Ťažko skúšané samosprávy 108 miliónov eur na kompenzácie od vlády nedostanú

NETKY.SK • 18 August 2023, 15:15 • 2 min
Ťažko skúšané samosprávy 108 miliónov eur na kompenzácie od vlády nedostanú

Bratislava-Lepšie výsledky hospodárenia samospráv, ktorými disponujú na Ministerstve financií SR, ovplyvnili poskytnutie finančného balíka

slovakia

left justify in out

Slovenské samosprávy prechádzajú dlhodobo zaťažkávacou skúškou. V súčasnosti čelia ťažkej ekonomickej kríze, ktorá im robí škrty cez rozpočty. Zvýšené ceny energií musia premietať do vyšších poplatkov pre obyvateľov a najmä, v každej oblasti tvrdo šetria. Schválené rozpočty už totiž viacerým nestačia na potrebné výdavky. O pomoc teda požiadali štát. Samosprávam neposkytnú financie, navrhli im však náhradné riešenia. 

 

Vláda neposkytne samosprávam kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur. Ponúkla im však tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Ľudovít Ódor po stretnutí so zástupcami samospráv. Zástupcovia samospráv sa k riešeniam vlády vyjadria budúci týždeň.

 

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik uviedol, že v utorok 22. augusta 2023 bude rokovať rada ZMOS. Následne bude informovať o rozhodnutí ZMOS. Návrhy premiéra sú však podľa neho kompromisom a objem peňazí, ktoré predseda vlády ponúkol, by mohol samosprávam pomôcť. "Som presvedčený o tom, že snaha premiéra je samosprávam pomôcť. Schéma, ktorá bola dohodnutá v minulosti, bude platiť. Solidárna schéma preferuje pomoc obciam a mestám do 3000 obyvateľov," uviedol Božik.

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček sa vyjadril, že odpustenie tzv. covidových pôžičiek by mnohým mestám pomohlo. Väčšie mestá majú podľa Rybníčka pomôcť obciam do 3000 obyvateľov. ÚMS by mala svoje stanovisko k návrhom vlády predostrieť v pondelok 21. august 2023.

"Kompromisné návrhy, ktoré sme od vlády dostali, znamenajú pomoc samospráve. Dokopy 206 miliónov eur môžeme spolu zrátať na pomoc, a to je balík, ktorý je pre samosprávy dobrou správou," povedal predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič s tým, že verí, že budúcu stredu 23. augusta 2023 dôjde k finálnej dohode a financie budú na účtoch obcí, miest a krajov vidieť čo najskôr.

 

Hlavným argumentom nevyplatenia cien energií boli štvrtkové dáta Ministerstva financií (MF) SR o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC), podľa ktorých sa výsledok hospodárenia samospráv zlepšil o 153,8 milióna eur. Zároveň MF SR zverejnilo správu o očakávanom skutočnom vývoji verejných financií za rok 2023. Z odhadov vyplýva, že verejné financie skončia so schodkom, ktorý je o približne 400 miliónov eur vyšší oproti rozpočtu schválenému koncom minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies