Šinzó Abe vzdal úctu obetiam náletu na Pearl Harbor, za útok sa neospravedlnil

NETKY.SK • 28 December 2016, 06:28 • 2 min
Šinzó Abe vzdal úctu obetiam náletu na Pearl Harbor, za útok sa neospravedlnil

HONOLULU - Prezident USA Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe učinili v utorok na poludnie miestneho času návštevu americkej letecko-námornej základne Pearl Harbor-Hickam v tichomorskom federatívnom ostrovnom štáte Havaj. Spoločne si tam uctili pamiatku obetí útoku Japoncov spred 75 rokov.

slovakia

left justify in out

Štátnici zavítali aj do pamätníka postaveného nad potopeným vrakom bojovej lode USS Arizona, ktorá je zároveň hrobom 1102 námorníkov. Abe sa za prekvapivý letecký útok zo 7. decembra 1941 neospravedlnil, padlým americkým vojakom však počas svojej prelomovej návštevy tohto pietneho miesta prejavil "bezmedznú sústrasť".

"Ako japonský premiér vyjadrujem úprimnú a bezmedznú sústrasť všetkým, ktorí tu zahynuli, ako aj odvážnym mužom a ženám padlým vo vojne, ktorá sa začala práve na tomto mieste," uviedol Abe, pričom varoval pred opakovaním podobných hrôz. Abe sa stal prvým japonským premiérom, ktorý navštívil pamätník potopenej lode.

Japonské sily napadli Pearl Harbor bombardovacími lietadlami, torpédovými bombardérmi a bojovými stíhačkami so zámerom zničiť americkú námornú silu v Pacifiku. Keďže sa útok stal bez vyhlásenia vojny a varovania, bol na Tokijskom procese v roku 1946 vyhlásený za vojnový zločin. Celkovo pri ňom zahynulo 2403 Američanov.

Po útoku vypovedali USA cisárskemu Japonsku vojnu a neskôr sa aktívne zapojili do druhej svetovej vojny. Abeho cesta prišla sedem mesiacov po tom, ako sa Obama stal prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý navštívil pamätník obetiam amerického jadrového náletu na japonské mesto Hirošima zo 6. augusta 1945.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies