Konflikt na Ukrajine: Situácia na Ukrajine prerástla do občianskej vojny, tvrdí Putin!

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:59 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Situácia na Ukrajine prerástla do občianskej vojny, tvrdí Putin!

LUHANSK - Militanti z ukrajinského hnutia Pravý sektor zastrelili v Luhanskej oblasti 30 vojakov za to, že zložili zbrane a prebehli k miestnym obyvateľom, informoval vo štvrtok hovorca domobrany samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Ostap Čornyj.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:00 - Moskva má tajnú odpoveď na ďalšie sankcie

Rusko má pripravený tajný dokument, v ktorom popisuje odvetné opatrenia v odpovedi na prípadné ďalšie sankcie uvalené Západom v súvislosti s krízou na Ukrajine. V piatok o tom s odvolaním sa na hlavného ekonomického poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina informuje verejnoprávna televízna stanica Rossija-24. "Existuje taktika, ktorá bola stanovená. Je predstavená v dokumente - tajnom dokumente," uviedol Andrej Belousov bez ďalšieho spresnenia.

 

Spojené štáty a ich európski spojenci sa pred týždňom zhodli na tom, že Rusko by malo čeliť širším ekonomickým a hospodárskym sankciám, pokiaľ sa Kremeľ bude snažiť miešať do ukrajinských volieb naplánovaným na túto nedeľu. Americký minister zahraničia John Kerry údajne informoval Nemecko, Francúzsko, Britániu a Taliansko o tom, že Washington uvažuje o sankciách proti niektorým z najväčších sektorov ruskej ekonomiky vrátane baníckeho, plynárenského, bankového, finančného ako aj sektoru obrany. Ďalšia fáza odvetných opatrení použije "skôr skalpel ako kladivo" a bude sa sústreďovať na nové investície v týchto oblastiach. "Všetci sa zhodli na tom, že pokiaľ budú voľby narušené a bude za tým ruka Moskvy, prikročíme k sektorovým sankciám," cituje agentúra Reuters zdroj z prostredia Kerryho administratívy.

 

18:33 - Arcibiskup Zvolenský pozýva na modlitby za Ukrajinu, takisto i evanjelici

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský pozýva všetkých kňazov a spoločenstvá vo farnostiach modliť sa za pokoj na Ukrajine, ako aj za pokoj na celom svete.
     

 Arcibiskup prosí kňazov vo farnostiach, aby zvolili vhodnú formu týchto modlitieb, či už v prosbách pri svätých omšiach, pri modlitbách sv. ruženca pred omšou alebo prostredníctvom pripravenej moderovanej adorácie alebo osobitnou sériou dní, napríklad deviatnika, s týmto úmyslom. Je možné použiť zvyčajné modlitby, texty z modlitebníka alebo iné duchovné pomôcky, informoval Arcibiskupský úrad v Bratislave.

 

18:18 - Gerasimov: Rusko potrebuje 20 dní na stiahnutie jednotiek z hraníc s Ukrajinou

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, generál Valerij Gerasimov, dnes povedal, že presun vojenskej techniky rozmiestnenej dočasne pri hraniciach s Ukrajinou na stále vojenské základne si vyžiadala asi 20 dní. Citovala ho agentúra Reuters.
     

Zdroj z ministerstva obrany objasnil, že vojaci a technika ukončia presun z pohraničia počas niekoľkých dní, ale na návrat na svoje stále základne potrebujú asi 20 dní. Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov dnes vyhlásil, že Moskva v priebehu niekoľkých dní stiahne "100 percent" svojich síl rozmiestnených v oblastiach v blízkosti východných hraníc Ukrajiny.
      

Podľa jeho slov Rusko vypravilo od ukrajinských hraníc do vnútrozemia, do miest stálej dislokácie, už 20 nákladných lietadiel a 20 nákladných vlakov s vojenským personálom a technikou. Rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie, vydal ruský prezident Vladimir Putin v pondelok.

 

16:24 - Favoritom prezidentských volieb zostáva miliardár Porošenko

Ukrajina sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje na kľúčové nedeľňajšie prezidentské voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi zosadeného lídra krajiny Viktora Janukovyča. Toho v súčasnosti zastupuje dočasná hlava krajiny Oleksandr Turčynov. Favoritom volieb je miliardár Petro Porošenko prezývaný aj "čokoládový kráľ", keďže vlastní viacero potravinárskych firiem na výrobu sladkostí. Porošenko je pritom diabetik.

 

Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že podnikateľ by mohol získať viac ako 50-percentnú podporu a prezidentom by sa tak stal už v prvom kole volieb. Celkovo sa o najvyšší post v krízou zmietanej krajine uchádza spolu s ním 21 kandidátov. Medzi nimi aj expremiérka Julija Tymošenková, tej však prieskumy prisudzujú len asi 14-percentnú podporu. Ak by Porošenko nevyhral už v prvom kole, práve Tymošenková by sa s ním mala stretnúť v záverečnom súboji naplánovanom na 15. júna. Právom voliť disponuje približne 35 miliónov ľudí, separatistické východné oblasti krajiny však deklarovali bojkot volieb. 

 

Porošenko sľubuje Ukrajincov priblíženie k Európskej únii, čo má jeho byť hlavným cieľom v úrade. "Hneď po prezidentských voľbách zabezpečím čo najrýchlejšiu implementáciu asociačnej dohody," povedal na jednom zo svojich predvolebných zhromaždení. Ukrajinu chce takisto "očistiť od korupcie". 

 

14:22 - Putin: Situácia na Ukrajine prerástla do občianskej vojny

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v piatok presvedčenie, že situácia na Ukrajine sa zmenila na skutočnú občiansku vojnu. Na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade Putin vyhlásil, že prevrat na Ukrajine, ktorý viedol k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, viedol k chaosu, ktorý prerástol do občianskeho konfliktu. Ruský líder tiež zdôraznil, že jeho vláda bude bez pochybností rešpektovať výsledky prezidentských volieb, ktoré sa budú na Ukrajine konať už túto nedeľu. "Voľbu ukrajinského ľudu budeme plne rešpektovať," povedal. Putin priznal, že Moskva za obáva prípadného vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. "Zajtra môže Ukrajina vstúpiť do NATO a pozajtra tam môžu byť rozmiestnené časti amerického protiraketového systému," povedal. Už po anexii Krymu Putin v apríli priznal, že jedným z dôvodov tohto kroku boli obavy z rozširovania aliancie smerom na východ. Na Kryme má Rusko svoju Čiernomorskú flotilu. 

 

img

 

13:37 - Rusko: Úrady spustili vyšetrovanie voči spolupracovníkom Alexeja Navaľného

Ruské úrady spustili vyšetrovanie voči blízkym spolupracovníkom opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorých podozrievajú z rozsiahlych podvodov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. 
      

Ruský federálny vyšetrovací výbor dnes oznámil, že polícia vykonala prehliadky na niekoľkých miestach v Moskve, ktoré súvisia s "blízkymi známymi a spolubojovníkmi" Navaľného. Konkrétne ide o miestneho politika Konstantina Jankauskasa a podnikateľov Nikolaja Ľaskina a Vladimira Ašurkova. 
      

Podľa vyšetrovateľov sú títo traja muži podozriví z porušenia volebného zákona a zo sprenevery veľkého rozsahu v súvislosti s Navaľného vlaňajšou kandidatúrou na post moskovského starostu. 
     

 Trojica vyzbierala prostredníctvom internetu na podporu Navaľného kampane približne 10 miliónov rubľov (213.000 eur), a to aj od zahraničných darcov. Vyšetrovatelia však majú podozrenie, že prostriedky nevyužili na deklarovaný účel, ale namiesto toho ich zdefraudovali. 
      

Jeden z podozrivých Konstantin Jankauskas označil celé vyšetrovanie za "čisto politickú záležitosť", ktorá má narušiť Navaľného kampaň pred septembrovými voľbami do moskovského mestského parlamentu. 

 

13:30 - Rusko: Strategickým cieľom je integrácia postsovietskeho priestoru

Strategickým cieľom Ruska je ekonomická integrácia bývalého sovietskeho regiónu. Počas medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade to povedal prvý ruský vicepremiér Igor Šuvalov s tým, že tých, ktorí sú proti, nepovažuje Moskva za svojich partnerov. "Zahraničie musí pochopiť, že tí, ktorí sú proti tomuto cieľu, nie sú naši priatelia ani partneri. Sú to ľudia, ktorí chcú zničiť základy našej ekonomickej sily," vyhlásil Šuvalov. Informoval, že dohodu o novej Eurázijskej ekonomickej únii, ktorá bude združovať bývalé sovietske republiky, uzavrú 29. mája v kazašskej Astane.

 

Únia má zatiaľ troch členov - Rusko, Bielorusko a Kazachstan, podľa Šuvalova je však otvorená ďalších členom. Únia by mala začať fungovať od roku 2015.

 

13:11 - Rusko tento rok pravdepodobne nezníži sadzby

Ak sa ruskej centrálnej banke podarí udržať strednodobý inflačný cieľ 4 %, zváži zníženie úrokových sadzieb. Vyhlásila to v stredu guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina. Inflačné riziká označila za "veľmi vážne", do konca roka by však ceny mohli spomaliť rast na zhruba 6 %, uviedla na ekonomickom fóre v Petrohrade. V apríli ruské spotrebiteľské ceny medziročne posilnili o 7,3 %. Počas tohto roka bude banka analyzovať situáciu, a pokiaľ príde k záveru, že inflačný cieľ 4 % je v strednodobom horizonte dosiahnuteľný, zváži zníženie úrokových sadzieb, spresnila guvernérka.

 

12:56 - Boje na východe majú ďalších päť mŕtvych

Ďalších najmenej päť mŕtvych si vyžiadali ozbrojené strety na východe Ukrajiny. Podľa korešpondenta agentúry AFP prišli v bojoch pri dedine Karlivka severovýchodne od Donecka o život štyria proruskí separatisti a jeden príslušník domobrany bojujúcej na strene ukrajinskej armády. Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili len pár dní pred prezidentskými voľbami, ktoré chcú Donecký a Luhanský región bojkotovať.

 

Podľa agentúry Reuters ozbrojení separatisti tiež prepadli v piatok konvoj proukrajinskej domobrany, pričom niekoľko jej príslušníkov utrpelo zranenia. "Separatisti zaútočili automatickými zbraňami a granátmi na náš prápor," povedal Semen Semenčenko, veliteľ proukrajinských milícií známych pod názvom Donbaský batalión. Najkrvavejší útok separatistov proti ukrajinskej armáde sa udial vo štvrtok a zahynulo pri ňom až 17 vojakov. Ďalší ukrajinský vojak prišiel v ten istý deň o život aj v susednej Luhanskej oblasti.

 

 

 

12:16 - Rusko:Vojakov z hraničnej oblasti stiahneme v priebehu niekoľkých dní

Rusko stiahne všetkých svojich vojakov nasadených v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou "v priebehu niekoľkých dní". V piatok to povedal námestník ministra obrany Anatolij Antonov. Pokiaľ sa tak stane, mohol by tento krok uvoľniť napätie pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami na Ukrajine, ktoré sa uskutočnia v nedeľu.


Severoatlantická aliancia odhaduje počet vojakov rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice na 40-tisíc. Aliancia pripustila "určité pohyby" v oblasti, doteraz však výraznejšie zmeny podľa vlastných údajov nezaznamenala. "Uvidia ich - na 100 percent. Nezanecháme za sebou nič," povedal v tejto súvislosti Antonov pre agentúru Reuters. Podľa jeho slov už Belgorodskú, Brjanskú a Rostovskú oblasť opustilo 20 transportných lietadiel a 20 vlakov s vojakmi a vojenským vybavením. Dokončenie odsunu predpokladá Antonov "v priebehu niekoľkých dní". 

Ruský odsun je považovaný za súčasť snahy uvoľniť napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s dianím na Ukrajine a vyhnúť sa uvaleniu ďalších sankcií voči Moskve. Kremeľ už v pondelok oznámil, že prezident Vladimir Putin prikázal stiahnutie vojakov zapojených do údajných cvičení. Severoatlantická aliancia a Spojené štáty však reagovali, že žiadne náznaky sťahovania ruských vojakov nevidia.

 

12:13 - Gašparovič: Nemyslím si, že Rusko zakročí vojensky na Ukrajine

Prezident SR Ivan Gašparovič si nemyslí, že Rusko vojensky zakročí na Ukrajine. Jeho správanie však podľa neho naznačuje, že Európa už nemôže považovať mier a bezpečnosť za úplnú samozrejmosť. "Nemám z obavy z vojenského zásahu, ale musíme byť pripravení na všetko," uviedol v rozhovore pre TASR.
      

Gašparovič počas svojho desaťročného funkčného obdobia rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom niekoľkokrát. Prvý raz to bolo na bratislavskom summite vo februári 2005, na ktorom sa stretol Putin so svojím americkým náprotivkom Georgeom Bushom.
      

Slovenský prezident sa domnieva, že Putin svojím nástupom na pozíciu prezidenta zachránil Rusko od ekonomického krachu a nastolil v krajine určitý poriadok. "V súčasnej dobe však nie sú niektoré jeho rozhodnutia pre nás všetkých celkom čitateľné," zdôraznil Gašparovič s tým, že anexia Krymu je pre svet veľmi jasná a jednoznačná výzva na opatrnosť, pričom za nepochopiteľné považuje to, že sa takéhoto kroku dopustil člen Bezpečnostnej rady OSN.
      

Na druhej strane je presvedčený o tom, že tak ako Európa potrebuje dobrú spoluprácu s Ruskom, aj Rusko potrebuje dobrú spoluprácu s Európou. "To musí byť to východiskové, na čom sa musíme dohodnúť," upozornil Gašparovič s tým, že hoci správanie sa Moskvy na Ukrajine začalo novú studenú vojnu, treba urobiť všetko pre to, aby sa situácia nezvrhla do vybudovania ďalšieho Berlínskeho múru. "To by bolo zlé pre celý svet," konštatoval Gašparovič.
 

img

 

12:11 - Turčynov vyzýva na účasť na voľbách, z boja sa stiahol ďalší kandidát

Rozhodnutie stiahnuť svoju kandidatúru v nedeľných predčasných prezidentských voľbách na Ukrajine vo štvrtok oznámil ďalší kandidát - Vasyl Cuško. Ústredná volebná komisia (ÚVK) oznámila, že ak by aj jeho oficiálnu žiadosť dostala, nemôže mu vyhovieť, pretože sa kandidatúry vzdal po zákonom stanovenom termíne.
      

Ukrajinská ÚVK zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali. Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - okrem Cuška ide o kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).
      

Ak žiaden z kandidátov nezíska v prvom kole – 25. mája - absolútnu väčšinu hlasov, bude potrebné druhé kolo hlasovania, ktoré sa uskutoční 15. júna.
      

Pôvodne sa prezidentské voľby na Ukrajine mali konať 29. marca 2015, termín ich konania sa zmenil na základe rozhodnutia parlamentu z februára toho roku, keď došlo aj k zosadeniu Viktora Janukovyča z funkcie hlavy štátu, ako aj k celému radu zmien v ústave. Funkcie prezidenta sa dočasne ujal predseda parlamentu Oleksandr Turčynov, vo funkcii predsedu vlády poslanci schválili Arsenija Jaceňuka.
      

Turčynov dnes vyzval občanov, aby v nedeľu prišli voliť. Uviedol, že vláda urobila všetko pre to, aby sa voľby mohli uskutočniť a neboli zmarené. Vyhlásil, že predvolebná kampaň bola čestná a transparentná.
      

"Voľbami 25. mája, zvolením prezidenta, ukončíme na Ukrajine budovanie legitímneho zodpovedného vedenia. Ukončíme budovanie základov nášho štátu," uviedol Turčynov. 
      

"Budujeme bojaschopnú armádu, začali sme reformovať policajný systém a súdnu moc a kladieme základy nového ekonomického modelu našej krajiny ... Budujeme nový európsky štát...už nikdy nedopustíme, aby nás niekto pripravil o slobodu a nezávislosť, a urobili z našej Ukrajiny časť postsovietskeho impéria," vyhlásil Turčynov.

 

img

 

11:21 - Rusko: Na zvýšenú aktivitu NATO pri hraniciach budeme odpovedať

Vysokopostavený ruský generál v piatok povedal, že Moskva bude odpovedať na zvýšenú aktivitu NATO pri svojich hraniciach. Vyjadril sa tak v čase eskalácie napätia so západnou alianciou pre situáciu na Ukrajine. Od ruskej anexie Krymu NATO podniklo opatrenia na upokojenie nervozity svojich východných členov. Do regiónu dočasne nasadilo lode a lietadlá a uskutočnilo tam vojenské cvičenia.

"Intenzita ako aj operačná a bojová pohotovosť vojakov aliancie sa pri ruských hraniciach zvyšuje. Za týchto okolností musíme podniknúť odvetné opatrenia," uviedol Valerij Gerasimov, šéf generálneho štábu ruských ozbrojených síl. Konkrétne zmienil aktivity Severoatlantickej aliancie v pobaltských štátoch, Poľsku, Rumunsku ako aj vojenskú prítomnosť bloku v Baltickom, Stredozemnom a Čiernom mori. 

Rusko už dlhodobo znepokojuje expanzia 28-člennej Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, pričom prezident Vladimir Putin v apríli povedal, že anexiu Krymu čiastočne ovplyvnilo aj rozširovanie NATO.

 

11:00 - Útok separatistov si vo štvrtok vyžiadal 17 mŕtvych vojakov

Až 17 mŕtvych z radov ukrajinských vojakov si vyžiadali štvrtkové strety medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe krajiny. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pri meste Volnovacha neďaleko Donecka zahynulo 16 vojakov a 36 utrelo zranenia. Krvavý ozbrojený stret majú na svedomí separatisti, ktorí zaútočili na armádne stanovište v dedinke Olginka. Podľa ministerstva obrany išlo o rýchly a profesionálne prevedený útok. Ďalší ukrajinský vojak prišiel o život v susednej Luhanskej oblasti. Ukrajinská vláda informovala, že armáda vstúpila do konečnej fázy protiteroristickej operácie na východe krajiny s cieľom stabilizovať situáciu. Ukrajinský server Kyiv Post informoval, že guvernér takzvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov vyhlásil v reakcii na aktivity ukrajinskej armády výnimočný stav a nariadil mobilizáciu mužskej populácie.

 

Boje podľa agentúry Reuters pokračujú v Doneckej oblasti aj v piatok. Ozbrojení separatisti prepadli konvoj proukrajinskej domobrany, pričom niekoľko jej príslušníkov utrpelo zranenia. "Separatisti zaútočili automatickými zbraňami a granátmi na náš batalión," povedal Semen Semenčenko, veliteľ proukrajinských milícií známych pod názvom Donbaský batalión. Boje podľa neho pokračujú. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval vo štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Chce jej predložiť dôkazy, že Rusko sa eskaláciou ozbrojeného konfliktu snaží zmariť prezidentské voľby, ktoré sa budú konať už túto nedeľu.

 

09:13 - Na Volyni vyhlásili smútok za vojakmi padlými pri Volnovache

Ukrajinské mesto Volodymyr-Volynskyj, kde sa nachádza základňa jednotky, ktorej vojaci vo štvrtok zahynuli pri útoku separatistov vo Volnovache na východe krajiny, vyhlásilo smútok. Miestni obyvatelia usporiadali zbierku na nákup nepriestrelných viest a ďalších pomôcok na ochranu vojakov z miestnej posádky.
      

Miestny aktivista Konstantyn Zinkievič na svojej facebookovej stránke napísal, že obyvatelia sa veľmi obávajú o osud siedmich zranených, ktorých hospitalizovali v Donecku, a ďalších piatich, ktorí sú momentálne v nemocnici vo Volnovache. Ak lekári dovolia, v sobotu ich vrtuľníkmi prepravia na kliniky v bezpečnejších mestách, dodal Zinkievič.
      

K štvrtkovému útoku na ukrajinských vojakov pri meste Volnovacha v Doneckej oblasti sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon. Podľa agentúry AP si doteraz najkrvavejší útok separatistov na vládne jednotky vyžiadal 16 mŕtvych a vyše 30 zranených. Tvrdenia veliteľa sa však nepodarilo nezávisle overiť.
      

Pavel Gubarev, predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky, odmietol, že by jeho muži stáli za útokom. Obvinil z neho nacionalistov z Pravého sektora, ktorí podľa neho strieľali na vojakov preto, lebo odmietli útočiť na civilistov.
      

Vedúci Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk uviedol, že tragédia vo Volnovache spojila vojenské velenie krajiny, ktoré sa podľa neho začalo pripravovať protiúder pomerne veľkého rozsahu. 
      

"Vyhlásenie veliteľa generálneho štábu ukrajinskej armády (Mychajla Kucyna), že separatisti prekročili Rubikon, je len detailom", pripravovaná vojenská operácia už nebude "zbabraným štartom," uviedol Tymčuk.
      

Kucyn vo svojom vyhlásení k občanom Ukrajiny a príslušníkom ozbrojených síl uviedol, že vládne sily budú bojovať proti "všetkým zločineckým formáciám, proti každému, kto nezloží zbraň a nenechá krajinu žiť v pokoji". "Pravda je na našej strane. Máme zákonné právo brániť svoju vlasť - inú nemáme," zdôraznil. 
      

Na obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti sa obrátil s upozornením, že cesta, na ktorú sa ich regióny vydali, "je cestou nikam", "k ekonomickému úpadku a humanitárnej katastrofe". Ubezpečil, že všetci obyvatelia Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorí dobrovoľne zložia zbrane, vystúpia z ozbrojených oddielov a nespáchali závažné činy, budú amnestovaní a budú sa môcť vrátiť k obvyklému spôsobu života.
      

Na politikov a podnikateľov regiónu apeloval, aby "ľudí umelo nerozdeľovali na rôzne strany barikád" a nesnažili si svojím konaním vo vypätej situácii vylepšovať svoj politický "rating".

 

08:22- Porošenko: Nový prezident bude musieť rozpustiť parlament

Nový ukrajinský prezident bude musieť rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby, vyhlásil vo štvrtok prezidentský kandidát Petro Porošenko.
      

"Je to jedna z požiadaviek Majdanu. Reštart moci je to, čo väčšina ľudí chce. Po voľbách bude potrebné vytvoriť novú koalíciu založenú na našom spoločnom cieli - eurointegrácii," citovala Porošenka agentúra ITAR-TASS.
      

Na stredajšej celonárodnej diskusii v meste Mykolajiv (tzv. okrúhly stôl národnej jednoty) aj prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk tvrdil, že parlament by mal zvážiť svoje rozpustenie.
      

Podobne sa vyjadril prezidentský kandidát Strany regiónov Myhajlo Dobkin. Podľa neho súčasný parlament neodráža názor ľudu. Termín volieb však treba vybrať opatrne, dodal.
      

Podľa prieskumov je Porošenko na ceste k víťazstvu už v prvom kole hlasovania v prezidentských voľbách, ktoré budú 25. mája. Prieskumy totiž naznačili, že by mohol získať absolútnu väčšinu hlasov.

 

img

 

08:20 - Povstalci obsadili bane a žiadajú výbušniny

Proruskí povstalci vo štvrtok prevzali kontrolu nad štyrmi baňami v ukrajinskej Luhanskej oblasti a žiadajú baníkov o výbušniny. Podľa informácií vlády nie je jasný počet mužov, ktorí vtrhli do uhoľnej bane, ani čo sa stalo s baníkmi. Vláda preto vyzvala tajnú službu, aby podnikla potrebné kroky. Každopádne ide o prvý podobný incident na nepokojnom východe postsovietskej krajiny, kde separatisti odmietajú rešpektovať novú vládu v Kyjeve a žiadajú užšie vzťahy so susedným Ruskom. Prezident samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov vo štvrtok navyše avizoval vyhlásenie všeobecnej mobilizácie pre mužov vo veku od 18 do 45 rokov. Dôvodom podľa jeho slov je potreba ochrany civilistov. Deje sa tak iba tri dni pred prezidentskými voľbami na Ukrajine.

 

Donecká a Luhanská oblasť jednostranne vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny po májových v referendách, v ktorých tamojší obyvatelia tento krok podporili. Oba regióny následne požiadali Moskvu o uznanie nezávislosti, Rusko však len stručne vyhlásilo, že výsledky oboch referend rešpektuje. Oba regióny plánujú nedeľňajšie voľby bojkotovať, keďže Ukrajinu už pokladajú za cudzí štát.

 

06:38 - K masakru vojakov v Doneckej oblasti sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon

K štvrtkovému útoku na ukrajinských vojakov pri meste Volnovacha v Doneckej oblasti sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon. Podľa agentúry AP si doteraz najkrvavejší útok separatistov na vládne jednotky vyžiadal 16 mŕtvych a vyše 30 zranených.
      

Veliteľ separatistov na dvore obsadenej policajnej stanice v meste Horlivka ukázal zbrane a doklady, ktoré podľa neho patrili dvom zabitým vojakom. 
      

"Zničili sme pozíciu fašistickej ukrajinskej armády rozmiestnenej na území Doneckej (ľudovej) republiky," vyhlásil muž v kukle, ktorý sa predstavil pod prezývkou Démon. Dodal, že pri útoku zahynul aj jeden z jeho bojovníkov. Podľa AP sa však jeho tvrdenia nepodarilo nezávisle overiť.
      

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov informoval, že separatisti zaútočili na vojakov s automatickými zbraňami a granátometmi. Ministerstvo obrany dodalo, že útočníci zasiahli aj vozidlo s muníciou, po čom došlo k výbuchu.
      

Pavel Gubarev, predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky, odmietol, že by jeho muži stáli za útokom. Obvinil z neho nacionalistov z Pravého sektora, ktorí podľa neho strieľali na vojakov preto, lebo odmietli útočiť na civilistov.
      

Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil z eskalácie konfliktu a snahy zabrániť nedeľňajším prezidentským voľbám Moskvu. Vyzval na mimoriadnu schôdzku Bezpečnostnej rady OSN s tým, že Ukrajina predloží dôkazy o činoch Ruska.

 

06:34 - Militanti z Pravého sektora zastrelili 30 vojakov, tvrdí luhanská domobrana

Militanti z ukrajinského hnutia Pravý sektor zastrelili v Luhanskej oblasti 30 vojakov za to, že zložili zbrane a prebehli k miestnym obyvateľom, informoval vo štvrtok hovorca domobrany samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Ostap Čornyj.
      

Podľa neho došlo k streľbe počas rozhovorov medzi domobranou a vládnymi silami v obci Pryvilľa pri meste Lysyčansk. "Vo štvrtok sme dostali správu z Lysyčanska, že armáda sa snaží preniknúť do mesta. Vyslali sme skupinu na rozhovory... Kolónu ukrajinskej Národnej gardy blokovali civilisti vrátane žien a detí... Počas rozhovorov došlo k streľbe a sedem členov luhanskej domobrany bolo zastrelených a 16 ďalších zranených... Tridsať mužov z ukrajinského oddielu zložilo zbrane a zbehlo k civilistom. Podľa najnovších dostupných informácií militanti z Pravého sektora všetkých zastrelili," povedal Čornyj, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.
      

Hovorca tvrdil, že "ľudia boli na otvorenom priestranstve a nikto sa neskrýval, keď došlo k smrteľným výstrelom". "Následná prestrelka trvala asi pol hodiny. Mínometné granáty explodovali a horeli domy," uviedol Čornyj. Do boja bolo podľa neho zapojených 11 obrnených vozidiel Národnej gardy. "Zadržali sme veliteľa jedného z vozidiel. Opustili ho vlastní vojaci," dodal hovorca.

 

 

 

18:40 - Nemecko vyzýva na uznanie prezidentských volieb

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vo štvrtok označil za dôležité všestranné uznanie výsledkov nedeľňajších prezidentských volieb na Ukrajine a vyjadril presvedčenie, že Rusko sa v tejto veci nechce medzinárodne izolovať. Všetky zainteresované strany by tiež podľa neho mali mať záujem na tom, aby boli voľby čo najspravodlivejšie, hoci priznáva, že hlasovanie "v niektorých mestách nemusí byť možné". Minister zároveň vyjadril nádej, že po "určitom spomalení" v oblastiach zmietaných separatistickými nepokojmi nedôjde k ďalšiemu stupňovaniu konfliktu. Ozbrojené strety na východe Ukrajiny však pokračujú, pričom vo štvrtok zahynulo 13 ukrajinských vojakov a ďalších 30 utrpelo zranenia. Západ už dávnejšie pohrozil rozšírením sankcií voči Rusku, ak by sa nedeľňajšie voľby pokúsilo narušiť.

 

17:34 - Vo voľbách primátora Kyjeva šliape Kličkovi na päty mýtický Darth Vader

Fiktívna postava zloducha Dartha Vadera z filmových Hviezdnych vojen šliape podľa predvolebných prieskumov na päty favoritovi na kreslo primátora Kyjeva, bývalému boxerovi Vitalijovi Kličkovi. Analytici považujú za možné, že by táto mýtická postava mohla dokonca vyhrať nedeľňajšie voľby, ktoré sa uskutočnia súbežne s prezidentskými voľbami, uviedla dnes agentúra DPA.
     

Plagáty kandidáta na primátora "Dartha Vadera" - známeho ako "kandidáta s ľudskou tvárou" - zaplavili Kyjevy sľubujúc "slaninu všetkým Kyjevčanom".
     

 Pod čiernou prilbou Dartha Vadera sa skrýva člen ukrajinskej Internetovej strany (IUP) podnikateľa Dmitrija Golubova z čiernomorskej Odesy. Hoci bola jeho kandidatúra očividne mienená ako žart, miestna volebná komisia ju potvrdila s tým, že "Darth Vader" odovzdal včas všetky požadované dokumenty. Podľa všetkého tak urobil po tom, ako odmietli jeho kandidatúru v prezidentských voľbách.

      

V reklamách sa Vader objavuje s bojovníkmi Hviezdnych vojen ako lokálpatriot, upratujúc pamätníky a chodníky. Ironicky tiež oznámil, že plánuje rozšíriť všadeprítomnú korupciu. Ďalším postavám z Hviezdnych vojen už Vader pridelil "rezorty": Chewbacca bude mať na starosti správu domov a životné prostredie, Yoda financie a Vaderov syn bude jeho zástupcom, informuje DPA.
      

Kličko sa v predvolebnej kampani ocitol v tieni Dartha Vadera. Po tom, ako stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách a podporil v nich podnikateľa Petra Porošenka, sa tretí raz usiluje o funkciu primátora Kyjeva. V rokoch 2006 a 2008 v primátorských voľbách neuspel.
     

Vo svojej predvolebnej kampani sľubuje vytvoriť pracovné miesta a bojovať s korupciou.  Post primátora Kyjeva je od zmeny legislatívy v roku 2010 prevažne reprezentatívny. Významné rozhodnutia prijíma predseda Kyjevskej mestskej štátnej správy, ktorého do funkcie navrhuje prezident, dodala DPA. Kličkov úspech v najbližšom roku a pol do najbližších riadnych volieb v Kyjeve závisí preto predovšetkým od výsledkov jeho spojenca Porošenka v prezidentských voľbách. Darth Vader však má v ohni ešte jedno želiezko: Kandiduje aj v Odese.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies