Sixtínsku kaplnku uzavreli, zariaďujú ju pre konkláve

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 10:36 • 2 min
Sixtínsku kaplnku uzavreli, zariaďujú ju pre konkláve

VATIKÁN - Tím 40 ľudí pod dohľadom inžiniera Paola Sagrettiho začal v Sixtínskej kaplnke s prípravami konkláve. Táto turistická atrakcia je preto od dneška pre verejnosť na určitý čas uzavretá, informovala rakúska agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Na streche Sixtínskej kaplnky treba nainštalovať približne dvojmetrový komín. Napojený bude na jednoduchú liatinovú pec, umiestnenú v ľavom zadnom rohu Sixtínskej kaplnky, v ktorej sa budú jeden alebo dva razy denne páliť hlasovacie lístky. Farba dymu oznámi výsledok voľby nového pápeža.

V prípade neúspešnej voľby sa k hlasovacím lístkom pridá látka, ktorá dym zafarbí na čierno. Ak bude voľba úspešná, z komína začne stúpať svetlý dym a pri tejto konkláve sa prvýkrát rozozvučia aj zvony.

Počas konkláve sa budú používať tri urny. Všetky sú vyrobené z pozláteného bronzu a striebra a ich tvar pripomína veľké plytké misky s vekom. Zdobené sú teologickými symbolmi. Do prvej urny budú kardináli dávať svoje hlasovacie lístky, v druhej sa zhromaždia už zarátané lístky, ktoré sa potom spália. Tretia, uzamykateľná urna je určená pre chorých a telesne postihnutých kardinálov, ktorí nemôžu prísť voliť do Sixtínskej kaplnky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies