Slováci a Slovenky spoznali súperov v zlatej Európskej lige

NETKY.SK • 13 December 2017, 07:48 • 2 min
Slováci a Slovenky spoznali súperov v zlatej Európskej lige

Luxemburg - Slovenské volejbalové reprezentácie mužov a žien spoznali v utorok súperov v novovytvorenej Európskej lige 2018. Tá je rozdelená do dvoch výkonnostných súťaží zlatej a striebornej a ponesie názov Golden European League a Silver European League. Slováci aj Slovenky sa predstavia v 12-člennej zlatej lige. Muži si v A-skupine zmerajú sily s Belgickom, Estónskom a Švédskom, ženy sa stretnú v C-skupine s Českou republikou, Bieloruskom a Španielskom.

slovakia

left justify in out

Novú súťaž predstavila Európska volejbalová konfederácia (CEV) po tom, ako Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) v októbri odprezentovala Ligu národov (Volleyball Nations League), ktorá nahradila Svetovú ligu mužov a ženskú World Grand Prix.

 

Ďalšími účastníkmi zlatej Európskej ligy v súťaži mužov sú Slovinsko, Holandsko, Turecko a Ukrajina (B-skupina) a Fínsko, Česká republika, Portugalsko a Španielsko (C-skupina). V striebornej EL sa predstaví osem tímov - Macedónsko, Lotyšsko, Rakúsko a Kosovo (A-skupina) a Bielorusko, Chorvátsko, Maďarsko a Albánsko (B-skupina).

 

V ženskej zlatej EL sa okrem "slovenskej" C-skupiny predstavia aj Bulharsko, Ukrajina, Azerbajdžan a Portugalsko (A-skupina) a Chorvátsko, Maďarsko, Francúzsko a Fínsko (B-skupina). V striebornej EL nastúpia Švajčiarsko, Estónsko, Švédsko a Kosovo (A-skupina) a Izrael, Rakúsko, Gruzínsko a Albánsko (B-skupina).

 

V skupine sa stretne každý s každým doma a vonku, súťaž sa začína 20. mája a vyvrcholí záverečnými turnajmi Final Four 15.-16. júna (muži) a 16.-17. júna (ženy) s tým, že dejiská finálových turnajov budú známe neskôr. Celková dotácia súťaže dosiahla rekordnú sumu 413.000 eur, víťazné tímy v oboch kategóriách zlatej ligy dostanú 125.000 eur, tímy na druhom mieste 80.000, tretí 60.000 a štvrtý 40.000. Za každé víťazstvo v skupine je vypísaná prémia 2000 eur a za prehru 1000. Víťazi zlatej Európskej ligy budú hrať baráž o postup Ligy národov, najlepšie tímy zo striebornej EL postúpia do zlatej, kde nahradia posledný tím súťaže.

 

Do skupín boli tímy nasadené podľa aktuálneho rebríčka Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) serpentínovým systémom. Na utorňajšom rokovaní v sídle CEV v Luxemburgu zastupoval Slovenskú volejbalovú federáciu (SVF) Tomáš Singer. Oba slovenské tímy sú v zlatej EL na základe postavenie v rebríčku CEV.

 

Zloženie základných skupín Zlatej európskej ligy 2018 volejbalistov:

A-skupina: Belgicko, Estónsko, SLOVENSKO, Švédsko

B-skupina: Slovinsko, Holandsko, Turecko, Ukrajina

C-skupina: Fínsko, Česko, Portugalsko, Španielsko

 

Zloženie základných skupín Striebornej európskej ligy 2018 volejbalistov:

A-skupina: Macedónsko, Lotyšsko, Rakúsko, Kosovo

B-skupina: Bielorusko, Chorvátsko, Maďarsko, Albánsko

 

Zloženie základných skupín Zlatej európskej ligy 2018 volejbalistiek:

A-skupina: Bulharsko, Ukrajina, Azerbajdžan, Portugalsko

B-skupina: Chorvátsko, Maďarsko, Francúzsko, Fínsko

C-skupina: Česko, Bielorusko, SLOVENSKO, Španielsko

 

Zloženie základných skupín Striebornej európskej ligy 2018 volejbalistiek:

A-skupina: Švajčiarsko, Estónsko, Švédsko, Kosovo

B-skupina: Izrael, Rakúsko, Gruzínsko, Albánsko

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies