Šéf poľskej diplomacie v Budapešti: EÚ by sa mala zaoberať skutočnými problémami

NETKY.SK • 3 Február 2016, 14:50 • 2 min
Šéf poľskej diplomacie v Budapešti: EÚ by sa mala zaoberať skutočnými problémami

BUDAPEŠŤ - Európa by sa nemala zaoberať marginálnymi, ale skutočnými problémami, vyhlásil dnes v Budapešti poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI maďarský minister zahraničných vecí poznamenal, že v Európe sa začal neprijateľný útok voči Poľsku. "Každá európska inštitúcia, každý európsky úradník, každá krajina a každý politik si musia ctiť rozhodnutie Poliakov. Musia akceptovať, že v demokratických voľbách sa rozhodli poveriť vedením štátu súčasnú vládu," zdôraznil Szijjártó.

 

"Maďarsko-poľská a vyšehradská spolupráca bola a bude vždy v centre maďarskej zahraničnej politiky," dodal maďarský minister.

 

Waszczykowski vyjadril vďaku Maďarsku za vyjadrenie solidarity jeho krajine.

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa minulý mesiac v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió opakovane zastal Poľska kritizovaného Európskou úniou.

 

Podľa jeho slov neurobila poľská vláda nič, čo by si zo strany únie zaslúžilo kritiku. "Brusel irituje, ak existujú silné národné štáty a tie hovoria priamo. V bruselských byrokratoch to vyvoláva negatívny Pavlovov reflex," dodal Orbán.

 

Nová konzervatívna vláda Poľska je v posledných týždňoch terčom kritiky za presadenie kontroverzných zákonov. Kritika sa týka najmä posilnenia jej kontroly v justícií a verejnoprávnych médiách.

 

Szijjártó dnes zdôraznil, že ďalšie posilnenie Vyšehradskej štvorky je pre maďarskú vládu dôležité aj preto, že v nadchádzajúcom období oblasť strednej Európy bude motorom európskeho hospodárskeho rastu, pričom politická spolupráca významne prispeje k rastu významu a sily tohto regiónu.

 

Maďarský minister vyjadril vďaku Poľsku za pomoc pri ochrane schengenských hraníc. Podotkol, že spomedzi krajín so schengenskými hranicami si jedine Maďarsko plní svoje záväzky týkajúce sa ochrany hraníc.

 

Podľa slov Waszczykowskeho treba dosiahnuť, aby táto časť Európy už nebola perifériou, ale jej skutočným centrom medzi Východom a Západom. "Poľsko sa domnieva, že v otázke migračnej krízy treba riešiť problémy pri koreňoch, pričom tie nie sú v Európe," dodal poľský minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies