Severoírska pekáreň diskriminovala: Odmietla upiecť tortu s nápisom pre gejov

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 16:35 • 2 min
Severoírska pekáreň diskriminovala: Odmietla upiecť tortu s nápisom pre gejov

BELFAST - Severoírsku pekáreň vlastnenú zbožnými kresťanmi, ktorí odmietli upiecť tortu s heslom podporujúcim sobáše homosexuálov, dnes v Belfaste uznali za vinnú z diskriminácie.

slovakia

left justify in out

Prípad sa zmenil na mimoriadne spolitizovanú kauzu v britskej provincii Severné Írsko, kde členovia tamojšej najväčšej politickej strany - Demokratickej unionistickej strany (DUP) - navrhujú zavedenie klauzuly o výhrade svedomia, ktorá by umožnila odoprieť poskytnutie služieb na základe náboženského presvedčenia.
     

Aktivista za práva homosexuálov Gareth Lee podal civilnú žalobu na pekárenskú spoločnosť Ashers Baking Company v Belfaste po tom, ako zrušila jeho objednávku na tortu s nápisom "Podpor manželstvo gejov". Prípad finančne podporila severoírska Komisia za rovnosť.
     

Firma najprv objednávku prijala, ale neskôr sa s Leeom skontaktovala, zrušila objednávku a peniaze mu vrátila. Lee na súde uviedol, že toto odmietnutie v ňom vyvolalo pocity "bezcennosti" a toho, že je "podradnejším človekom".
     

Majiteľ pekárne Daniel McArthur dnes pred súdom ešte pred vynesením rozsudku vyhlásil: "S radosťou obslúžim každého, ale nemôžeme podporovať vec, ktorá ide proti tomu, čo o manželstve vraví Biblia".
     

Okresná sudkyňa Isobel Brownlieová vo verdikte uviedla, že McArthurovci "majú pravé, hlboké náboženské presvedčenie", avšak predpisy "chránia ľudí pred tým, aby sa ich sexuálna orientácia zneužívala na odmietanie ich potrieb".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies