Škandál v USA: Nemocnice zanedbávali liečbu vojnových veteránov, niektorí zomreli

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 09:05 • 2 min
Škandál v USA: Nemocnice zanedbávali liečbu vojnových veteránov, niektorí zomreli

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa dnes snažil zmierniť narastajúci hnev nad zlou zdravotnou starostlivosťou pre vojnových veteránov a vyjadril ľútosť nad tvrdeniami o neprofesionálnom počínaní nemocníc pre veteránov. Prezident varoval, že jeho vláda to už nebude tolerovať.

slovakia

left justify in out

Obamova vláda je pod narastajúcim tlakom Kongresu, aby riešila obvinenia, že v nemocniciach riadených ministerstvom pre záležitosti veteránov dochádza k odkladom ich liečby alebo dokonca k úmrtiam, ktorým bolo možné zabrániť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Úrad hlavného inšpektora pre záležitosti veteránov v utorok večer oznámil, že po celých Spojených štátoch teraz vyšetrujú 26 zdravotníckych zariadení, čo je nárast oproti desiatim z minulého týždňa. Týka sa to aj nemocnice v meste Phoenix v štáte Arizona, kde údajne 40 veteránov zomrelo, kým čakalo na liečbu, a tamojší personál utajoval zoznam pacientov čakajúcich na prehliadku u lekára, aby zakryl meškanie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

 

"Nebudem niečo také zastávať - ani ako vrchný veliteľ ozbrojených síl, ani ako Američan," povedal Obama po stretnutí s ministrom pre záležitosti veteránov Ericom Shinsekim v Oválnej pracovni Bieleho domu.

 

Problém sa stal vo Washingtone hlavnou a pálčivou témou. Liečba vojnových veteránov je citovou záležitosťou, ktorá zasahuje širokú škálu Američanov - najmä v súvislosti s vojnami v Iraku a Afganistane. Tie boli čoraz nepopulárnejšie, čím dlhšie sa naťahovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies