Ruský rubeľ klesol na nové historické minimum

NETKY.SK • 20 Január 2016, 13:55 • 2 min
Ruský rubeľ klesol na nové historické minimum

MOSKVA - Kurz rubľa zaznamenal pokles oproti doláru o viac než 2 % na nové historické minimum. Prekonal aj úroveň, ktorú oproti doláru dosiahol po prudkom prepade v decembri 2014. Informovali o tom agentúry TASS a AP.

slovakia

left justify in out

Hodnota ruskej meny dnes klesla na 80,6 RUB/USD. To je slabší kurz než 16. decembra 2014, keď rubeľ prvýkrát prekročil 80 RUB/USD. Vtedy dosiahol kurz ruskej meny 80,1 RUB/USD. Do blízkosti 80 RUB/USD sa dostal už v pondelok (18.1.), no neskôr sa čiastočne zotavil.

 

Dôvodom sú klesajúce ceny ropy, ktoré sa už dostali pod 28 USD (25,76 eura) za barel (159 litrov). K ich ďalšiemu prepadu prispelo rozhodnutie Európskej únie a USA zrušiť sankcie voči Iránu, ktoré mocnosti uvalili na krajinu pred rokmi za jej jadrový program.

 

Ukončenie sankcií znamená, že Irán začne so zvyšovaním vývozu ropy na svetové trhy, čo ešte navýši súčasné už aj tak vysoké prebytky komodity na trhu. Najviac sa to dotkne krajín ako Rusko, ktoré sú silne závislé od príjmov z vývozu ropy. Na druhej strane, Moskva si od otvorenia iránskeho trhu sľubuje zvýšenie exportu svojich tovarov a technológií do Iránu.

 

V reakcii na ďalší pokles kurzu rubľa ekonomický poradca ruského prezidenta Sergej Glaziev uviedol, že podľa neho by centrálna banka už mala zasiahnuť a intervenovať v prospech ruskej meny. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg však očakávajú, že centrálna banka zasiahne pri kurze okolo 90 RUB/USD. Z 15 oslovených len dvaja predpokladajú zásah banky pri súčasnom kurze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies