Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda začala vojenskú akciu proti demonštrantom!

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda začala vojenskú akciu proti demonštrantom!

VIEDEŇ - Akékoľvek použitie sily proti proruským demonštrantom na východe Ukrajiny by mohlo viesť k občianskej vojne, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andrej Kelin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:59 - Veliteľom Národnej gardy Ukrajiny sa stal generálporučík Stepan Poltorak

Parlament v Kyjeve schválil dnes dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom navrhovaného Stepana Poltoraka za prvého veliteľa Národnej gardy Ukrajiny, o ktorej zriadení sa rozhodlo v uplynulých týždňoch. Stalo sa tak po neúspešnom pokuse spred dvoch týždňov v dnešnom treťom kole hlasovania, keď kandidáta podporilo 235 zákonodarcov. Informovala o tom agentúra UNIAN.

 

img

 

18:50 - Berlín chce od Moskvy jasné dištancovanie sa od násilia

Podpredseda nemeckej vlády Sigmar Gabriel v utorok vyzval Rusko na "verejné a jasné" dištancovanie sa od akejkoľvek formy násilia páchaného rusky hovoriacimi ozbrojencami na východe Ukrajiny. Podľa Gabriela tak Moskva zatiaľ neurobila, čo vyvoláva dojem, že situácia na Ukrajine eskaluje s jej súhlasom. Rusov zároveň varoval, že EÚ je pripravená na ďalšie ekonomické sankcie, aj keď nie je v nikoho záujme, aby sa tak stalo.

 

"Počul som a čítal, že ruská vláda odmietla zodpovednosť... No celý rad informácii ukazuje, že je v tom zapojená," povedal vicekancelár Gabriel, minister hospodárstva a energetiky a taktiež predseda SPD, ktorá spolu so stranou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej od decembra tvoria nemeckú vládu.

 

18:02 - K Slovjansku dorazili ukrajinskí vojaci s armádnou technikou

Do východoukrajinského mesta Slovjansk dorazila dnes kolóna vozidiel so stovkami ukrajinských vojakov a armádnou technikou. Novinárske zdroje priamo z mesta, v ktorom sú mimoriadne aktívni proruskí separatisti, však ešte pred časom tvrdili, že tam momentálne vládne pokoj, uviedlo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda a agentúra UNIAN. Agentúra Reuters však s odvolaním sa na oficiálne ukrajinské zdroje informovala o začatí protiteroristickej operácie v Slovjansku. Proruskými aktivistami zosadená primátorka Slovjanska Neľa Štepová poukázala už skôr na tisícky automatických zbraní a stovky mínometov, ktoré neznámi ozbrojenci rozdali v meste občanom. Podľa jej slov separatisti v noci nadnes postrelili muža, ktorý na kontrolnom stanovišti nesúhlasil s prehliadkou svojho auta. Primátorka tvrdí, že v meste nikto neželá pričlenenie k Ruskej federácii.

 

img

 

armádne stroje typu SU-27

 

img

 

 

 

17:33 - Medvedev: Ukrajina je na pokraji občianskej vojny

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok ostro skritizoval postup ukrajinskej armády na východe krajiny a zásahy voči proruským separatistom. "Na Ukrajine sa zase raz prelieva krv," uviedol v utorok prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook. Ukrajina sa podľa neho v súčasnosti nachádza "na pokraji občianskej vojny". "Akcia viedla k reakcii. Zločin proti štátu viedol k ľudovým protestom v regiónoch. Je to reťaz reakcií na udalosti, politické aj ekonomické," dodal bez ďalšieho spresnenia toho, aký bude prípadný ďalší postup Moskvy v tejto veci.

 

17:26 - Z Kramatorsku prichádzajú správy o streľbe a výbuchoch na letisku

O streľbe a neprehľadnej situácii na letisku v Kramatorsku informujú dnes popoludní ukrajinské elektronické médiá. Podľa správ tlačovej agentúry UNIAN a internetového vydania novín Ukrajinska pravda sa tam podarilo odraziť útok neznámych ozbrojencov vybavených automatickými zbraňami. V ukrajinských bezpečnostných zložkách pri akcii nezaznamenali obete. Ruská spravodajská televízia RT s odvolaním sa na proruskú samoobranu informovala, že na letisku prišli o život štyri osoby a ďalšie dva utrpeli zranenia. Ruská tlačová agentúra RIA-Novosti priniesla informáciu, podľa ktorej ukrajinská armáda zaútočila na letisko obsadené aktivistami, medzi ktorými sú aj ranení, možno aj mŕtvi. Iná ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že sa nad letiskom objavili štyri armádne stroje pravdepodobne typu SU-27, z ktorých spustili paľbu na samotné letisko. Podľa ukrajinských zdrojov niekoľko lietadiel a vrtuľníkov z letiska preventívne vzlietlo, aby sa zabránilo ich poškodeniu.

 

 

 

17:03 - NATO upodozrieva Rusko z vojenskej angažovanosti na východe Ukrajiny

Rusko je hlboko zaangažované do krízy na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili viacero vládnych budov, uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Na otázku, či videl dôkazy o účasti Ruska na udalostiach vo východnej Ukrajine, Rasmussen podľa agentúry Reuters odpovedal: "Spravodajské informácie... nikdy nekomentujeme, ale myslím, že z toho, čoho sme svedkami, je jasné, že v tom má Rusko prsty". 

 

Rasmussen, ktorý sa dnes v Luxemburgu zúčastnil rokovaní s ministrami obrany štátov Európskej únie, vyzval Rusko, aby "ukončilo eskaláciu napätia, stiahlo svoje jednotky z ukrajinských hraníc, prestalo destabilizovať situáciu na Ukrajine a dalo jasne najavo, že nepodporuje násilné akcie proruských separatistov". "Rusko by malo prestať byť súčasťou problému a malo by sa stať súčasťou riešenia," povedal Rasmussen.
      

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes prítomnosť ruských ozbrojených zložiek na východe Ukrajiny dôrazne odmietol. "Sú so absurdné tvrdenia, nijaké ruské sily tam nie sú," povedal v konferenčnom hovore Peskov a naznačil, že Západ ubezpečenia Ruska v tejto otázke zámerne ignoruje. Rasmussen potvrdil, že aliancia neuvažuje o vojenskom zásahu na Ukrajine, ktorá nie je členským štátom NATO, a zameria sa na posilnenie obrany svojich východoeurópskych spojencov, ktorí sú zámermi Ruska znepokojení.

 

 

16:14 - Ruské lietadlá lietali tesne nad torpédoborcom USA

Americká vláda vyjadrila v pondelok pobúrenie z informácií, podľa ktorých mala ruská stíhačka uskutočniť nízke prelety nad torpédoborcom USS Donald Cook, ktorý sa od štvrtka nachádza v Čiernom mori. Podľa Pentagonu stroj Su-24 v sobotu večer opakovane prelietaval nad plavidlom. Údajne sa tak stalo 12-krát počas 90 minút v momente, keď loď vykonávala kontrolu v medzinárodných vodách mora. Vláda to označila za "provokatívne a neprofesionálne konanie" najmä v čase aktuálne napätej situácie na Ukrajine.

 

img

 

15:41 - Rusko chce prekaziť štvorstranné rozhovory o Ukrajine

Nepokoje na východe Ukrajiny sú "vykonštruovanou zámienkou" vyprovokovanou Ruskom, ktoré chce narušiť štvorstranné rozhovory o Ukrajine naplánované na utorok, uviedol dnes v ukrajinský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Jurij Klymenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Klymenko povedal, že Ukrajina mala v úmysle využiť rozhovory, na ktorých sa zídu diplomati zo Spojených štátov, Európskej únie, Ruska a Ukrajiny, na zníženie napätia na svojich hraniciach s Ruskom, ako aj na obnovenie obchodných vzťahov s Moskvou. Ukrajina však nemieni diskutovať o svojich vnútorných záležitostiach, povedal Klymenko.

 

15:10 - Zvýšenie úrokových sadzieb na Ukrajine nebude mať dlhodobý efekt

Ukrajinská centrálna banka zvýšila v pondelok výrazne úrokové sadzby. DPA sa odvoláva na expertov, podľa ktorých zvýšenie úrokov nebude mať dlhodobý vplyv na kritickú situáciu krajiny, s ktorou je Rusko v konflikte. Expert Neil Azous z americkej analytickej spoločnosti Rareview Macro v tejto súvislosti poukázal aj na vysoký štátny dlh krajiny. Pokles ukrajinskej hrivny, ktorá sa od začiatku roka prepadla asi o 30 %,  zdražel importy a nové opatrenie podporí najmä rast spotrebiteľských cien. Investori z obavy pred ďalším zostrením krízy už predisponovali do zahraničia veľké finančné sumy.

 

15:02 - Parlament prijal zákon o dočasne okupovaných územiach

Ukrajinský parlament dnes schválil návrh zákona, ktorým sa Krymský polostrov a mesto Sevastopol vyhlasujú za "dočasne okupované územia". Krym aj Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie na základe výsledkov referenda zo 16. marca, v ktorom sa drvivá väčšina voličov vyslovila za pripojenie tohto pôvodne ukrajinského územia k Rusku. Kyjev ani jeho západní spojenci legitimitu referenda ani jeho výsledky neuznávajú. Návrh zákona o dočasne okupovaných územiach bol schválený len tesne, keďže zaň hlasovalo 228 poslancov, pričom nevyhnutné minimum bolo 226 hlasov. Zákon musí ešte podpísať dočasný prezident Oleksandr Turčynov.

 

14:48 -  Ruskú banku vyšetrujú pre financovanie teroristov

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (USB) začala vyšetrovať predstaviteľov nemenovanej ruskej banky za to, že „financovali teroristov“, uviedla USB v utorok vo svojom vyhlásení. Bezpečnostná služba tvrdí, že banka poskytla medzi marcom a aprílom 45 miliónov hrivien (2,72 milióna eur) na financovanie militantných skupín a denne previedla na individuálnych militantov 145 až 352 eur. Podľa USB banka navyše poskytovala prostriedky militantom zapojeným do okupácie jej kancelárií vo východoukrajinskom meste Luhansk. Proruskí separatisti okrem Luhanska nedávno obsadili aj vládne budovy v Slovjansku, Donecku a ďalších mestách na východe Ukrajiny. V utorok sa separatisti dobrovoľne vzdali policajnej centrály, ktorú okupovali v meste Kramatorsk. Ukrajinská armáda v tejto súvislosti odštartovala v utorok na východe krajiny "protiteroristickú operáciu", zásahy však zatiaľ nehlásili.

 

14:30 - Nemecké noviny Bild: Odstráňte z Berlína dva sovietske tanky

Nemecko by malo na protest proti ruskému postupu na Kryme a vo východnej Ukrajine, odstrániť z Berlína dvojicu sovietskych tankov z čias druhej svetovej vojny, ktoré sú umiestnené na kamenných podstavcoch neďaleko Brandenburskej brány. Požaduje to v dnešnom vydaní nemecký denník Bild. Spoločne s bulvárnymi berlínskymi novinami B.Z. spustil Bild petíciu za odstránenie dvojice zelených tankov T-34, ktoré sú súčasťou pamätníka padlých sovietskych vojakov už od jeho postavenia v roku 1945. Oboje noviny vyzvali čitateľov, aby protest proti vojnovým symbolom v Berlíne vyjadrili v listoch adresovaných parlamentu.

 

img

 

14:18 - Aktivisti protestujú proti ruskému čaju v sieti McDonald's

Skupina ukrajinských aktivistov je nespokojná s tým, že v reštauráciách siete McDonald's na Ukrajine sa predáva len čaj a omáčky ruských značiek. Ako informovala agentúra RIA Novosti, aktivisti chcú požiadať ukrajinské vedenie siete reštaurácií rýchleho občerstvenia, aby prehodnotili svoju obchodnú politiku a začali sa orientovať na ukrajinské alebo poľské produkty.

 

14:16 - EÚ pridala na čierny zoznam ďalších štyroch ukrajinských politikov

Európska únia zmrazila účty bývalého ukrajinského premiéra Serhija Arbuzova, keď jeho meno pridala na zoznam osôb podozrivých zo sprenevery finančných prostriedkov štátu. Arbuzov viedol vládu necelý mesiac pred tým, ako vtedajší prezident Viktor Janukovyč vo februári po mohutných protivládnych protestoch ušiel z Ukrajiny. Arbuzova s Janukovyčom spájalo tesné spojenectvo, konštatuje agentúra DPA.

 

13:48 - Turčynov nedopustí občiansku vojnu, civilisti zbrane nedostanú

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyhlásil, že nedopustí, aby na Ukrajine vypukla občianska vojna. Pred poslancami parlamentu dnes v Kyjeve ďalej uviedol, že civilnému obyvateľstvu sa zbrane vydávať nebudú, čím reagoval na požiadavku strany Sloboda, aby bol prijatý zákon, ktorý by civilným osobám umožnil držať zbraň. Turčynov tým súčasne reagoval aj na viaceré výzvy rozdať občanom zbrane na obranu vlasti. Turčynov upozornil, že ak by štát zjednodušil prístup k zbraniam, dostali by sa k nim aj separatisti. 

 

13:30 - V Kramatorsku sa separatisti bez vysvetlenia vzdali

Ukrajinská polícia dnes informovala, že proruskí separatisti v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti sa vzdali a bez uvedenia dôvodu opustili budovu polície, ktorú v predchádzajúcich dňoch obsadili. Samotní aktivisti zatiaľ svoj odsun nepotvrdili, upozornila agentúra ITAR-TASS. Vedúci tlačového oddelenia polície Doneckej oblasti Ihor Demyn súčasne poprel správy niektorých médií, že počas noci neznáme osoby vo viacerých mestách regiónu obsadili ďalšie budovy mestskej alebo okresnej správy polície. Proruskými aktivistami zosadená primátorka Slovjanska Neľa Štepová dnes informovala, že separatisti v noci nadnes ťažko postrelili muža, ktorý na kontrolnom stanovišti nesúhlasil s prehliadkou svojho auta. 

 

12:31 - Nemecko vyzýva Rusko, aby sa dištantovalo od proruských separatistov na Ukrajine

Rusko by sa malo dištancovať od proruských separatistov, ktorí sa na východe a juhu Ukrajiny počas uplynulých dní zmocnili viacerých vládnych budov a strategických objektov. Uviedol to dnes v Berlíne nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Bolo by dobré, keby sa Rusko dištancovalo od násilných a protiprávnych akcií proruských demonštrantov," vyhlásil  Steinmeier pre nemecký týždenník Die Zeit. Nepokoje na východnej Ukrajine vypukli pred ôsmimi dňami, ale za posledných 48 hodín sa výrazne vystupňovali, keď sa separatisti zmocnili vo viacerých menších mestách vládnych budov. 

 

12:22 - Najväčším problémom Ukrajiny je obrovská korupcia

Rozsiahla korupcia, nedostatok nezávislosti súdnictva ako aj nespravodlivé voľby boli jednými z hlavných príčin vzniku masových protestov, ktoré sa na Ukrajine odohrávali od novembra do februára a ktoré viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. Vo svojej správe o ľudských právach na Ukrajine to v utorok konštatovala Organizácia Spojených národov. Správa je založená na zisteniach námestníka Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Ivana Šimonoviča. Korupciu označil UNHCR za najväčší problém Ukrajiny, ktorý negatívne ovplyvňuje život celej spoločnosti. Korupcia podľa správy negatívne vplýva na "všetky druhý ľudských práv" a na dôveru občanov štátne inštitúcie a vedie tiež k beztrestnosti niektorých osôb a tým aj k rozpadu právneho štátu.

 

12:10 - OSN: Ruské etnikum na Ukrajine nie je ohrozené, Pravý sektor nie je hrozbou

Tvrdenia ruskej menšiny z východnej Ukrajiny, že sú terčom útokov, sa nezakladajú na pravde. Uvádza sa to v správe úradu OSN pre ľudské práva, ktorú dnes zverejnili v Ženeve. Práve obavami o ruských krajanov Moskva zdôvodňuje svoje zásahy do vývoja udalostí na Ukrajine. Správa OSN bola zverejnená po dvoch marcových návštevách poradcu generálneho tajomníka pre ľudské práva Ivana Šimonoviča na Ukrajine. Správa OSN konštatuje, že sa odohralo niekoľko útokov na príslušníkov ruského etnika, ale nešlo o systematické ani všeobecne rozšírené konanie. 

 

12:08 - Nižšie clá na dovoz z Ukrajiny môžu byť pre SR problém

Dočasné zníženie ciel na dovoz z Ukrajiny do EÚ, ktoré prijala únia 11. marca, môže znamenať podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľký problém pre Slovensko. "Ukrajina tým získala prístup na trh EÚ, ale zároveň nemusí poskytnúť prístup pre tovary z EÚ na svoj trh, čiže tam nie je reciprocita," povedal v utorok na tlačovej besede riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Ako ďalej dodal, zníženie ciel pre poľnohospodárske a potravinárske komodity, vrátane hydinového mäsa, ktoré by malo začať platiť od 23. apríla, je čiastočné, čiže sa poskytnú bezcolné, tarifné kvóty.

 

11:15 - Nemecký koncern RWE začína dodávať plyn Ukrajine

Z Nemecka dnes začína prúdiť plyn na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. Nemecký koncern RWE začal ako prvý európsky dodávateľ posielať plyn na Ukrajinu. Základom je rámcová dohoda RWE s ukrajinskou plynárenskou spoločnosťou Naftogaz s opciou na ročné dodávky až do objemu 10 miliárd kubických metrov. Cena sa orientuje podľa európskych veľkoobchodných cien plynu. Koncern RWE uviedol, že plyn sa bude transportovať cez Poľsko.

 

11:11 - Federalisti v Slovjansku sa pripravujú na útok

Dočasný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes uviedol, že k mestu sa priblížili tanky a obrnené transportéry ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na ruskú agentúru ITAR-TASS o tom informovala ukrajinská agentúra UNIAN. V súvislosti s presunom vojenskej techniky Ponomariov vyhlásil, že si neželá krviprelievanie a je pripravený rokovať. Podľa jedného z federalistov, ktorý sa agentúre Interfax predstavil ako Nikolaj, je Slovjansk "obkľúčený neznámymi ozbrojenými ľuďmi". Proruskí aktivisti nevylučujú útok na mesto a pripravujú sa naň.

 

10:26 - Na severe Doneckej oblasti sa začala protiteroristická operácia

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes na pôde parlamentu oznámil, že na severe Doneckej oblasti sa začala protiteroristická operácia. Dodal, že jej cieľom je ochrana ľudských životov, ale aj "zastaviť teror, zločinnosť a pokusy rozorvať krajinu na kusy". Spresnil, že operácia pozostáva z niekoľkých etáp, ku ktorým sa prikročí po zrelej úvahe a zodpovedne.

      

 

09:53 - Rusko trvá na ústavnej reforme na Ukrajine, Lavrov ocenil Jaceňukovu iniciatívu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že použitie sily na vyriešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny je neprípustné. "Kľúčom k riešeniu problému musí byť ústavná reforma," uviedol. Rusko podľa neho žiada, aby kyjevská vláda v záujme potlačenia protestov prestala na východ Ukrajiny posielať "tzv. bezpečnostné sily", lebo "to protirečí medzinárodným normám" i ukrajinskému právu. Lavrov označil za neprípustné aj zámery Kyjeva zatiahnuť OSN do svojich "protizákonných krokov" na juhovýchode Ukrajine. Šéf ruskej diplomacie tiež vyzval, aby sa "neverilo tým, ktorí tvrdia, že Moskva sa snaží zmariť štvrtkové rokovania v Ženeve o urovnaní krízy na Ukrajine." "Tieto vyhlásenia nezodpovedajú skutočnosti," zdôraznil.

 

09:31 - Terčom útoku sa stali dvaja ukrajinskí prezidentskí kandidáti

Dvaja kandidáti prezidentských volieb na Ukrajine sa v noci nadnes stali terčmi brutálnych útokov, informovali ukrajinské i ruské tlačové agentúry. Oleha Carjova zbili radikálne naladení veteráni z Afganistanu a aktivisti tzv. AutoMajdanu, keď v pondelok večer odchádzal z budovy televízie ICTV v Kyjeve. Útočníci Carjova so sprievodom najprv zablokovali v budove, potom ho nechali prejsť "uličkou hanby" a bili, kým sa ho ochranke nepodarilo odviesť pred rozvášnenou skupinou ľudí do bezpečia. Podľa tlačovej agentúry UNIAN ho ochránili ľudia blízki pravicovému radikálneho hnutiu Pravý sektor. Politik je vo vážnom stave hospitalizovaný, ale podrobil sa výsluchu vyšetrovateľov prokuratúry. 

 

Terčom útoku sa stal aj tím prezidentského kandidáta za bývalú vládnu Stranu regiónov Mychaila Dobkina, ktorému neznámi páchatelia zničili auto a zranili jeho poradcov. Prorusky orientovaný Dobkin, bývalý gubernátor Charkovskej oblasti, najnovšie vystupuje ako odporca federalizácie Ukrajiny, ale je za to, aby kyjevská vláda s regiónmi rokovala, najmä s oblasťami na juhovýchode krajiny. Moskva nedávno deklarovala, že by ho rada videla v ukrajinskej delegácii na štvorstranných rokovaniach o urovnaní krízy na Ukrajine, ktoré sa majú konať tento štvrtok v Ženeve.

 

 

Carjov po napadnutí

 

 

09:23 - Summit o Ukrajine by sa mohol konať budúci týždeň

Lídri Európskej únie by sa mohli stretnúť už budúci týždeň na summite, aby sa dohodli na ďalších sankciách voči Rusku. V pondelok to uviedol francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. „Ak to bude potrebné, mohlo by sa budúci týždeň uskutočniť stretnutie hláv štátov a vlád na európskej úrovni, kde by mohli byť prijaté nové sankcie,“ povedal Fabius novinárom počas schôdzky šéfov diplomacií štátov EÚ v Luxemburgu, kde v pondelok rokovali o ukrajinskej kríze. Stať by sa tak malo v prípade, že nedôjde k pokroku počas rokovaní v Ženeve naplánovaných na štvrtok. "Cieľom je ukázať tvrdosť, avšak ponechať dialóg otvorený,“ dodal Fabius.

 

Ministri na stretnutí odsúdili zasahovanie Ruska do záležitostí Ukrajiny, vyjadrili však nádej, že koniec krízy je stále možné dosiahnuť mierovou cestou. Britský minister zahraničia William Hague už pred začiatkom zasadnutia uviedol, že akcie proruských skupín okupujúcich vládne budovy na východe Ukrajiny „sú niečím, čo je plánované a uskutočňované Ruskom“. Počas prvej časti stretnutia ministri preto pridali ďalších štyroch ruských predstaviteľov na zoznam sankcionovaných osôb. Schválili tiež mimoriadne pôžičky pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy eur, ktoré Kyjev získa za predpokladu plnenia ekonomických a finančných reforiem. Dohodli sa aj na dodatočnom zrušení alebo znížení colnej povinnosti pre ukrajinský import. Ďalšie dramatické zvýšenie odvetných opatrení proti Moskve sa však neočakáva, keďže nie všetky členské štáty ho podporujú.

 

Ukrajinské tanky 70 kilometrov od Slavjansku

 

img

 

09:21 - Turčynov chce na východe nasadiť mierové sily OSN

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov sa v pondelok vyslovil za nasadenie mierových síl OSN v mestách na východe krajiny, kde proruskí vzbúrenci okupujú budovy štátnych orgánov. Podľa portálu prezidentskej kancelárie v Kyjeve tak urobil počas telefonátu s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom, ktorému navrhol, aby sa medzinárodní mierotvorcovia podieľali na ohlásenej "protiteroristickej operácii" ukrajinských bezpečnostných síl. Návrh odzrkadľuje bezmocnosť ukrajinského vedenia voči separatistom, ktorí pokračujú v okupácii úradov či policajných staníc napriek vypršaniu príslušného ultimáta.

 

Nasadenie vojakov OSN by musela odsúhlasiť 15-členná Bezpečnostná rada, v ktorej má právo veta Rusko označované ukrajinskými a západnými predstaviteľmi za pôvodcu nepokojov. Dokazovať to majú okrem iného aj pondelňajšie udalosti v meste Horlivka na území Doneckej oblasti, kde sa pri obsadzovaní miestnej policajnej stanice jeden z aktérov označil za podplukovníka ruskej armády. Na stranu vzbúrencov z Horlivky sa však údajne pridala i časť policajtov, pričom si ponechala svoje zbrane. Podobná situácia pretrváva v najmenej deviatich mestách na východe a juhu Ukrajiny. Turčynov ešte v nedeľu ohlásil "veľkorozmernú protiteroristickú operáciu", ktorá má zabrániť "zopakovaniu krymského scenára na ukrajinskom východe".

 

09:19 - Rakúšania aj Švajčiari vyšetrujú pranie peňazí na Ukrajine

Viedenskí prokurátori vyšetrujú viacero ľudí, ktorí boli blízki zvrhnutej ukrajinskej vláde. Dôvodom vyšetrovania sú podozrenia z prania špinavých peňazí. Rakúske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že vyšetrovaniu čelí "viacero“ osôb, pričom okrem prania špinavých peňazí príslušné orgány vyšetrujú aj ďalšie zločiny. Vyšetrovaniu by mal čeliť aj bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov a jeho syn Oleksij.

 

Kancelária viedenskej prokuratúry odmietla uviesť, ktorých ďalších osôb sa vyšetrovanie týka. "V súčasnosti sa uskutočňuje viacero vyšetrovaní, nemôžem však povedať voči komu,“ uviedol v pondelok hovorca viedenskej prokuratúry. Ukrajinských predstaviteľov vyšetruje aj švajčiarska prokuratúra. Tá otvorila formálne vyšetrovanie voči nemenovaným spolupracovníkom zvrhnutého prezidenta Viktora Janukoviča. Ten je navyše podozrivý z porušovania ľudských práv a zo zneužitia verejných financií.

 

09:15 - USA neuvažujú o poskytnutí zbraní Ukrajine

Spojené štáty dnes oznámili, že neuvažujú o poskytnutí zbraní Ukrajine, aj keď Washington potvrdil, že ruské stíhačky nalietavali na americkú vojnovú loď v Čiernom mori. Uviedla to tlačová agentúra DPA. Záležitosť pomoci Ukrajine v podobe zbraní sa objavila vo vyjadreniach Thomasa Shannona, poradcu amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, keď bol dnes na návšteve Európy. Pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung poradca povedal, že "možnosťou" je aj poslanie zbraní na Ukrajinu, ale toto sa ešte "nevyjasnilo".

      

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová dostala potom od novinárov vo Washingtone otázku, či to znamená, že americká administratíva intenzívnejšie uvažuje nad zaslaním pomoci vo forme zbraní. Psakiová odpovedala: "Nie, neznamená."

 

Ukrajinský tank sa zasekol neďaleko Slavjansku

 


      

09:13 - Švajčiarsko sa ponúklo Ukrajine ako sprostredkovateľ

Švajčiarsko ponúklo dnes Ukrajine diplomatické sprostredkovanie v konflikte na východe Ukrajiny. V Kyjeve to oznámil šéf švajčiarskej diplomacie Didier Burkhalter, informovali agentúry SDA a DPA. Podľa slov predstaviteľa úradujúcej predsedníckej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ukrajinská vláda nadniesla možnosť sprostredkovania neutrálnym Švajčiarskom na pôde OBSE ešte v piatok. Švajčiarsky minister zahraničných vecí navyše v ukrajinskej metropole prisľúbil, že sa bude snažiť o zvýšenie počtu pozorovateľov OBSE na Ukrajine.

 

08:47 - Ukrajinská centrálna banka výrazne zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ukrajinská centrálna banka v pondelok (14. 4.) prvý raz za 8 mesiacov zvýšila úrokové sadzby. Dôvodom je prepad kurzu hrivny, ktorá od začiatku roka oslabila takmer o dve pätiny. Dôvodom prudkého zníženia hodnoty ukrajinskej meny je konflikt s Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters. Ukrajinská centrálna banka v pondelok večer zvýšila svoj kľúčový úrok na 9,5 % zo 6,5 %. Bola to prvá zmena ukrajinského kľúčového úroku od augusta 2013. Zvýšená úroková sadzba platí oddnes. "Centrálna banka považuje za nevyhnutné prijať kroky na zvýšenie hodnoty domácej meny, zníženie inflácie a stabilizáciu situácie na peňažnom trhu," uvádza sa v stanovisku ukrajinskej centrálnej banky.

 

08:27 - Biely dom potvrdil víkendovú návštevu šéfa CIA v Kyjeve

Biely dom varoval dnes Rusko, že za svoje zasahovanie na Ukrajine bude čeliť ďalším "sankciám" a zároveň potvrdil, že riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan bol cez víkend v Kyjeve. "Väčšinou cesty riaditeľa CIA nekomentujeme, ale vzhľadom na výnimočné okolnosti v tomto prípade a nepravdivé tvrdenia, ktoré proti CIA vznieslo Rusko, môžeme potvrdiť, že riaditeľ v rámci svojej cesty do Európy navštívil Kyjev," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu Jay Carney. Podľa správ, ktoré sa objavili v médiách, Moskva žiadala od Washingtonu vysvetlenie, čo robil Brennan na Ukrajine. "Návštevy spravodajských dôstojníkov na vysokej úrovni sú štandardným prostriedkom upevňovania vzájomne prospešnej spolupráce, čo platí aj pre spravodajskú spoluprácu s Ruskom v období po skončení studenej vojny," povedal Carney.

 

08:24 - Žirinovskij pre Echo Moskvy: Janukovyč sa do 1. mája vráti na Ukrajinu

Poslanec ruskej Štátnej dumy Vladimir Žirinovskij sa domnieva, že zákonne zvolený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa do 1. mája vráti do vlasti a do svojej rezidencie. Vyplýva to z jeho dnešného rozhovoru pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. Podľa Žirinovského, ktorý je známy svojimi nekonvenčným vyjadrovaním, Janukovyčovi pomôže pri návrate tzv. Armáda juhovýchodu Ukrajiny, ktorá už existuje, má svojich veliteľov a náčelníkov štábu. Súčasní "peňazokazci" v Kyjeve budú všetci uväznení, poznamenal Žirinovskij a dodal, že všetci však majú svoje lietadlá a ujdú.

 

08:20 - Lajčák: Musíme dať šancu štvorstranným rokovaniam o Ukrajine

Udalosti na Ukrajine dominovali dnešnému zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu. Ministri diskutovali aj o tom, ako podporiť politické rokovania o Ukrajine, ktoré sa majú konať vo štvrtok v Ženeve.  "Veľká časť rokovaní (v Luxemburgu) bola venovaná sankciám, kde vládne viacero názorov," uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.  Pozícia SR bola v tomto smere je taká, že treba umožniť začiatok politického procesu v podobe štvrtkových rokovaní v Ženeve, a preto ho netreba ohroziť novými opatreniami. Podľa Lajčáka sa v Luxemburgu sa hovorilo o možnosti tretej fázy sankcií voči Rusku. Ozvalo sa však viacero ministrov s námietkou, že v tomto prípade treba vypracovať analýzu ich dopadov na členské štáty únie.

 

img

 

08:18 - Oligarcha Rinat Achmetov je za jednotu krajiny, no proti použitiu sily

Za jednotnú Ukrajinu a za maximálne úsilie v záujme mierového riešenia súčasnej krízy s cieľom zabrániť akýmkoľvek ďalším obetiam sa dnes vyslovil jeden z najbohatších Ukrajincov, majiteľ futbalového klubu Šachtar Doneck, oligarcha Rinat Achmetov. Podľa jeho slov je ľudský život najvyššou jestvujúcou hodnotou, preto je smutné, že už došlo k obetiam, avšak je treba vynaložiť maximálne úsilie, aby nepribudli ďalšie. Použitie sily na východe krajiny, zmietanej nepokojmi, podľa jeho názoru nedokáže krajinu zjednotiť, jediným riešením tak zostáva hľadanie riešenia prijateľného pre všetky strany cestou rokovaní. Zbrane nie sú riešením, vyplynulo zo slov podnikateľa, ktorý zdôraznil, že nič nezmenil na svojom názore o nutnosti zachovať jednotu krajiny.

 

07:37 EÚ sa dohodla na rozšírení sankcií proti Rusku

Na rozšírení sankcií proti Rusku pre jeho postup na Ukrajine sa dnes v Luxemburgu dohodli ministri zahraničných vecí EÚ. Na základe ich rozhodnutia dôjde k rozšíreniu zoznamu osôb, ktorým EÚ zmrazí účty v bankách a zakáže vstup na svoje územie. "Ako ministri zahraničných vecí sme sa dohodli, že rozšírime sankcie (proti Rusku)... a na zoznam sankcionovaných pridáme ďalšie mená," povedal britský minister zahraničných vecí Willliam Hague. EÚ sa v zásade dohodla len na tom, že zoznam rozšíri. "Teraz bude nutné rýchlo stanoviť presný počet a doplniť mená tých, ktorých dopíšeme na zoznam," dodal Hague. Rada ministrov ďalej vyzvala Moskvu, aby okamžite zrušila mandát Rady federácie, ktorý umožňuje prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyslať ruské ozbrojené sily na územie Ukrajiny.

      

07:34 - Putin chce, aby Obama zabránil krviprelievaniu na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok v telefonáte amerického prezidenta Baracka Obamu, aby využil vplyv Washingtonu v Kyjeve a odhovoril dočasnú ukrajinskú vládu od použitia sily proti protestujúcim na východe Ukrajiny. Tak Obama "zabráni krviprelievaniu", apeloval Putin. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP. Obaja lídri sa spolu telefonicky rozprávali v čase, keď sa na východe Ukrajiny stupňovalo násilie páchané proruskými silami, ktoré sa snažia prevziať moc od dočasnej kyjevskej vlády. Putin v telefonáte odmietol Obamove obavy, že ruskí agenti zasahujú do vývoja situácie na východe Ukrajiny a do tamojších protestov - vylúčil tieto špekulácie a dodal, že sa "zakladajú na nesprávnych informáciách". Putin vysvetľoval, že protesty sú vyventilovaním hnevu verejnosti nad neochotou ukrajinskej vlády uznať záujmy rusky hovoriacich obyvateľov na východe. 

 

img

 

07:32 - Obama vyzval Putina, aby donútil proruské sily na Ukrajine zložiť zbrane

Americký prezident Barack Obama povedal v pondelok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v napätom telefonáte, že Moskva znova zaplatí za svoje akcie na Ukrajine a mala by využiť svoj vplyv a prinútiť separatistov, aby sa vzdali. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Ozbrojení proruskí separatisti obsadili v predchádzajúci deň ďalšie budovy na východe Ukrajiny a posilnili tak svoje postavenie - ukrajinská dočasná vláda sa síce vyhrážala vojenským zásahom, ale nakoniec od neho ustúpila. V telefonáte, ktorý podľa vyjadrenia Bieleho domu žiadala Moskva, Obama upozornil Putina na hrozbu, že tieto sily podkopú a destabilizujú vládu v Kyjeve. "Prezident zdôraznil, že všetky tieto neobvyklé ozbrojené sily v krajine musia zložiť zbrane, a vyzval prezidenta Putina, aby využil svoj vplyv na tieto ozbrojené, proruské skupiny a presvedčil ich, nech odídu z budov, ktoré obsadili," napísal Biely dom vo vyhlásení.

      

Obama tiež uviedol, že ruskí vojaci sa musia stiahnuť z ukrajinskej hranice, aby sa rozptýlilo napätie. Americký líder zároveň vyzdvihol Kyjev za jeho "pozoruhodnú zdržanlivosť" počas celej krízy a za snahu udržať jednotu krajiny pomocou volieb, reformy ústavy a návrhov na decentralizáciu moci, ktorá sa prenesie na miestne vlády.
      

"Prezident Obama poukázal na zväčšovanie politickej a ekonomickej izolácie Ruska, ktorá je následkom jeho akcií na Ukrajine. Prezident dal jasne najavo, že cena, ktorú už Rusko platí, ešte narastie, ak budú tieto akcie pokračovať," uviedol Biely dom. "Obama povedal, že hoci stále verí v možnosť diplomatického riešenia, nemôže sa podariť v atmosfére zastrašovania ruskou armádou na ukrajinskej hranici, ozbrojených provokácií na území Ukrajiny a rétoriky stupňovania napätia, ktorú využívajú predstavitelia Kremľa," napísal Biely dom vo vyhlásení.

 

img
 

06:42 - Ozbrojený zásah na Ukrajine vyvolá občiansku vojnu

Akékoľvek použitie sily proti proruským demonštrantom na východe Ukrajiny by mohlo viesť k občianskej vojne, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andrej Kelin. "Úradujúci (ukrajinský) minister vnútra povedal, že proti tým, ktorí sa zúčastňujú manifestácií, budú použité ozbrojené sily, ako aj to, že sa organizujú polovojenské oddiely, ktorým budú rozdané zbrane a ktorým budú veliť dôstojníci. Týchto ľudí, ako sme počuli, bude takmer 12.000. To je nebezpečné. My v Moskve sme pevne presvedčení, že by to mohlo viesť k občianskej vojne," povedal Kelin podľa agentúry Reuters po zasadaní Stálej rady OBSE, ktorá sa zaoberala situáciou na Ukrajine.

      

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Turčynov dal predtým proruským militantom, okupujúcim vládne budovy ultimátum, na beztrestné zloženie zbraní, ktoré vypršalo dnes ráno o 08.00 h SELČ bez toho, aby ho niekto zo separatistov akceptoval.

 

18:45 - Najvyšší súd uzavrel kauzu Tymošenková, k trestnému činu nedošlo

Ukrajinský najvyšší súd dnes uzavrel kauzu Julije Tymošenkovej, v ktorej niekdajšiu premiérku a súčasnú prezidentskú kandidátku odsúdili v roku 2011 na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí verejného činiteľa. V zdôvodnení sa hovorí, že k trestnému činu nedošlo. Informovali o tom ukrajinské tlačové agentúry a elektronické médiá. Podľa slov Tymošenkovej advokáta Serhija Vlasenka znamená dnešný verdikt najvyššieho súdu faktickú rehabilitáciu političky, ktorá si odpykala 2,5 roka väzenia, kým sa po zosadení bývalého prezidenta Viktora Janukovyča nedostala na slobodu.

 

18:38 - Ruské bojové lietadlo preletelo popri americkom torpédoborci v Čiernom mori

Ruské bojové lietadlo počas uplynulého víkendu opakovane preletelo v blízkosti americkej vojnovej lode v Čiernom mori. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu. K incidentu došlo 12. apríla v medzinárodných vodách východne od pobrežia Rumunska. Ruské lietadlo Su-24 uskutočnilo 12 nízkych preletov okolo raketového torpédoborca USS Donald Cook. "Toto provokatívne a neprofesionálne konanie je v rozpore s ich (ruskými) národnými protokolmi a predchádzajúcimi dohodami o profesionálnej interakcii medzi našimi armádami," uviedol hovorca Pentagónu, plukovník Steve Warren. Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, citovaného agentúrou AP, sa ruský stroj priblížil k americkému plavidlu až na vzdialenosť 900 metrov, pričom letel len asi 150 metrov nad morskou hladinou.

 

18:32 - Separatisti kontrolujú už aj letisko v Slovjansku

Ozbrojení separatisti kontrolujú už aj miestne letisko v Slovjansku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Svedčí o tom videozáznam, ktorý sa objavil na webe. Ozbrojenci chceli podľa vlastných slov zabrániť tomu, aby sa mohli do mesta letecky presunúť z Kyjeva príslušníci ukrajinských poriadkových zložiek. V uliciach mesta sa objavili vojaci bez označenia, pripomínajúci ozbrojencov, operujúcich na Kryme pred ruskou anexiou tohto polostrova. Niektorí z nich sa pred predstaviteľmi médií vyjadrili, že do mesta dorazili práve z Krymu s cieľom zabezpečiť mu skvelú budúcnosť. Očití svedkovia podľa tlačovej agentúry UNIAN registrovali, že do Slovjansku dorazilo aj viacero nákladných vojenských vozidiel s posilami pre proruských ozbrojencov, avšak novinárom, ktorí ich chceli zachytiť na rôznych nosičoch informácií to znemožnili. Miestni separatisti podľa spravodajského portálu lb.ua disponujú už aj guľometmi, mínometmi a snajperskými puškami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies