Uplynulo 30 rokov od krvavej vzbury v Leopoldove. Čo sa stalo s hlavnými aktérmi?

NETKY.SK • 23 November 2021, 10:18 • 2 min
Uplynulo 30 rokov od krvavej vzbury v Leopoldove. Čo sa stalo s hlavnými aktérmi?

BRATISLAVA - Dnes si Slovensko pripomína útek väzňov z väzenia v Leopoldove, pri ktorom zomreli dozorcovia František Svoboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý.

slovakia

left justify in out

Vražda 5 dozorcov vo väzení v Leopoldove, ku ktorej došlo pred 30 rokmi, bola zverstvo a treba len dúfať, že sa také už nikdy nezopakuje. Povedal to pre TASR bývalý sudca Najvyššieho súdu SR Milan Lipovský, ktorý v roku 1994 právoplatne odsúdil 7 aktérov masakru. "Chcem k tomu len povedať, že asi do smrti nezabudnem na túto záležitosť. Najmä na jedného mladého príslušníka Zboru nápravnej výchovy vtedy, ktorý bol len pár dní v službe a bol podrezaný. Boli tam fotografie. To bolo hrozné čosi, mladý človek. Bolo to zverstvo a mňa by teraz zaujímalo, či hlavný aktér Tibor Polgári aspoň cíti nejakú ľútosť nad tými mŕtvymi, ale dosť o tom pochybujem," povedal exsudca. Dodal, že to bol jeden z najväčších procesov, ktorý viedol. Najmä preto, že tam bolo veľa obetí.

 

img

 

Najkrvavejší útek väzňov v slovenskej histórii sa stal 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov rozhodla utiecť z leopoldovskej väznice, ktorá sa považovala za najprísnejšie stráženú v časoch komunistického režimu. Väzni Ondrej Harvan, Dalibor Bajger, Tibor Polgári, Vladimír Duda, Miloš Uriga, Bartolomej Botoš a Václav Fedák plánovali útek od októbra toho roku.

 

Prečítajte si tiež: Muž, ktorý vrazil autom do predvianočného sprievodu, bol známy násilník

 

Polícia nasadila všetky sily, čo mala k dispozícii, vrátane špeciálneho komanda. Vypátranie a následné chytenie nebezpečných väzňov trvalo 20 hodín. Pri zásahu komanda utrpel zranenie iba Polgári, ktorý sa chcel brániť streľbou z ukradnutého samopalu.

 

img

 

Na začiatku februára 1993 vyniesli nad väzňami rozsudok. Krajský súd v Bratislave odsúdil na doživotný trest Harvana, Polgáriho a Urigu. Dudu odsúdili na 13 rokov väzenia, Bajgera a Fedáka na 15 rokov a Botoša na 18 rokov. Harvan sa v roku 1993 v cele obesil.

 

Fedáka pustili z väzenia v roku 2009 a Dudu v roku 2011. Bajgera prepustili v roku 2015. Následne prepustili aj Botoša. Aktuálne si tresty odpykávajú len Polgári a Uriga.

 

Možno vás zaujme: Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa bude ženiť. Romantika to však nebude

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies