Sklad sýrskych chemických zbraní bol terčom raketového útoku

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 17:59 • 2 min
Sklad sýrskych chemických zbraní bol terčom raketového útoku

AMSTERDAM - Chemické zbrane určené na odvoz rakety našťastie nezasiahli.

slovakia

left justify in out

Na sklad sýrskych chemických zbraní, ktoré sú určené na likvidáciu, vystrelili tento mesiac päť raketových striel. Jedna z nich dopadla tesne pri budove hotela, v ktorom bývajú experti poverení dohliadaním na ničenie chemického arzenálu. V utorok o tom informovala medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok sa stal 9. marca v prístave Ládikíja, ktorý je pod vládnou kontrolou, a zomrela pri ňom jedna osoba a ďalších šesť utrpelo zranenia. Podľa Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv majú útok na svedomí povstalci. Chemické zbrane určené na odvoz rakety našťastie nezasiahli.

 

Sýria vyviezla zo svojho územia už približne tretinu chemického arzenálu, ktorý má byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnený do konca júna. Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Chemický arzenál, ktorý zlikvidujú na palube americkej lode Cape Ray a v komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka, skladujú v prístave Ládikíja. Vývoz chemikálií z krajiny sa má ukončiť do konca apríla. Sýria tak mala pôvodne urobiť do 5. februára, podľa vlády to však nestihla práve z bezpečnostných dôvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies