Oxid uhličitý NIE je hlavnou príčinou globálneho otepľovania, tvrdí šéf agentúry na ochranu životného prostredia

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 11:41 • 2 min
Oxid uhličitý NIE je hlavnou príčinou globálneho otepľovania, tvrdí šéf agentúry na ochranu životného prostredia

WASHINGTON - Nový šéf Agentúry na ochranu životného prostredia (ŽP) Scott Pruitt tvrdí, že CO2 nie je hlavnou príčinou globálneho otepľovania a klimatických zmien.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na obrovské nezhody v udávaní miery vplyvu splodín vypúšťané do ovzdušia. Jeho názor sa rozchádza s vedeckým konsenzom, s vedcami z NASA a Národného Oceánografického tímu (NOAA). Dohodu o znížení uhlíkových emisií podpísanú na Parížskej konferencii ešte vtedajším prezidentom Barackom Obamom odsudzuje.

 

Podľa jeho slov „podiel ľudskej aktivity na zhoršené klimatické podmienky je niečo veľmi náročné preukázať,“ takže nesúhlasí a odmieta vyhlásenia, že človek je hlavným prispievateľom globálneho otepľovania. O šéfovi na ochranu ŽP Pruittovi je všeobecne známe, že je veľkým podporovateľom fosílnych palív. "Budeme musieť pokračovať v debate skúmaní a analyzovaní,“ dodal.

 

Pruitt zastáva názor, že vedecký konsenzus obsiahnutý v bodoch Parížskej dohody, s ktorou súhlasilo viac ako 190 lídrov sveta, je nesprávny. Odstúpenie od tejto zmluvy zvažuje US prezident Donald Trump, ktorý je toho istého názoru, že CO2 nemá žiaden vplyv na otepľovanie Zeme.

 

Zo záznamov analýzy vykonaných organizáciami NASA a NOAA je jednoznačné, že v januári minulého roka boli namerané najvyššie globálne teploty. Priemerná teplota Zeme stúpla o 2 stupne Celzia za posledné dve storočia. Zmeny poháňané nadmerným vypúšťaním oxidu uhličitého a iných emisií človekom musia byť zastavené, zhodujú sa vedci.

 

„Ľudské aktivity, ako je spaľovanie fosílnych palív uvoľňujú veľké množstvo CO2, spôsobujú koncentrácie v atmosfére na vzostupe, to nemôžeme dovoliť,“ uviedol pracovník v Lawrence Livermore National Laboratory, ďalej dodal "Nemôžeme si dovoliť odmietnuť tieto jasné a presvedčivé vedecké dôkazy."

 

Na adresu šéfa sa spustila lavína kritiky. Mnohí odborníci, ho kritizujú za popieranie vedecky dokázaných faktov a neskrývajú rozčarovanie kto vlastne zastáva takúto funkciu. ľudský faktor na zhoršení klimatických podmienok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies