Rusko ponúklo Filipínam zbrane a úzke partnerstvo

NETKY.SK • 4 Január 2017, 14:35 • 2 min
Rusko ponúklo Filipínam zbrane a úzke partnerstvo

MOSKVA - Rusko je pripravené poskytnúť Filipínam sofistikované zbrane vrátane vojenských lietadiel a ponoriek. Moskva sa zároveň chce stať blízkym priateľom tohto dlhoročného spojenca Spojených štátov. Vyhlásil to dnes ruský veľvyslanec na Filipínach Igor Chovajev.

slovakia

left justify in out

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý sa ujal funkcie hlavy štátu vlani v júni, spochybnil budúcnosť filipínsko-amerických vzťahov svojimi kritickými výrokmi proti Washingtonu a zredukovaním vojenskej spolupráce s USA, zatiaľ čo podnikol kroky k posilneniu vzťahov svojej krajiny s Čínou a Ruskom.

 

Na ilustráciu transformácie zahraničnej politiky Filipín dorazili v utorok na štvordňovú návštevu tejto juhoázijskej krajiny dve ruské vojnové lode - protiponorkové plavidlo aj cisternové plavidlo. Ide o historicky prvý oficiálny kontakt vojenského námorníctva oboch krajín.

 

Chovajev pri tejto príležitosti na tlačovej konferencii vyhlásil, že Rusko má v ponuke široký výber zbraňových systémov. "Sme pripravení dodať ľahké zbrane, lietadlá, vrtuľníky, ponorky a veľké množstvo iného arzenálu. Všetko sú to však sofistikované zbrane, žiadny tovar z druhej ruky," zdôraznil.

 

Ruský kontraadmirál Eduard Michajlov, veliteľ tichomorskej flotily ruského vojenského námorníctva, vyhlásil, že chce podniknúť spoločné námorné cvičenie s filipínskymi silami, ktoré budú zamerané na boj proti terorizmu a pirátstvu. Filipíny v dodávkach zbraní už dlhé roky závisia od USA, svojho zmluvného spojenca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies