Šéf diplomacie USA John Kerry sa stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom

NETKY.SK • 18 December 2016, 18:03 • 2 min
Šéf diplomacie USA John Kerry sa stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom

RIJÁD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa dnes stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom. Ide pravdepodobne o Kerryho poslednú návštevu tohto kráľovstva v pozícii šéfa americkej diplomacie.

slovakia

left justify in out

Kerry absolvoval schôdzu s kráľom a ďalšími členmi panovníckej rodiny v kráľovskom paláci v hlavnom meste Rijád. Podľa miestnych médií obaja predstavitelia hovorili o regionálnych otázkach, najmä konflikte v susednom Jemene.

 

Kerry sa nedávno zúčastnil aj na rokovaní s diplomatmi z Británie, Ománu a Spojených arabských emirátov (SAE), ako aj špeciálnym vyslancom OSN pre Jemen. SAE sú členom Rijádom vedenej vojenskej koalície bojujúcej v Jemene proti šiitským povstalcom, známym ako Húsiovia, zatiaľ čo Omán vystupuje ako ich zástupca pri mierových rokovaniach.

 

Vojna v Jemene sa začala v septembri 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci obsadili metropolu Saná. Koalícia spustila operáciu v marci nasledujúceho roku. Pri koaličných vzdušných útokoch však prichádza o život aj množstvo civilistov, čo podnietilo odchádzajúceho demokratického prezidenta USA Baracka Obamu obmedziť predaj zbraní Rijádu.

 

Kerryho návšteva saudskoarabskej monarchie prichádza v čase napätých diplomatických vzťahov medzi Rijádom a Washingtonom, a to predovšetkým v dôsledku iránskej jadrovej dohody presadzovanej Obamom a ďalšími americkými činiteľmi. Kerry prišiel do kráľovstva mesiac pred inauguráciou novozvoleného republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies