SIEA vyhlásila výzvu na zníženie energetickej náročnosti verejných budov

NETKY.SK • 8 December 2015, 15:25 • 2 min
SIEA vyhlásila výzvu na zníženie energetickej náročnosti verejných budov

BRATISLAVA - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhlásila výzvu na podporu zníženia spotreby energie pri prevádzke verejných budov.

slovakia

left justify in out

"Výzva je vyhlásená ako otvorená, do vyčerpania alokácie 150 miliónov eur. Prvá uzávierka z hľadiska jej priebežného vyhodnocovania je stanovená na 15. január a následne na 15. marec 2016," informovala SIEA na webe Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Maximálna dĺžka realizácie projektu je 24 mesiacov.

 

Oprávnení žiadatelia, ktorými sú subjekty ústrednej správy, verejnoprávne ustanovizne a subjekty územnej samosprávy, môžu od dnešného dňa podávať žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) pre projekty týkajúce sa realizácie opatrení v oblasti úspor energie vo verejných budovách. Komplexné projekty môžu zahŕňať opatrenia zamerané na zlepšenie tepelno-technických vlastností stavebných konštrukcií, modernizáciu vykurovacích a klimatizačných systémov, systémov prípravy teplej vody, osvetlenia, ako aj výťahov. V rámci obnovy je možné navrhnúť aj opatrenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

 

Nevyhnutnou podmienkou podpory bude dosiahnutie lepších parametrov, ako sú minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov podľa všeobecne záväzných právnych predpisov. Obnovená budova preto musí byť nízkoenergetická, ultranízkoenergetická alebo budova s takmer nulovou potrebou energie. V rámci výzvy sa podporí iba obnova verejných budov, najmä administratívnych, mimo Bratislavského samosprávneho kraja.

 

Od úspešných žiadateľov o NFP sa očakáva najmä dosiahnutie minimálne 50-% úspory potreby energie na vykurovanie, vypracovaný energetický audit verejnej budovy, zníženie výpočtovej potreby energie (energetickej hospodárnosti budov) nad rámec platných minimálnych požiadaviek a udržateľnosť po dobu aspoň 5 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies