Rusko prepustilo 144 zajatých vojakov, sú medzi nimi aj obrancovia z Azovstaľu

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 19:57 • 2 min
Rusko prepustilo 144 zajatých vojakov, sú medzi nimi aj obrancovia z Azovstaľu

KYJEV – Ukrajinskí predstavitelia v stredu oznámili, že v rámci výmeny zajatcov s Ruskom bolo prepustených 144 vojakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Väčšinu z nich tvoria bývalí obrancovia oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. TASR prevzala správu z agentúry AFP.  „Je to najväčšia výmena (zajatcov) od začiatku ruskej invázie,“ uviedla na online platforme Telegram vojenská tajná služba Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ potvrdil výmenu zajatcov na sociálnej sieti Telegram so slovami, že išlo o „komplikovanú“ operáciu.
 

    

„Zo 144 oslobodených sú 95 obhajcovia Azovstaľu,“ spresnila spravodajská služba, ktorá patrí pod rezort obrany. Štyridsaťtri z týchto vojakov patrí do pluku Azov - niekdajšej polovojenskej jednotky, ktorá je už integrovaná do ukrajinskej armády.  Moskva považuje pluk Azov za neonacistickú organizáciu a v minulosti tvrdila, že jeho príslušníci by mali byť postavení pred súd. Podľa mnohých expertov však už dnes ide o štandardnú a dobre vycvičenú jednotku ukrajinskej armády.

 

     

Koľko ruských zajatcov Kyjev prepustil, ani to, kde a kedy výmena prebehla, ukrajinskí zástupcovia neuviedli. Líder proruskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin však ohlásil, že 144 (zajatých) vojakov z Ruska a DĽR sa „vrátilo domov“. Ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení uvádza, že väčšina ich vojakov, ktorí sa dostali na slobodu, utrpela vážne zranenia zásahom guliek alebo šrapnelov a ďalší majú popáleniny či zlomeniny.

 

Medzi Kyjevom a Moskvou prebehlo od 24. februára, kedy Kremeľ začal vojenskú inváziu na Ukrajinu, už viacero výmen zajatcov. Naposledy sa tak stalo v utorok, keď bolo oslobodených 17 Ukrajincov.

 

Možno vás zaujme: Za zhabanie ruského majetku príde odveta!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona