Keby sa spojilo desať najbohatších ľudí sveta, medzi ktorých patrí aj zakladateľ Facebooku, mali by na zaplatenie vakcín pre všetkých!

NETKY.SK • 25 Január 2021, 15:44 • 2 min
Keby sa spojilo desať najbohatších ľudí sveta, medzi ktorých patrí aj zakladateľ Facebooku, mali by na zaplatenie vakcín pre všetkých!

V dôsledku pandémie žije v chudobe až 500 miliónov ľudí a paradoxne 10 najbohatších ľudí sveta počas pandémie zbohatlo. Spolu až o 540 miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Nezisková organizácia Oxfambola založená v roku 1942 v Anglicku skupinou sociálnych aktivistov a akademikov z Oxfordu. Je to významná mezinárodná charitatívna organizácia, ktorá pod záštitou Oxfam International združuje 13 národných organizácií zameraných na odstránenie chudoby a nespravodlivosti vo svete.

Vytvorili správu o majetkovej nerovnosti, v ktorej uvádzajú, že desiati najbohatší ľudia sveta spolu dokopy, ak zlúčime ich majetky, počas pandémie koronavírusu zbohatli o 540 miliárd dolárov. 

 

"Spoločne bojujeme proti nerovnosti, aby sme ukončili chudobu a nespravodlivosť," prehlasujú na svojom webe príslušníci organizácie Oxfam.
 

 

 

img

 

Suma 540 miliárd dolárov by dokázala zabrániť všetkým ľuďom sveta upadnúť do chudoby v dôsledku vírusu a taktiež by stačila na zaplatenie vakcíny pre všetkých. 

 

img


Oxfam zverejnil svoju správu pri príležitosti virtuálneho stretnutia Davos Dialogue Svetového ekonomického fóra, na ktorom sa stretnú svetoví lídri. Uvádza v nej, že celkové bohatstvo miliardárov sa rovná celkovým výdavkom všetkých vlád skupiny G20 na zotavenie sa z koronavírusu. Celosvetovo sa bohatstvo miliardárov od 18. marca do 31. decembra 2020 zvýšilo o 3,9 bilióna dolárov, pričom v súčasnosti 11,95 triliónov dolárov. Teda stále platí, že bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú.

Medzi desiatimi najbohatšími ľuďmi sveta sú zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, zakladateľ Tesly Elon Musk či šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Bezos mal do septembra 2020 také zisky, že by mohol dať všetkým 876-tisíc zamestnancom Amazonu bonus v hodnote 105-tisíc dolárov a stále by bol bohatý tak, ako pred pandémiou.

Naopak najchudobnejší ľudia na svete sa z pandémie môžu podľa neziskovky zotavovať viac ako desaťročie. Organizácia odhaduje, že v dôsledku pandémie žije v chudobe až 500 miliónov ľudí, čo zvrátilo pokles chudoby vo svete zaznamenaný počas ostatných dvoch desaťročí.

Neziskovka vyzýva vlády, aby zvážili dane pre superbohatých. To, že ich vlády neskutočne ekonomicky podporovali, viedlo k rozmachu na trhoch s akciami, ktorý zvýšil miliardárske bohatstvo, zatiaľ čo reálna ekonomika čelí najhlbšej recesii za posledné storočie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies