Situácia na Ukrajine: Boje pokračovali aj cez víkend, Porošenko obhajuje prímerie

NETKY.SK • 22 September 2014, 09:39 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Boje pokračovali aj cez víkend, Porošenko obhajuje prímerie

KYJEV - Kyjev získa od Spojených štátov a ďalších krajín nesmrtiace zbrane, ktoré pomôžu posilniť obranu Ukrajiny. Vyhlásil to v nedeľu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

09:36 - Boje pokračovali aj cez víkend, Porošenko obhajuje prímerie

Na východe Ukrajiny pokračovali aj cez víkend boje, ktoré opäť porušili prímerie platiace už vyše dvoch týždňov. Ako informoval hovorca armády Andrij Lysenko, od soboty prišli o život dvaja ukrajinskí vojaci a osem utrpelo zranenia. V bojoch podľa neho zahynulo aj 40 povstalcov. Ako povedal Lysenko, separatisti znovu útočili na armádou kontrolované medzinárodné letisko v meste Doneck, ktoré je v rukách povstalcov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v štátnej televízii v nedeľu obhajoval prímerie ako jedinú možnosť a zdôraznil, že po jeho vyhlásení "umiera desaťkrát menej vojakov než predtým". "Nie je možné vyhrať čiste vojenskými prostriedkami," vyhlásil a dodal, že čím viac vojakov nasadia do boja, tým viac ich príde z Ruska na pomoc povstalcom. Konštatoval tiež, že zrušením prímeria by Ukrajina stratila medzinárodnú podporu.

 

06:50 - Porošenko: USA a ďalšie krajiny dodajú Ukrajine nesmrtiace zbrane

Kyjev získa od Spojených štátov a ďalších krajín nesmrtiace zbrane, ktoré pomôžu posilniť obranu Ukrajiny. Vyhlásil to v nedeľu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko.

 

"Musíme získať všetko potrebné: spravodajské, radarové, sledovacie a iné typy obranného vybavenia, ktoré mnohonásobne umožní zvýšiť účinnosť našich zbraní," citovala Porošenka agentúra RIA Novosti. Ukrajinský prezident dodal, že ide o nesmrtiace zbrane, ktoré sú určené na obranu.
      

Porošenko minulý týždeň navštívil Spojené štáty, kde žiadal o dodanie zbraní. Washington oznámil, že poskytne Ukrajine pomoc vo výške 53 miliónov dolárov: 46 miliónov na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny. Pomoc však neobsahuje smrtiace zbrane, ktoré navrhovali dodať Ukrajine niektorí republikánski zákonodarcovia.
      

Porošenko v nedeľu taktiež oznámil, že ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla vytvoriť novú vojenskú doktrínu a podniknúť reformu v oblasti obrany. Návrhy predstaví rada v utorok. "Výrazne sme rozšírili spoluprácu so zahraničnými poradcami, ktorí nám pomôžu vybudovať obranu krajiny," dodal Porošenko.
      

Predchádzajúca vojenská doktrína bola prijatá v roku 2012 počas funkčného obdobia prezidenta Viktora Janukovyča. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk 3. septembra tohto roka vyhlásil, že krajina potrebuje novú vojenskú doktrínu, ktorá bude vnímať Rusko ako agresora.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies