Saakašviliho sympatizanti vyhlásili prestávku v protestoch proti súčasnej vláde

NETKY.SK • 22 December 2017, 19:50 • 2 min
Saakašviliho sympatizanti vyhlásili prestávku v protestoch proti súčasnej vláde

KYJEV - Prívrženci lídra ukrajinského opozičného Hnutia nových síl Michaila Saakašviliho počas blížiacich sa novoročných a vianočných sviatkov pozastavia svoje masové protestné akcie.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v piatok David Sakvarelidze, ktorý v minulosti pôsobil vo funkcii námestníka ukrajinského generálneho prokurátora a je Saakašviliho blízkym spolupracovníkom. Sakvarelidze podľa agentúry TASS zdôraznil, že ide len o dočasné prerušenie masových protestov, nie o ich ukončenie.

 

"Teraz pracujeme nad tým, ako zlepšiť bezpečnosť (účastníkov protestov) a odhaľovanie provokatérov," informoval s tým, že "idú sviatky a všetci si musíme trochu oddýchnuť". Masové akcie na podporu rozsiahlych politických reforiem sa na Ukrajine začali 17. októbra. Okrem sympatizantov Hnutia nových síl sa do nich zapojilo aj niekoľko ďalších politických strán a spoločenských organizácií. Demonštranti žiadajú parlament, aby prijal zákon o impeachmente prezidenta, zrušil poslaneckú imunitu, inicioval vznik protikorupčného súdu a zasadil sa za nový volebný systém.

 

Niekoľko desiatok účastníkov protestov si v parku neďaleko budovy ukrajinského parlamentu postavilo stanový tábor, pričom sú odhodlaní zostať v ňom až do splnenia všetkých svojich požiadaviek. Podľa agentúry TASS v stanovom tábore sa momentálne nachádza najmenej 50 Saakašviliho sympatizantov, ktorí už deklarovali, že počas prestávky v protestoch stanový tábor nerozoberú.

 

Minulú nedeľu sa v Kyjeve konal tretí pochod za impeachment prezidenta, počas ktorého došlo k incidentom medzi Saakašviliho sympatizantmi a poriadkovými jednotkami. Zranených bolo pri nich 60 policajtov. Saakašvili následne vyhlásil, že incident bol provokáciou zo strany súčasného vedenia Ukrajiny.

 

Saakašvili je v súčasnosti na Ukrajine vyšetrovaný v súvislosti s podozrením, že pomáha členom zločineckých organizácií a zatajuje ich trestnú činnosť. Ukrajinská generálna prokuratúra 49-ročného Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Porošenka. Saakašvili všetky obvinenia odmieta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies