Saudská Arábia odkazuje Izraelu: Ak chcete prežiť, musíte sa dohodnúť s Palestínčanmi na mieri

NETKY.SK • 13 August 2014, 06:54 • 2 min
Saudská Arábia odkazuje Izraelu: Ak chcete prežiť, musíte sa dohodnúť s Palestínčanmi na mieri

DŽIDDA - Izrael sa musí dopracovať k mierovej dohode s Palestínčanmi, ak chce prežiť ako národ, odkázala v utorok Saudská Arábia židovskému štátu.

slovakia

left justify in out

Zároveň kritizovala moslimov za to, že nie sú zjednotení a nedokážu zastaviť Izrael v jeho útokoch na okolité arabské krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Izrael si musí uvedomiť, že jediným východiskom jeho prežitia je mier," povedal na margo konfliktu v pásme Gazy saudskoarabský minister zahraničných vecí Saúd Fajsal na stretnutí Organizácie pre islamskú spoluprácu (OIC), najväčšieho moslimského zoskupenia.
      

"Izrael sa na dosiahnutie svojich cieľov nezdráha použiť teror na akejkoľvek úrovni, a to s úplnou ľahostajnosťou voči akýmkoľvek zákonom, náboženským príkazom či humanitárnym zreteľom. Jeho jediným plánom je vykoreniť palestínsku existenciu," uviedol Fajsal.
      

Saudská Arábia sa považuje za vodcu sunnitského sveta, ale v diplomatických snahách o ukončenie bojov v pásme Gazy hrala iba vedľajšiu rolu, prenechajúc svojmu egyptskému spojencovi vedúcu úlohu vo vyjednávaní prímeria, ktoré v utorok vstúpilo do druhého dňa.
      

Politika Rijádu voči predstaviteľom pásma Gazy je komplikovaná pre jeho nedôveru voči tamojšiemu vládnucemu extrémistickému hnutiu Hamas, ktoré je ideologicky aj politicky blízke Moslimskému bratstvu, považovanému v Saudskej Arábii za teroristickú organizáciu.
      

Rijád sa domnieva, že Moslimské bratstvo má širokú agendu, pomocou ktorej chce uchvátiť moc od etablovaných vlád v blízkovýchodnom regióne, nevynímajúc dynastiu Saúdov. Saudská Arábia už mala nezhody aj so susedným Katarom pre jeho podporu hnutia Hamas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies