Šinzó Abe sa zaviazal vyriešiť únosy Japoncov na priamom rokovaní s Kim Čong-unom

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 14:01 • 2 min
Šinzó Abe sa zaviazal vyriešiť únosy Japoncov na priamom rokovaní s Kim Čong-unom

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe sa stretol s rodinami Japoncov, ktorých pred desaťročiami uniesli do Severnej Kórey a zaviazal sa o nich s krajinou priamo rokovať, aby tento problém vyriešili.

slovakia

left justify in out

Politik sa vo štvrtok vyjadril, že sa bude usilovať o summit s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR). Avšak len v tom prípade, keď sa jej vodca Kim Čong-un zaviaže vyriešiť otázku unesených Japoncov. "Som rozhodnutý priamo rokovať so Severnou Kóreou a vyriešiť problém únosov," povedal Abe prítomným rodinám.

Otázku unesených Japoncov už Kimovi naznačil americký prezident Donald Trump, u ktorého Abe v tejto veci opakovane hľadal pomoc. Ako uviedol, na túto tému sa vyjadril počas ich utorkového summitu, ktorý sa konal v Singapure.

Podľa 82-ročnej Sakie Yokota, matky jednej z unesených, je dôležité, aby o tomto probléme s Kimom hovorili. Jej dcéru Megumi uniesli zo severného pobrežia Japonska, keď mala trinásť rokov. Yokota požiadala Abeho, aby v tejto veci konal rýchlo, aby sa staršie rodiny mohli zvítať so svojimi milovanými, kým ešte žijú.

Podľa japonskej vlády do Severnej Kórey uniesli v 70. a 80. rokoch minulého storočia najmenej 17 Japoncov, aby tam agentov učili jazyk a tiež o japonskej kultúre. Po rokoch popierania v roku 2002 KĽDR potvrdilo únos 13 osôb. Piatim z nich dovolila toho roku navštíviť Japonsko, odkiaľ sa už nevrátili. Zvyšných osem, vrátane spomínanej Megumi, podľa KĽDR zomrelo. Ich rodiny i japonská vláda to však odmietajú prijať odkazujúc na nedostatok dôkazov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies