Skoré vstávanie nás zabíja: Aké ochorenia môže zdanlivo zdravý životný štýl privodiť?

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 11:12 • 2 min
Skoré vstávanie nás zabíja: Aké ochorenia môže zdanlivo zdravý životný štýl privodiť?

Skoré ranné vstávanie nie je také blahodárne, ako sa o ňom doposiaľ hovorilo.

slovakia

left justify in out

Nejeden odborník na zdravý životný štýl prízvukuje, aké dôležité je vstávať skoro ráno, dopriať si tréning a vydať sa do práce. Zdá sa však, že to nebude tak celkom pravda. Minimálne podľa štúdií doktora Paula Kelleyho z Oxfordskej univerzity. Ten totiž tvrdí, že telo má v sebe „zabudovaný“ určitý cyklus, ktorý sa nedá zmeniť. Podľa neho by mal človek odpočívať až do 10:00 a pracovať by mal začať najskôr o 11. hodine dopoludnia. Týka sa to tak zamestnaných ľudí, ako aj študentov. Prácu od skorého rána považuje za mučenie organizmu, ktoré môže mať vážne dôsledky.

 

Ako uvádza iná štúdia pochádzajúca od vedcov z centra klinickej medicíny Cedars-Sinai v Los Angeles, nedostatočný spánok znižuje citlivosť tela na inzulín, čo môže vyústiť až do vážnych zdravotných komplikácii, akými je diabetes druhého typu, obezita, či srdcovo-cievne ochorenia. Dokonca sa vyjadrili, že už jedna „bezsenná“ noc sa rovná šiestim mesiacom stravovania bohatého na tuky.

 

V prípade, že telu nedoprajeme adekvátny odpočinok, hladiny hormónov kolíšu, čo narušuje zdravé fungovanie metabolizmu. Súvislosť medzi nedostatkom spánku a obezitou je teda neodškriepiteľná. Ak počas noci nenačerpáme dosť energie, máme tendenciu kompenzovať si to stravou, obzvlášť tou, ktorá nám poskytuje okamžitú vzpruhu. Zväčša teda ide o potraviny bohaté na tuky a cukor. Zároveň akoby strácame schopnosť zasýtiť sa, čo sa skôr alebo neskôr odzrkadlí na zvyšujúcej sa hmotnosti.

 

Odborníci preto radia, že pokiaľ si chceme udržať zdravé telo aj myseľ, je nevyhnutné spať minimálne sedem hodín denne. To však treba doplniť aj vyváženou stravou a fyzickou aktivitou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies