Šéf extrémistického hnutia 64 stolíc Toroczkai sa stal starostom

NETKY.SK • 16 December 2013, 09:42 • 2 min
Šéf extrémistického hnutia 64 stolíc Toroczkai sa stal starostom

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarského extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 stolíc László Toroczkai sa v nedeľu stal starostom juhomaďarskej obce Ásotthalom, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Predseda hnutia sa dostal do centra pozornosti v roku 2006 pri septembrovom násilnom obsadení sídla verejnoprávnej televízie. Stál na čele mnohých akcií radikálov v Budapešti, vystupoval na demonštráciách proti Trianonskej mierovej zmluve aj pred slovenským veľvyslanectvom a v roku 2006 mu na päť rokov zakázali vstup na územie Slovenskej republiky kvôli pokusu o demonštráciu v Bratislave proti údajným národnostným incidentom na Slovensku. Predtým spolu s členmi hnutia narušil verejný poriadok na povolenej demonštrácii v Komárne.

Toroczkaiho, ktorý v piatej najväčšej obci v Maďarsku s takmer 4000 obyvateľmi kandidoval ako nezávislý, zvolili voliči v doplňujúcich voľbách spomedzi 13 kandidátov. Víťazovi volieb, ktorý získal 71,5 percenta hlasov pri 37,4-percentnej účasti, zablahoželalo ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Doterajším starostom Ásotthalmu bol nominant vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) Ferenc Petró, ktorý kandidoval teraz tiež ako nezávislý.

Nový starosta vyhlásil, že je potrebné stabilizovať rozpočet obce a obnoviť dôveru obyvateľstva. Toroczkai povedal, že z platu si zoberie iba časť zodpovedajúcu minimálnej mzde, zvyšok poskytne na rozvoj obce.

Doplňujúce voľby v Ásotthalom bolo potrebné uskutočniť po tom, čo sa začiatkom októbra rozpustila samospráva, pretože jej fungovanie bolo znemožnené stálymi konfliktami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies