Slováci v Maďarsku: Našou budúcnosťou je jazyk a mládež

NETKY.SK • 24 November 2017, 18:53 • 2 min
Slováci v Maďarsku: Našou budúcnosťou je jazyk a mládež

MLYNKY - Budúcnosťou Slovákov v Maďarsku je ich jazyk a ich mládež, vyhlásila v piatok úvode ôsmeho ročníka konferencie "Ako ďalej, Slováci v Maďarsku?" v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) predsedníčka Zväzu Slovákov v Maďarsku (ZSM) Ruženka Egyedová Baráneková.

slovakia

left justify in out

Na príprave podujatia, ktorého doterajšie ročníky organizoval ZSM, sa prvýkrát podieľali aj Únia slovenských organizácií v Maďarsku (ÚSOM) a Organizácia slovenskej mládeže v Maďarsku (OSMM).

 

Zástupcovia slovenských organizácií a samospráv v Maďarsku sa na venujú možnostiam a rezervám slovenskej národnosti v Maďarsku s hlavným dôrazom na mládež, cirkev a občiansku sféru. Cieľom dvojdňovej konferencie je zhodnotenie súčasnosti a načrtnutie perspektívy života slovenskej menšiny v Maďarsku.

 

"Naša mládež musí prevziať zodpovednosť za to, čo sa v národnostnej politike a národnostnom dianí deje, a potom je tu cirkev, keďže vieme, že veľká časť našich Slovákov je nábožensky založená - v prvom rade sú to evanjelici, a potom aj katolíci," zdôraznila predsedníčka ZSM.

 

Dodala, že tamojší Slováci musia hľadať svoje vlastné rezervy. "Je očividné, že sme veľmi unavení a apatickí, napriek tomu si myslím, že máme ešte v sebe toľko zodpovednosti voči našim predkom, že vieme, že pokročiť budeme môcť iba tak, ak budeme voči sebe veľmi kritickí," povedala.

 

Egyedová Baráneková v tejto súvislosti podčiarkla nutnosť malých krokov. Každý deň by mali Slováci žijúci v Maďarsku povedať aspoň jednu slovenskú vetu so svojimi deťmi alebo vnúčatami, prípadne porozprávať sa po slovensky so Slovákom, s ktorým sa stretnú na ulici.

 

"Nesmieme jednoducho zabúdať na slovenský jazyk a na to, že nie vždy sú dôležité veľké činy a veľké zákony, či nariadenia. Povedzme si úprimne, toľko finančnej podpory ako teraz, slovenská menšina v Maďarsku ešte nikdy nemala. Strácajú sa nám ale pomaly ľudia, ktorí hovoria po slovensky. Každý deň treba niečo urobiť, nesmieme sa spoliehať iba na školu, čo sa týka výučby slovenského jazyka, musíme začať od seba, musíme ísť príkladom, potom aj tá dedina, i tí žiaci to ocenia," konštatovala.

 

Jedna vec sú podľa nej mnohé podujatia, ktoré slovenské organizácie usporiadajú, a ktoré svedčia o tom, že si Slováci vážia svoju ľudovú kultúru, svoje tradície a korene. "Nestačí však iba zachraňovať, ale je potrebné aj uvažovať o budúcnosti. Našou budúcnosťou je náš jazyk a naša mládež," uzavrela predsedníčka.

 

Ďalšími témami konferencie, ktorými sa účastníci budú do soboty zaoberať, sú dopady výmeny obyvateľstva na Slovákov v Maďarsku, otázka asimilácie menšín či úloha a zodpovednosť cirkevných spoločenstiev v budúcnosti Slovákov žijúcich v Maďarsku.

 

K slovenskej menšine sa pri sčítaní ľudu 2011 oficiálne prihlásilo 35 208 Slovákov, väzby na Slovensko má však podstatne viac ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies