Saudská Arábia tento týždeň dohodu o zmrazení ťažby neočakáva

NETKY.SK • 28 September 2016, 16:29 • 2 min
Saudská Arábia tento týždeň dohodu o zmrazení ťažby neočakáva

ALŽÍR - Ropný trh si na prípadnú dohodu veľkých producentov o zmrazení ťažby bude možno musieť počkať ešte pár mesiacov. Naznačila to Saudská Arábia, líder Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), krátko pred dnešným začiatkom Medzinárodného energetického fóra, ktoré sa koná v hlavnom meste Alžírska. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia pred neformálnym stretnutím členov OPEC s ostatnými svetovými producentmi ropy vyslala signál, že možno akceptuje návrh, aby si Irán udržal produkciu na svojej maximálnej úrovni.

 

Agentúra Reuters v utorok (27. 9.) s odvolaním sa na tri zdroje z OPEC uviedla, že Irán, ktorého produkcia stagnuje na úrovni 3,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, trvá na svojom práve zvýšiť ťažbu na približne 4,1 - 4,2 milióna barelov/deň, teda zhruba na úroveň pred vyhlásením sankcií Západu. Členovia OPEC však chcú, aby ju zmrazil pod hranicou 4 miliónov barelov denne.

 

Saudská Arábia dnes naznačila, že tento týždeň dosiahnutie dohody o zmrazení ťažby neočakáva. Minister energetiky Chálid Fálih však na brífingu v Alžíri novinárom povedal, že dohoda v novembri je podľa neho možná. Dodal, že Rijád ukáže ochotu dohodnúť sa, traja členovia OPEC však majú špecifické požiadavky, menovite je to Líbya, Nigéria a Irán.

 

Pád cien ropy pred dvoma rokmi tvrdo zasiahol ekonomiky najväčších svetových producentov, ktoré sú závislé od príjmov z jej predaja. Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že Saudská Arábia vykáže tento rok fiškálny deficit až vo výške 13,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo Irán bude mať schodok na úrovni 2,5 % HDP.

 

Podľa MMF Rijád na zníženie deficitu potrebuje, aby sa cena ropy vyšplhala na 67 USD (59,71 eura) za barel, zatiaľ čo Iránu stačí, aby stúpla na 61,50 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent pritom dnes klesla pod hranicu 46 USD za barel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies