žila takmer desať rokov, spoznávala netradičnú japonskú kultúru, kuchyňu a spôsob života. „Do Japonska som prišla ako jednoduché dievča z malého mestečka, kde rodičia neraz mali hlboko do vrecka. Takže som bola také typické dievča s predsudkami až do dňa, kedy som spoznala milého a trpezlivého Japonca, ktorý mi Japonsko ukázal inými očami. Naučil ma používať úplne nové zmysly, o ktorých som hádam ani nevedela. Frázu „láska ide cez žalúdok" mám dodnes vrytú do pamäti, a to posolstvo odovzdávam ďalej," prezradila Denisa.

Denisa sa v Japonsku naučila striktnej etikete, verbálnej zručnosti, správaniu a samozrejme tajomstvám japonskej kuchyne. „Veľkú časť v mojom živote zohrala v tom čase adoptívna mama a papa z oblasti Tahara, ktorí nemohli mať dcéru a tak ma brali ako vlastnú. Naučila som sa zodpovednosti, pokore a prispôsobeniu sa kultúre každou mojou bunkou. Zašlo to až tak ďaleko, že Japonci mi dodnes vravia, že som viac Japonka ako oni," smeje sa sympatická Slovenka.

Dnes žije Denisa v Rajeckých Tepliciach. Okrem aktívneho podnikania sa angažuje ako učiteľka pre materské školy. Sympatickej autorke kníh právom „prischla“ nálepka Slovenka s dušou Japonky. Jej prednášky o Japonsku aj knihy vás priamo strhnú do života krajiny, kde prežila vyše desať rokov. Jej opis Japonska, ale aj jej vnútorná energia zapôsobí na každého. Aktuálne ju preniesla do novej knihy japonských rozprávok Ogi báje, ktorú zrealizovala spoločne so synom Justinom.

„Nápad som mala v hlave už v období, keď bola na trhu kniha Sushi v dushi. V Justínovi som videla neskutočný tvorivý talent na kresby a moja hlava bola plná japonských príbehov, ktoré sme si zapamätali a niektoré aj povymýšľali. Na tému Japonsko som chcela osloviť aj deti. Keď som si minulý rok robila učiteľskú prax v materskej škole u nás v Rajeckých Tepliciach, čítala som deťom pred spaním z notebooku rukopis našich bájok. Veľmi sa im to páčilo a lepšiu spätnú väzbu som si ani nemohla priať. Bolo mi už jasné, že knižka musí osloviť nielen deti, rodičov ale aj učiteľov. Zaujať na prvý pohľad a dotyk, vynímať sa na poličke a po otvorení použiť na viac spôsobov. Jednoducho knižka má spájať ľudí, to bolo mojim cieľom,“ vysvetľuje Denisa Ogino.

 

Jazykovú korektúru knihy robila Katarína Kopcsániyová, japonskí priatelia a spisovateľka Martuška Hlušíkova dali spisovateľke požehnanie. Denisin syn Justín preniesol svoj talent do kresliaceho tabletu a knihu ilustroval. Grafiku má na konte Roman Krause. V knihe je niekoľko rozprávok, ale pritom je v nej tak veľa. Lebo aj v japonských rozprávkach sa vysoko oceňuje spravodlivosť, čestnosť, starostlivosť a pomoc v núdzi. Zlo, falošnosť a závisť sa trestajú. Určite ste už počuli slová ako origami, katana, samuraj či sumo. Ale v knihe sa dozviete aj čo je to kokoro, dango či onigiri. Naučíte sa dokonca poďakovať za jedlo zvláštnymi krkolomnými slovíčkami. Možno sa vám to raz v Japonsku zíde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Nora Krchňáková, Foto: Denisa Ogino
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies