Rusko: Sýrska opozícia marí svojou podmienkou mierové úsilie

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:49 • 2 min
Rusko: Sýrska opozícia marí svojou podmienkou mierové úsilie

MOSKVA - Rusko vo štvrtok obvinilo opozičnú sýrsku národnú koalíciu, že sa snaží zmariť mierové úsilie, keď podmienila svoju účasť na navrhovanej mierovej konferencii odstúpením prezidenta Baššára al-Asada.

slovakia

left justify in out

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorého citovala tlačová agentúra Interfax, povedal, že podľa jeho dojmu robí národná koalícia "všetko pre to, aby zabránila začatiu politického procesu a dosiahla vojenskú intervenciu". Sýrska opozícia v stredu oznámila, že sa zúčastní na mierových rokovaniach, len ak bude stanovený termín odchodu al-Asada z funkcie. Rusko, ktoré je počas konfliktu najsilnejším al-Asadovým spojencom, opakovane vyhlásilo, že nepodporí jeho zvrhnutie a jeho odchod nemôže byť podmienkou politického riešenia.

Mierová konferencia je iniciatívou Ruska a Spojených štátov. Diplomatické snahy o zastavenie násilia v Sýrii však doteraz nepriniesli žiadny úspech, zatiaľ čo tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN blokujú Rusko a Čína. Sýrsky prezident obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies