Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda zničila časť ruskej vojenskej techniky

NETKY.SK • 15 August 2014, 19:04 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda zničila časť ruskej vojenskej techniky

KYJEV - Konflikt na Ukrajine stále pokračuje. Ruský konvoj s humanitárnou pomocou stojí pri ukrajinských hraniciach. Situáciu monitorujeme.

slovakia

left justify in out

18:14 - Šéfdiplomati Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa stretnú v Kyjeve

Ukrajinská metropola bude v nedeľu dejiskom rokovaní ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruskej federácie a hostiteľskej krajiny, oznámil v Kyjeve dnes šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin.  Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier, Sergej Lavrov a Pavel Klimkin zasadnú za rokovacím stolom, ktorého tvar, ako so zmyslom pre humor naznačil ukrajinský minister, môže byť rôzny, avšak musí sa za ním viesť rozhovor. Podľa ruskej diplomacie nie je ešte formát rokovaní definovaný.Klimkin a Lavrov sa predtým v telefonáte vyslovili za zintenzívnenie medzinárodnej účasti pri riešení vážnej humanitárnej situácie na východe Ukrajiny.

 

17:57 - Porošenko: Naše delostrelectvo zničilo časť ruskej vojenskej techniky

Ukrajinské delostrelectvo zničilo časť vojenskej techniky, ktorá v noci prenikla z Ruskej federácie na Ukrajinu. V telefonickom rozhovore s britským premiérom Davidom Cameronom to dnes vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ, prezident Petro Porošenko. Ako ďalej informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na komuniké prezidentskej tlačovej služby z Kyjeva, obaja štátnici hovorili o koordinácii krokov v reakcii na nočné vtrhnutie ruských armádnych vozidiel na ukrajinské teritórium, o ktorom informoval napríklad aj britský denník The Guardian. Petro Porošenko súčasne vyjadril znepokojenie nad situáciou na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici, a to aj v súvislosti s využívaním jej otvoreného úseku na pokračujúci postup ťažkej vojenskej techniky a zbraní z Ruska na Ukrajinu.

 

 

17:46 - Armáda zničila časť ruskej vojenskej techniky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok večer oznámil zničenie časti ruskej techniky, ktorá podľa medializovaných informácií v noci na piatok prenikla na územie Ukrajiny. Podľa informácií zverejnených na stránke kancelárie prezidenta to Porošenko oznámil britskému premiérovi Davidovi Cameronovi. Ukrajinská armáda v tejto súvislosti dodala, že ruské vozidlá so zbraňami hneď po vstupe na ukrajinské územie vystopovali a po "podniknutí patričných akcií podstatná časť už neexistuje". Britská vláda si vo veci správ o prekročení ukrajinských hraníc ruskou technikou a zhromažďovania vojenského materiálu neďaleko hraníc predvolala ruského veľvyslanca v Londýne a požadovala od neho vysvetlenie.

 

img

 

 

17:16 - Barroso chce ukrajinskú krízu konzultovať s Porošenkom a Putinom

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso bude viesť trojstranné konzultácie o kríze na Ukrajine a jej dôsledkoch s tamojším prezidentom Petrom Porošenkom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa vyhlásenia Bruselu bola iniciatíva predmetom Barrosovho štvrtkového telefonátu s Putinom, zatiaľ čo s Porošenkom v danej veci hovoril ešte v stredu. S oboma lídrami pritom telefonoval aj v pondelok, pričom vyjadril obavy EÚ z dôsledkov ukrajinského konfliktu. Tentoraz bolo účelom prediskutovať situáciu na Ukrajine v "celkovom kontexte vrátane možností jej uvoľnenia".

 

"Bolo dohodnuté vedenie konzultácií medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny a predsedom EK týkajúcich sa problémov spojených s plnením Asociačnej dohody (medzi EÚ a Ukrajinou) ako aj dodávok plynu, súbežne s úsilím o stabilizáciu politickej a bezpečnostnej situácie," uvádza sa v zverejnenom vyhlásení. "Konkrétne opatrenia pre tieto rozhovory budú ďalej prediskutované prostredníctvom náležitých diplomatických kanálov," dodáva Brusel. 

 

16:44 - Fínsky prezident: Bola dosiahnutá dohoda o dodaní ruskej pomoci na Ukrajinu

Fínsky prezident Sauli Niinistö dnes oznámil, že bola dosiahnutá dohoda o doručení ruskej humanitárnej pomoci na východ Ukrajiny, a vyjadril nádej, že dohoda vydláždi cestu k prímeriu medzi ukrajinskou vládou a tamojšími proruskými povstalcami. Úrad fínskeho prezidenta v Helsinkách dnes tiež informoval, že Niinistö sa v sobotu v Kyjeve stretne s ukrajinským kolegom Petrom Porošenkom na jeho pozvanie a budú spolu diskutovať o ukrajinskej kríze. "Dnes sme sa dozvedeli správu, že humanitárna misia z Ruska bude teraz pokračovať a že medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom bola dosiahnutá dohoda o dodávke humanitárnej pomoci," povedal Niinistö prostredníctvom tlmočníka po popoludňajšom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii v ruskom prístavnom meste Soči. Tlačová agentúra Reuters dnes už skôr informovala, že príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a pracovníci colného úradu začali na ruskej strane hraníc kontrolovať konvoj s humanitárnou pomocou, ktorú Moskva vyslala na východ Ukrajiny, kde stále prebiehajú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.

 

img

 

16:18 - MVČK vyzval Rusko a Ukrajinu, aby sa urýchlene dohodli ohľadne konvoja s pomocou

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes vyzval Rusko a opatrnú Ukrajinu, aby sa urýchlene dohodli na prevezení zásob z ruského humanitárneho konvoja cez hranice civilistom v konfliktných oblastiach východnej Ukrajiny. Predstaviteľ MVČK Laurent Corbaz, ktorý sa v súčasnosti nachádza v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, uviedol, že MVČK sám doručí pomoc ľuďom a zdravotníckym strediskám v danej oblasti. Tá je zároveň dejiskom bojov medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami. "Ešte stále potrebujeme záruky od všetkých strán konfliktu, že nášmu personálu umožnia vykonať si úlohy bezpečne a s patričným rešpektom voči našim humanitárnym princípom," dodal Corbaz, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

 

16:05 - Moskva popiera tvrdenia Litvy aj obvinenia NATO

Severoatlantická aliancia v reakcii na medializované informácie, podľa ktorých 70 kusov ruskej vojenskej techniky vrátane vozidiel v noci na piatok prekročilo ukrajinské hranice, opätovne obvinila Rusov z eskalácie napätia na východe Ukrajiny, kde už niekoľko mesiacov trvá proruské povstanie. Ruská vláda to však razantne odmietla a poukázala na podnecovanie napätia prostredníctvom médií. 

 

15:20 - Rasmussen: NATO videlo "vniknutie Rusov" na Ukrajinu

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že v noci nadnes "Rusi vnikli" na Ukrajinu, ale neoznačil to za inváziu. "Minulú noc sme videli ruské vniknutie, prekročenie ukrajinskej hranice," povedal šéf NATO novinárom, vrátane tlačovej agentúry Reuters, po stretnutí s dánskym ministrom obrany v Kodani. "To len potvrdzuje skutočnosť, že sme svedkami plynulého prúdu zbraní a bojovníkov z Ruska na východ Ukrajiny, a je to jasná ukážka nepretržitej ruskej účasti na destabilizácii východnej Ukrajiny," dodal Dán Rasmussen. Britskí novinári dnes už skôr informovali, že videli ruské vojenské vozidlá prekračovať hranicu na Ukrajinu. NATO dnes zároveň v Bruseli prostredníctvom svojej hovorkyne Oany Lungescovej vydalo vyhlásenie, že Rusko síce vyzýva na deeskaláciu ukrajinského konfliktu, ale v skutočnosti ho eskaluje.

 

img

 

14:33 - Ministri EÚ reagovali na správy o presune ruskej vojenskej techniky na Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyslovili dnes znepokojenie nad medializovanými správami, podľa ktorých prešla dnes z Ruska na územie Ukrajiny kolóna vojenských vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA. Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond na mimoriadnom zasadaní šéfov diplomacie EÚ uviedol, že ho správy o ruskom vojenskom konvoji "veľmi znepokojili" a dodal, že ak sú na východe Ukrajiny nejakí ruskí vojaci alebo vojenská technika, je nutné ich okamžite stiahnuť, pretože by to mohlo mať nesmierne závažné dôsledky. Na správy o prechode ruského vojenského konvoja na Ukrajinu podobne reagoval aj švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt, ktorý povedal, že ide o "hrubé porušenie medzinárodného práva".  Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius obvinil Rusko, že zneužíva svoj humanitárny konvoj, ktorý taktiež smeruje na Ukrajinu, na "odpútavanie pozornosti a zahmlievanie", ale v skutočnosti vyhrocuje situáciu. "Najefektívnejšou pomocou, akú by Rusko mohlo Ukrajine poskytnúť, by bolo, keby Moskva stiahla svojich teroristických vodcov a prestala ich zásobovať zbraňami, tankami, raketometmi a ťažkými zbraňami," uviedol Linkevičius.

 

Philip Hammond

 

img

14:02 - UNIAN: Rusko-ukrajinské hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel

Podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN cez hraničný priechod Izvaryne, ktorý je v rukách proruských separatistov, dnes ukrajinské hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel pozostávajúca z obrnených transportérov (OT) a vojenských nákladných áut. Na základe dostupných údajov kolóna postupuje v smere na mesto Molodohvardijsk v Luhanskej oblasti, uviedlo veliteľstvo ukrajinského protiteroristického centra. "Tajná služba potvrdila, že cez dočasne uzatvorený hraničný priechod Izvaryne prešla na územie nášho štátu kolóna OT a vojenských nákladných vozidiel typu Ural. Tajná služba zároveň potvrdila, že technika mala ruské štátne poznávacie značky a výsostné znaky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského protiteroristického centra.

 

12:29 - Litva má správy, že na Ukrajinu prešla ruská vojenská technika

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius dnes uviedol, že má správy, podľa ktorých v noci nadnes prešlo z Ruska na Ukrajinu 70 kusov ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Reuters. "Vývojom situácie (na Ukrajine) sme nesmierne znepokojení, pretože na jednej strane sa tu veľa rozpráva o tzv. humanitárnom konvoji, ale zároveň sme svedkami pokračujúcej eskalácie, pričom máme správy, že v noci prešlo cez hranice 70 kusov vojenskej techniky," povedal novinárom Linkevičius po príchode na mimoriadne zasadanie ministrov zahraničných vecí Európskej únie, ktoré sa dnes koná v Bruseli.

 

 

 

 

 

 

 

 

11:44 - Ukrajinský pohraničníci začali s kontrolou ruského humanitárneho konvoja

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a pracovníci colného úradu začali na ruskej strane hraníc kontrolovať konvoj s humanitárnou pomocou, ktorú Moskva vyslala na východ Ukrajiny, kde stále prebiehajú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Humanitárnu pomoc priviezol na rusko-ukrajinské hranice konvoj vyše 250 nákladných vozidiel, čo vyvolalo obavy Kyjeva, že Rusko sa týmto spôsobom pokúša zamaskovať prípadný vojenský zásah na Ukrajine.

 

 

10:23 - AP: Pri ruskom humanitárnom konvoji stojí 12 ruských obrnených transportérov

Neďaleko veľkého konvoja s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý je odstavený v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, sa podľa agentúry AP objavila kolóna 12 ruských obrnených transportérov. Ukrajina už dlhšie vyjadruje obavy, že Moskva by mohla dodávku humanitárnej pomoci využiť na zakrytie vpádu na východ Ukrajiny, aby tam pomáhala proruským separatistom v boji proti ukrajinskej armáde. Kyjev zároveň pohrozil, že ak ukrajinským orgánom a predstaviteľom Červeného kríža nebude umožnené skontrolovať náklad, ktorý konvoj vezie, využije všetky dostupné prostriedky na to, aby mu zabránil vo vstupe na ukrajinské územie.

 

 

 

 

09:40 - Ukrajinskí pohraničiari začnú kontrolovať ruský humanitárny konvoj

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže prekročili dnes hranice s Ruskom, aby tam začali kontrolovať konvoj s ruskou humanitárnou pomocou určenou pre východ Ukrajiny, kde proruskí separatisti bojujú s ukrajinskými vládnymi silami. Informovala o tom agentúra Reuters. Ukrajinskí pohraničníci budú náklad kontrolovať na ruskom území, na mieste ležiacom oproti ukrajinskej pohraničnej obci Izvaryne, ktorú ovládajú proruskí separatisti. "Ukrajinskí pohraničníci sú už na mieste, a to vo veľkom počte," uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko.

 

07:33 - Putin sa možno stretne s predsedom Európskej komisie Barrosom

Ruský prezident Vladimir Putin sa možno stretne s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom. Termín a miesto stretnutia budú dohodnuté prostredníctvom diplomatických kanálov, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa. Podľa neho Putin s Barrosom telefonoval a dvojica diskutovala o "naliehavých otázkach vo vzťahoch medzi Ruskom a Európskou úniou vrátane následkov asociačnej dohody medzi Kyjevom a Európskou úniou". "Putin a Barroso sa dohodli na pokračovaní kontaktov a možnej osobnej schôdzke," dodalo tlačové oddelenie.

 

06:41 - Fínsky prezident navštívi Putina, hovoriť chce aj o Ukrajine

Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatok pricestuje do čiernomorského strediska Soči, kde by mal s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom prerokovať bilaterálne záležitosti, ale aj pokračujúcu krízu na Ukrajine. Prezidentská kancelária v Helsinkách vo štvrtok vyhlásila, že stretnutie bude zamerané práve na Ukrajinu, zatiaľ čo podľa nemenovaného zdroja z Kremľa bude hlavným predmetom obchod a nie je možné očakávať žiadny prelom v ukrajinskej kríze, keďže Niinistö neplní úlohu prostredníka medzi Západom a Ruskom. Jeho slová následne potvrdil aj samotný fínsky prezident, ktorý sa podľa vlastných slov snaží otvoriť "komunikačné kanály", nechce "sa však prezentovať ako nejaký veľký mierový sprostredkovateľ".

 

Boje v Donecku

 

 

05:40 - Kyjev preveruje informáciu o ruskom vojenskom konvoji na Ukrajine

Kyjev preveruje medializované informácie o vstupe ruského vojenského konvoja na ukrajinské územie. Oznámil to dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny Vladyslav Selezňov. "Nemáme informáciu, že by ruský konvoj s vojenskou technikou prekročil ukrajinsko-ruskú hranicu," povedal Selezňov pre agentúru Interfax-Ukrajina. Dodal, že informáciu preveruje pohraničná služba. V médiách sa objavila správa, že moskovský korešpondent denníka Guardian videl, ako hranicu prekročila kolóna ruských obrnených transportérov a vojenských vozidiel. Ďalší novinár, Tymur Olevskyj, pre spravodajský kanál hromadske.tv povedal, že transportérov mohlo byť približne 50. Podľa jeho slov kolóna prešla hranicu pri priechode Izvaryne, dodala agentúra Interfax-Ukrajina.

 

22:18 - Zástupca MVČK pricestoval do Kyjeva na rozhovory o konvoji s pomocou

Vysokopostavený predstaviteľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Laurent Corbaz dnes pricestoval do Kyjeva na rozhovory o doručení ruskej pomoci na východ Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu MVČK. Šéf operácií MVČK v Európe a strednej Ázii Corbaz sa stretne v piatok s ukrajinskými predstaviteľmi. Bude diskutovať aj o samostatnom humanitárnom konvoji, ktorý riadi Ukrajina a ktorý smeruje do východnej oblasti. Corbaz potom odcestuje do Moskvy, uviedla hovorkyňa MVČK Anastasija Isiuková. "Dva konvoje sú dve rozdielne záležitosti, o ktorých diskutujeme so zainteresovanými stranami," povedala pre Reuters Isiuková.

 

21:35 - Aeroflot a Transaero by mali žiadať Kyjev o povolenie pre každý let

Ukrajinské orgány pre dohľad nad leteckou dopravou požadujú od ruských spoločnosti Aeroflot a Transaero, aby žiadali Kyjev o povolenie na využitie ukrajinského vzdušného priestoru osobitne pre každý let. V oficiálnom zdôvodnení sa konštatuje, že obe spomínané letecké spoločnosti nerešpektujú pravidlá leteckej dopravy využívajúc Ukrajinou uzavretý vzdušný priestor nad polostrovom Krym. Ukrajina a takmer celé medzinárodné spoločenstvo neuznáva marcovú anexiu Krymu Ruskou federáciou, ktorá bola podľa Moskvy dôsledkom vôle tamojšieho obyvateľstva. Ukrajinský vzdušný priestor využívajú lietadlá oboch ruských spoločností smerujúce do Bulharska, Egyptu, Grécka, Izraelu a Turecka, čo sú zhodne populárne destinácie ruských turistov. Pre ruské subjekty by náhradná trasa vedúca mimo ukrajinský vzdušný priestor predstavovala predĺženie letov.

 

20:21 - Prezident Porošenko posúdil vývoj na východe krajiny s Merkelovou

Ukrajinsky prezident Petro Porošenko a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová pokračovali dnes v pravidelných konzultáciách. Ako informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na úrad najvyššieho ukrajinského predstaviteľa, obe strany posúdili cesty, ako dosiahnuť zmenu situácie na východe Ukrajiny. Súčasne sa venovali aj využitiu nemeckej finančnej pomoci na obnovenie infraštruktúry na Donbase. Ukrajinský prezident využil príležitosť, aby sa nemeckej kancelárke poďakoval za osobné úsilie za obnovenie mieru a stability v jeho krajine. "Pre Ukrajincov je veľmi dôležité, že Nemecko a Európska únia demonštrujú solidaritu a stálu podporu," citovala agentúra slová hlavy štátu.

 

19:32 - Putin na Kryme: Mnohí európski lídri chcú ukončiť patovú situáciu okolo sankcií

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril presvedčenie, že mnohí európski lídri by s nadšením ukončili patovú situáciu, ktorá vznikla zavedením sankcií voči Rusku. "Myslím si, že mnohí ľudia v Európe vrátane politikov, mojich kolegov..., sa chcú čo najskôr dostať zo situácie, ktorá poškodzuje našu spoluprácu," uviedol Putin podľa tlačovej agentúry Reuters počas návštevy Krymského polostrova, ktorý Rusko zabralo Ukrajine a pripojilo k svojmu územiu tento rok na jar.

 

 

19:09 - Separatistický veliteľ Strelkov odstúpil

Ruský nacionalista Igor Girkin známy pod pseudonymom Strelkov odstúpil z postu veliteľa separatistických síl v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Samozvaná Donecká ľudová republika o tom vo štvrtok informovala na svojich internetových stránkach, kde taktiež menuje Strelkovovho nástupcu ako Vladimira Konovova. Najnovšie oznámenie je už tretím prípadom za posledný týždeň, keď dochádza k obmene v separatistickom vedení. Ešte minulý štvrtok nahradil Rusa Aleksandra Borodaja vo funkcii premiéra Doneckej ľudovej republiky rodený Ukrajinec Oleksandr Zacharčenko, ktorý na rozdiel od iných separatistických vodcov vyhlasuje, že od Ruska očakáva "len morálnu podporu". Viacerí z vodcov napojených na Rusko údajne v uplynulých týždňoch opustili nepokojné časti Ukrajiny, kde armáda obkľúčila hlavné bašty povstalcov. Podľa ruských médií Strelkov utrpel v boji ťažké poranenia, čo však separatisti popierajú.

 

18:50 - Konvoj s ruskou pomocou je už neďaleko hraníc Ukrajiny, Kyjev vyslal vlastný

Konvoj takmer 300 bielych nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu sa dostal už do rusko-ukrajinského pohraničia. Vyplýva to z informácií ruských, ukrajinských i svetových médií. Neďaleko jedného z rusko-ukrajinských hraničných priechodov, ktorý je v súčasnosti pod kontrolou proruských separatistov, sa posádky nákladných vozidiel zrejme pripravujú na dlhšie čakanie na vybavenie formalít spojených s vpustením nákladu, pretože podľa zhodných informácií novinárov monitorujúcich pohyb konvoja vybudovali stanový tábor. Podľa niektorých zdrojov nie je vylúčené, že tu zostanú až do 17. augusta. Pôvodne mal konvoj smerovať na Ukrajinu cez Charkovskú oblasť, čo však napokon padlo. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies