Situácia na Ukrajine: Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov!

NETKY.SK • 11 August 2014, 22:19 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov!

KYJEV - Na Ukrajine sa stále bojuje. Armáda sa chystá v Donecku zasadiť separatistom posledný úder. Situáciu sledujeme.

slovakia

left justify in out

18:44 - Ukrajina a USA súhlasili s humanitárnou misiou pod vedením Červeného kríža

Ukrajina dnes oznámila, že súhlasila s humanitárnou operáciou Ruska, Európskej únie a ďalších medzinárodných partnerov, ktorú bude viesť Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a ktorá má zmierniť utrpenie obyvateľov v meste Luhansk ovládanom proruskými separatistami.
      

Úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vo vyhlásení uviedol, že plán má aj podporu amerického prezidenta Baracka Obamu. Kremeľ už predtým oznámil, že vysiela na východ Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou, pripomenula tlačová agentúra AP.Ukrajina mala námietky proti tomu, aby Rusko poslalo akúkoľvek pomoc do oblasti, a Západ dôrazne varoval Moskvu, že akýkoľvek jej pokus vyslať vojakov na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej pomoci bude pokladaný za inváziu.

 

17:59 -  Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou už okolo 45.000 vojakov podporovaných ťažkou bojocou technikou. Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.
      

"Do dnešnej 11. hodiny sa sústredilo v pohraničných oblastiach približne 45.000 príslušníkov ozbrojených síl a vnútorných síl Ruskej federácie," povedal Lysenko na tlačovom brífingu. 
      

Ruské jednotky, rozmiestnené v blízkosti hraníc Ukrajiny, podľa Lysenka podporuje aj zhruba 160 tankov, 1360 obrnených vozidiel, 390 delostreleckých systémov, do 150 raketometov typu Grad, 192 vojenských lietadiel a 137  bojových vrtuľníkov. 

 

17:55 - Putin: Rusko pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes v telefonickom rozhovore varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vojenskou intervenciou na Ukrajine. Viac informácií sa dočítate TU

 

16:48 - Rasmussen: Pravdepodobnosť ruskej invázie na Ukrajinu je "stále vysoká"

NATO podnikne všetky kroky potrebné na obranu členskej krajiny Turecka, ak ho budú ohrozovať bojovníci z hnutia Islamský štát (IS), ktorí zaznamenali územné zisky v susednom Iraku a Sýrii. Vyhlásil to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Podľa jeho slov tiež stále zostáva "vysoká pravdepodobnosť", že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu.
     

"Veľmi nás znepokojujú aktivity takzvaného Islamského štátu, ktorý je zoskupením teroristov, a je nanajvýš dôležité zastaviť ich postup," uviedol Rasmussen v rozhovore pre agentúru Reuters.
      

"Ak bude niektorý z našich spojencov - v tomto prípade samozrejme obzvlášť Turecko - ohrozovaný z nejakého zdroja nebezpečenstva, bez zaváhania podnikneme všetky kroky na zaistenie účinnej obrany Turecka či iného spojenca," spresnil Rasmussen.
      

Podľa šéfa NATO tiež stále hrozí, že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu, kde sa ukrajinskí vládni vojaci približujú k Donecku, dôležitému mestu v rukách proruských povstalcov.Kyjev informoval, že sa nachádza v "poslednom štádiu" znovudobytia Donecka - najväčšieho mesta pod kontrolou proruských separatistov. Bitka o Doneck by mohla byť rozhodujúcim zvratom v celom konflikte, ktorý spôsobil najostrejšiu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny.

 

img

 

16:25 -  Povstalci v Donecku plánujú protiúder

Povstalci na východe Ukrajiny, ktorých cez víkend obkľúčili vládne sily, plánujú veľký protiúder v nasledujúcich 2 až 3 dňoch. Novinárom to povedal ich nový líder Alexander Zacharčenko. Minulý týždeň Zacharčenko, pôvodom z východnej Ukrajiny, nahradil ruského občana Aleksandra Borodaja na čele samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Vyvolal tak nádej na deeskaláciu konfliktu. V pondelok však Zacharčenko novinárov informoval o pripravovanej protiofenzíve. Detaily však poskytnúť odmietol.

 

15:46  -Doneckí povstalci chystajú protiofenzívu voči ukrajinskej armáde

Povstalci na východe Ukrajiny, ktorých cez víkend obkľúčila ukrajinská armáda, pripravujú veľkú protiofenzívu. Oznámil to dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, ktorého citovala agentúra Reuters. 
      

Podľa Zacharčenka by sa rozsiahly protiútok voči ukrajinským vládnym silám mohol začať v priebehu nasledujúcich dvoch až troch dní. 
      

Zacharčenko v sobotu vyzval ukrajinskú armádu na uzavretie prímeria, ktoré by podľa neho malo odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu. Kyjev to však odmietol s argumentom, že zastavenie bojov bude možné len v prípade, ak separatisti zložia zbrane a kapitulujú.

 

15:25 - Kyjev sľubuje nerušený tranzit ruského plynu do Európy

Ukrajinská štátna spoločnosť Naftogaz, ktorá sa zaoberá distribúciou plynu, uviedla, že bude pokračovať v nepretržitej preprave ruského plynu exportovaného do Európy cez ukrajinské územie. Viac informácií sa dočítate TU.

 

14:17 - Rusi znížili dodávky zbraní separatistom, tvrdí Kyjev

Rusko dodáva "teroristom" na Ukrajine oveľa menej vojenského vybavenia než predtým, napísala dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrija Lysenka.
      

K vývoju situácie na východe krajiny povedal, že za posledných 24 hodín došlo k 26 zrážkam so separatistami v 17 obciach regiónu Donbas. Za prioritu pre Národnú gardu označil obsadenie Donecka. Podľa jeho slov sa vládne jednotky pripravujú na konečnú fázu "oslobodenia" mesta.
     

Agentúra Ukrinform dnes citovala aj z rozhovoru amerického prezidenta Baracka Obamu pre denník New York Times. Šéf Bieleho domu uviedol, že nevylučuje otvorenú inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Povedal, že perspektíva pre diplomatickú dohodu, ktorá zabráni ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vtrhnúť na Ukrajinu, je síce reálna, ale nejasná.

      

Obama konštatoval, že "sme v nebezpečnej dobe, čiastočne preto, pretože pozícia separatistov sa oslabuje".  "Myslím si, že Putin nechce stratiť tvár, a tak sa okno pre prijatie kompromisu stále zužuje," konštatoval americký prezident.

 

img

 

12:44 - Národná garda bude mať bezpilotné lietadlá; Kyjev prišiel už o 568 vojakov

Národná garda začala budovať operačnú letku bezpilotných lietadiel, informoval dnes ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.
      

"S veliteľom Národnej gardy Stepanom Poltorakom sme sa rozhodli, že naše výskumné a skúšobné tímy pre taktické bezpilotné lietadlá spoja svoje úsilie. Od tohto pondelka Národná garda začína budovať operačnú letku bezpilotných lietadiel," citovala Avakova agentúra Interfax-Ukrajina. Minister vnútra sa takto vyjadril na svojom facebookovom účte, kde zverejnil aj fotografiu jedného zo základných prototypov.

      

Od začiatku mája, keď sa začala operácia na východe Ukrajiny proti proruským separatistom, zahynulo 568 vládnych vojakov a 2120 utrpelo zranenia, informoval medzitým hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Podľa agentúry Reuters ide o vyšší počet, než sa predtým odhadovalo. Agentúry OSN tvrdili, že celkovo zahynulo v konflikte 1100 ľudí vrátane vojakov, separatistov a civilistov.

 

11:00 - Väznicu v Donecku zasiahol granát, utieklo vyše 100 odsúdencov

Vyše 100 väzňov utieklo z prísne stráženej väznice vo východoukrajinskom meste Doneck po zásahu delostreleckým granátom. Zahynul najmenej jeden z odsúdencov a traja utrpeli zranenia, informoval dnes hovorca doneckej radnice Maxim Rovenskij. Podľa jej slov sú medzi utečencami ľudia odsúdení za vraždy, znásilnenia a lúpeže. Agentúra RIA Novosti uviedla, že k incidentu došlo v nedeľu večer. Celkovo utieklo 106 väzňov, niekoľko z nich sa však vrátilo.

 

09:41 - Ukrajinská armáda sa pripravuje na konečnú fázu obsadenia Donecka

Ukrajinská armáda sa pripravuje na konečnú fázu obsadenia mesta Doneck po významných úspechoch, ktoré rozdelili proruských separatistov, oznámil dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Vládne jednotky podľa neho odrezali Doneck od mesta Luhansk, ktoré takisto kontrolujú separatisti. "Sily protiteroristickej operácie sa pripravujú na konečnú fázu oslobodenia Donecka. Naše sily úplne odrezali Doneck od Luhanska. Pracujeme na oslobodení oboch miest - je však lepšie, ak najprv oslobodíme Doneck, je to dôležitejšie," povedal Lysenko pre agentúru Reuters.

 

 

22:30 - Lavrov: Rusko rokuje s Kyjevom, MVČK a OSN o pomoci pre východnú Ukrajinu

Rusko rokuje s Ukrajinou, Medzinárodným výborom Červeného kríža a agentúrami OSN vyslaní humanitárnej pomoci pre Luhanský a Donecký región. Oznámil to dnes v Soči ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý to označil za "prioritu". Lavrov podľa agentúry Interfax pripomenul, že mesto Luhansk je bez elektriny a vody a nemocnice nemajú základné lieky. "Humanitárna situácia je zúfalá. Hovoril som o tom ostatný deň-dva s ministrami zahraničných vecí Ukrajiny, Spojených štátov a Veľkej Británie i so šéfom Medzinárodného výboru červeného kríža a ďalšími kolegami," povedal Lavrov. Podľa šéfa ruskej diplomacie ide o "naliehavú otázku, ktorú nemožno odkladať". Lavrov je presvedčený, že o poskytovaní tejto pomoci je možné sa dohodnúť veľmi rýchlo.

 

18:30 - Ukrajinská armáda začala ostreľovať Doneck, odmietla povstalecký návrh prímeria

Ukrajinská armáda začala dnes intenzívne ostreľovať mesto Doneck kontrolované proruskými povstalcami. Súčasne odmietla sobotňajší návrh prímeria zo strany separatistov, ktorý podľa nej zatiaľ zostáva len vo verbálnej rovine. Dnešné ostreľovanie Donecka si podľa miestnych úradov vyžiadalo minimálne jednu obeť a 10 zranených. Reportéri agentúry AP zaznamenali v centre mesta 25 silných výbuchov v priebehu 30 minút. Podľa agentúry Interfax paľba poškodila aj budovu doneckej železničnej stanice. Z pôvodne skoro miliónového Donecka utieklo pred bojmi už minimálne 300.000 obyvateľov. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR)  Alexander Zacharčenko v sobotu vyzval ukrajinskú armádu na uzavretie prímeria, ktoré by podľa neho malo odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies