S dažďovými kvapkami padá na Slovensku aj piesok zo Sahary

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 13:01 • 2 min
S dažďovými kvapkami padá na Slovensku aj piesok zo Sahary

BRATISLAVA - Saharský piesok sa dostal na Slovensko. Do atmosféry ho priniesli silné vzdušné prúdy a dažďové kvapky ho zniesli k zemi.

slovakia

left justify in out

Na hladkých povrchoch, napríklad na karosériách áut, zaznamenal v pondelok ráno viditeľnú stopu.

 

Meteorológ Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vysvetlil, že nejde o ojedinelý jav. Naopak, k preneseniu saharského prachu do našej oblasti prichádza nezriedka. "Stačí k tomu vhodná poveternostná situácia, v ktorej sa skombinujú piesková búrka na Sahare a silné juhozápadné prúdenie, ktoré piesok z púšte donesie až k nám," ozrejmil.

 

Dodal, že v priebehu tohtoročného apríla ide už o tretiu takúto epizódu. "Táto vlna je však výnimočná tým, že toho prachu sa dostalo do atmosféry skutočne veľa," upozornil.

 

Saharský prach sa k slovenskej zemi môže zniesť aj v nasledujúcich hodinách na celom území Slovenska. "V podstate všade tam, kde zaprší, budú dažďové kvapky obsahovať aj drobné čiastočky Sahary," uviedol Hrabčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies