Rytmus sa v Sídliskovom sne vyrovnáva s vlastnou minulosťou

NETKY.SK • 18 August 2015, 14:42 • 2 min
Rytmus sa v Sídliskovom sne vyrovnáva s vlastnou minulosťou

BRATISLAVA - Bratislavu dnes čaká premiéra nového česko-slovenského filmu Rytmus sídliskový sen.

slovakia

left justify in out

Dokument mapuje život známeho reprezentanta česko-slovenskej hiphopovej scény Patrika "Rytmusa" Vrbovského. Film podľa jeho tvorcov rozhodne nie je pomníkom raperov "slávy", ani retrospektíva jeho tvorby. Zachytáva profesionálne, ale aj osobnostné zmeny najznámejšieho slovenského rapera.

 

Patrik Vrbovský vyrastal v obyčajnej rodine na sídlisku v Piešťanoch a pre rómsky pôvod sa neraz stretol s predsudkami okolia. Napriek tomu sa z neho stala známa osobnosť, idol mládeže. Vydáva albumy v desaťtisícových nákladoch, bol porotca SuperStar a jeho videá videlo na internete viac ako 250 miliónov užívateľov. Osem rokov sledoval jeho život režisér, scenárista a producent časozberného dokumentu Miro Drobný, ktorý sa s raperom stretol po prvý raz pri nahrávaní rómskej verzie animovaného seriálu Ovce.sk. "V štúdiu som zistil, že on vlastne rómsky nevie. Vtedy som sa ho na rovinu opýtal - Si teda Róm alebo nie? Tam niekde sa začala naša spolupráca a objavila sa aj jedna z dejových línií filmu," vysvetľuje Drobný. Film o hľadaní Rytmusových koreňov a pochopení lásky, nenávisti či rasizmu v jeho okolí nakrúcal na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku, Taliansku, ale aj v Indii.

 

 

Sídliskový sen ponúka exkluzívne zábery z rodinných archívov videí a fotografií, ktoré sú podložené osobnými výpoveďami ľudí z raperovho najbližšieho okolia. Aj keď je hudba dôležitou súčasťou filmu, nejde o dokument mapujúci Rytmusove koncerty, nie je oslavným eposom na 38-ročného umelca. Sám Rytmus ho vníma ako vyrovnanie sa s vlastnou minulosťou: "Celý život som otvorený, chcem byť pred ľuďmi autentický. Kariéru som založil na tom, že hovorím o veciach, ktoré nemá nikto gule povedať. Aj keď sa mi niečo nepodarí, mám sebareflexiu a priznám si to. Predtým som možno mal na sebe masku, no týmto filmom som ju odložil."

 

 

Film Rytmus sídliskový sen prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť Itafilm od štvrtka 20. augusta.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies