Slováci pred odletom na majstrovstvá, Vůjtek stále dúfa v príchod Gáboríka

NETKY.SK • 1 Máj 2013, 09:19 • 2 min
Slováci pred odletom na majstrovstvá, Vůjtek stále dúfa v príchod Gáboríka

Bratislava - Slovenskí hokejoví reprezentanti odleteli v stredu do dejiska 77. majstrovstiev sveta, kde ich už v piatok o 15.15 h čaká úvodný duel šampionátu proti Francúzsku. Z Bratislavy cez rakúsky Schwechat odletelo 24 hráčov, priamo v Helsinkách sa k tímu pripojí útočník Tomáš Kopecký a tréner Vladimír Vůjtek verí, že nakoniec príde aj Marián Gáborík.

slovakia

left justify in out

Kanonier Columbusu Blue Jackets mu v prípade, že jeho tím sa neprebojuje do play off, prisľúbil účasť na šampionáte. Columbus síce nepostúpil, no Gáborík neprešiel výstupnou kontrolou a okrem lekárov mu štart turnaji neodporučil ani manažment klubu. Tridsaťjedenročný krídelník si však presadil, že v stredu ešte pôjde na vyšetrenie k špecialistovi a ak dopadne dobre, na MS predsa len pôjde. "Pokiaľ dopadne dobre, to znamená, že nebude potrebný operačný zákrok, má Marián súhlas majiteľa klubu, aby štartoval na majstrovstvách sveta. Pre nás by to v prípade pozitívnej správy znamenalo, že možno už vo štvrtok, najneskôr v piatok predpoludním by Marián mohol byť v Helsinkách. Tým pádom by mohol nastúpiť už na úvodný zápas proti Francúzsku," vyjadril nádej generálny manažér tímu Otto Sýkora.

Slovenskí hokejisti síce získali vlani v Helsinkách strieborné medaily, no pred šampionátom si vysoké ciele nedávali a tak tomu je aj tentokrát. "Ja by som považoval za veľký úspech, keby sme sa dostali do štvrťfinále, pretože to je taký medzník medzi úspechom a neúspechom. Potom je už možné všetko. Aj vlani sme sa dostali až na poslednú chvíľu do štvrťfinále a kto čakal, že zdoláme Kanadu? A podarilo sa to. Potom je to už iba o jedinom zápase," uviedol pre TASR Vladimír Vůjtek.

Hlavný tréner berie do Helsínk 25 hráčov - trojicu brankárov, ôsmich obrancov a 14 útočníkov. Na šampionátovú súpisku však nezaradí všetkých, reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Maximálne môže uviesť na súpisku 25 hráčov, z toho troch brankárov. Vůjtek si chce nechať niekoľko voľných miest pre prípadné posily z NHL, či AHL, kde pôsobí útočník Richard Pánik. "Budeme priebežne sledovať nielen vývoj v play off AHL ale i NHL. V úvode šampionátu nemusíme mať napísaných všetkých hráčov na súpiske. V priebehu MS môže prísť k zmenám, rovnako ako vlani, keď mužstvo doplnil Michal Handzuš," povedal.

Pre niektorých hráčov tak budú záverečné tréningy poslednou šancou zabojovať o svoje miesto na ľade. "Som rád, že tam cestujem a je šanca, že si zahrám na majstrovstvách, takže budem pripravený nastúpiť. Ak by som sa dostal na ľad, budem sa snažiť hrať čo najlepšie a zopakovať výkony z prípravy," uviedol najmladší hráč kádra Marko Daňo, pre ktorého to bude prvý seniorský šampionát. Premiérové MS si odkrúti aj kanonier Avangardu Omsk Tomáš Záborský. "Budeme sa snažiť nadviazať na minuloročnú hru, čo chalani predviedli. Pôjdeme od zápasu k zápasu a chceme urobiť úspech. V prípravných zápasoch som sa cítil stále lepšie a lepšie, dúfam, že forma vygraduje práve na majstrovstvách," uviedol.

Slovenskí reprezentanti si v základnej B-skupine v helsinskej Hartwall Aréne okrem Francúzska postupne zmerajú sily s domácim Fínskom, Nemeckom, Lotyšskom, Rakúskom, Ruskom a na záver s výberom USA.

nominácia SR na MS 2013 vo Švédsku a Fínsku:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Roman Kukumberg, Miroslav Šatan (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Marcel Haščák (HC Košice), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies