SaS: Ak chce Smer zrušiť klub strany, musí zmeniť zákon

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 11:04 • 2 min
SaS: Ak chce Smer zrušiť klub strany, musí zmeniť zákon

BRATISLAVA – Ak chce Smer-SD zrušiť poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) zákonným spôsobom, musí podľa liberálov novelizovať najprv zákon o Rokovacom poriadku.

slovakia

left justify in out

V nedeľňajšej relácii RTVS minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že poslanecký klub SaS, ktorý opustila pätica poslancov na čele s Jozefom Kollárom, nespĺňa podmienky na svoju existenciu. Na vznik klubu treba podľa neho aspoň osem poslancov. "Ústava v mnohých prípadoch a niektoré naše zákony jasne hovoria, za akých podmienok, kedy čo existuje a kedy čo vzniká. Jedna z podmienok existencie klubu je osem členov. Akonáhle prepadne, ani o tom netreba hlasovať, to je podľa mňa nesprávny postup, zo zákona ten klub zaniká, pretože už nespĺňa podmienky svojho vzniku," vyhlásil Kaliňák v relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa SaS však Kaliňák zavádzal. „Nie je pravdou, že jedna z podmienok existencie poslaneckého klubu je osem členov. Rokovací poriadok NR SR hovorí len to, že na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Nie je v ňom už žiadna zmienka o tom, za akých podmienok poslanecký klub zaniká,“ napísala SaS v stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA. Preto zrušenie poslaneckého klubu SaS budú brať ako porušenie zákona, lebo štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. „Žiaden zákon nehovorí o zrušení alebo zániku poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem poslancov,“ napísali liberáli. 

Poslanecký klub SaS minulý týždeň opustili Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies