Rusko skritizovalo zmenu pravidiel MMF, ktorou fond môže pomôcť Kyjevu

NETKY.SK • 10 December 2015, 07:27 • 2 min
Rusko skritizovalo zmenu pravidiel MMF, ktorou fond môže pomôcť Kyjevu

MOSKVA/KYJEV - Ruskí predstavitelia ostro skritizovali Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý sa v týchto dňoch rozhodol upraviť svoje dlhodobo zaužívané pravidlá o poskytovaní úverov. V dôsledku zmeny, ktorej detaily plánuje fond oznámiť v najbližších dňoch, by mohol poskytovať pomoc naďalej aj tým krajinám, ktoré nedokážu splácať svoje dlhy voči iným štátom alebo medzinárodným inštitúciám. Takto by sa z problémov v súvislosti s predpokladaným nesplatením dlhu voči Rusku mohla dostať Ukrajina. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie MMF, ktoré tento týždeň oznámil hovorca fondu Gerry Rice, ukrajinská vláda privítala, zatiaľ čo ruská vláda ostro skritizovala a označila za politické a namierené voči Moskve. Podľa ukrajinskej ministerky financií Natalie Jareskovej je to "historické rozhodnutie," ktoré by Ukrajine malo umožniť aj v prípade nedohody s Ruskom prístup k úverom od MMF. Naopak, podľa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva ide o zasahovanie fondu do sporu medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom takýto krok urobil fond iba z politických dôvodov. "Toto vážne podkopáva dôveru v MMF," citovala Medvedeva ruská agentúra TASS.

 

Hovorca ruskej vlády Dmitrij Peskov dodal, že MMF vytvoril týmto rozhodnutím nebezpečný precedens, ktorý umožní tolerovať nesplácanie dlhov voči oficiálnym veriteľom. "Otázkou je, čo bude nasledovať potom?" spýtal sa v súvislosti s krokom MMF.

 

Kyjev dlhuje Rusku celkovo 3 miliardy USD (2,74 miliardy eur), ktoré získal od Moskvy v decembri 2013, keď Rusi v rámci pomoci vtedajšej proruskej ukrajinskej vláde kúpili eurobondy v danom objeme. Pôvodne plánovali podporiť ukrajinskú ekonomiku 15 miliardami USD, no po zosadení vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014 už ďalšie financie neposkytli.

 

Ukrajina sa medzičasom dohodla so súkromnými veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu. To je súčasťou záchranného programu pomoci za 40 miliárd USD, v rámci ktorého najväčší balík financií poskytuje práve MMF. Rusko však odmietlo, aby dlh za 3 miliardy USD bol do tejto reštrukturalizácie zahrnutý s tým, že nejde o komerčný dlh, ale o štátnu pomoc, a tá sa musí splatiť v plnej miere. Kyjev ale trvá na tom, že aj dlh voči Rusku je komerčný.

 

Ruský minister financií Anton Siluanov už oznámil, že v prípade nesplatenia dlhu Ukrajinou sa Moskva obráti na súd. Termín splatnosti je 20. decembra a Ukrajina bude mať ešte 10 dní na splnenie si záväzkov. Potom začne Rusko riešiť veci právnou cestou.

 

(1 EUR = 1,0941 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies