Šlachta chce informovať český parlament o prepojení polície s kriminálnikmi

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 18:08 • 2 min
Šlachta chce informovať český parlament o prepojení polície s kriminálnikmi

PRAHA - Odstupujúci šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) českej polície Robert Šlachta požiadal o zvolanie bezpečnostného výboru snemovne parlamentu, na ktorého zasadaní by chcel spoločne s kolegami informovať o možnom prepojení policajných špičiek s ľuďmi z kriminálneho prostredia. Informáciu priniesla dnes ako prvá verejnoprávna Česká televízia.

slovakia

left justify in out

Samotný Šlachta pre denník Právo potvrdil, že o tom informoval svojho nadriadeného a informácie, ktoré sa v kontexte týkajú aj pripravovanej reorganizácie českej polície chce najskôr oznámiť kompetentným.

 

Podľa týždenníku sa Šlachta domnieva, že dôvodom likvidácie jeho útvaru je vyšetrovanie kauzy úniku z policajných spisov. Policajný prezident Tomáš Tuhý dnes odmietol podozrenia o svojom podiele na úniku informácií. Obvinenie vedúceho ostravskej expozitúry ÚOOZ (Jiřího Komárka) označil za nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestáciu jeho osoby.

 

Tomáš Tuhý vyjadril údiv predovšetkým nad tým, že predstavitelia ÚOOZ informovali o tom najskôr médiá, pretože podobný postup je podľa jeho názoru nelegitímny a manipulatívny.

"Celú situáciu vnímam ako druhú vlnu nátlakovej kampane odchádzajúceho riaditeľa ÚOOZ a jeho priaznivcov, ktorí sa týmto nevhodným spôsobom snažia zvrátiť manažérske rozhodnutie týkajúce sa zmeny organizačnej štruktúry a zefektívnenia chodu dvoch útvarov s celorepublikovou pôsobnosťou," vyhlásil najvyšší predstaviteľ českej polície.

 

Na prípadnom zasadaní bezpečnostného výboru je pripravený zúčastniť aj minister vnútra ČR Milan Chovanec. Podľa Tuhého by na ňom nemali chýbať ani dozorujúci štátni zástupcovia a pracovníci Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS).

 

Predseda bezpečnostného výboru snemovne Roman Váňa zatiaľ žiadosť o zvolanie výboru nedostal, je aktuálne na pracovnej ceste v Macedónsku. Ak ju dostane, potom ju predloží členom výboru, ktorí rozhodnú o ďalšom postupe.

 

Aj keď má výbor naplánované ďalšie zasadanie až na 29. augusta, môže sa kvôli Šlachtovmu podnetu stretnúť i skôr, pripustil Váňa. Súčasne však poznamenal, že ak má Robert Šlachta skutočne k dispozícii informácie, ktoré naznačila televízia, potom by sa s nimi mal podľa jeho názoru obrátiť na GIBS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies