Rusko: Poľsko sa chystá prevziať kontrolu nad časťou ukrajinského hospodárstva

NETKY.SK • 8 August 2022, 16:31 • 2 min
Rusko: Poľsko sa chystá prevziať kontrolu nad časťou ukrajinského hospodárstva

MOSKVA – Poľsko sa pripravuje na získanie kontroly nad najsľubnejšími sektormi ukrajinského hospodárstva. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v pondelok zverejnila tlačová kancelária Zahraničnej spravodajskej služby Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Ruská zahraničná spravodajská služba poznamenala, že poľské spoločnosti skupujú ukrajinské obilie za znížené ceny, čím odsudzujú ukrajinské podniky k bankrotu.

 

 „Využívajúc súčasnú zložitú situáciu ukrajinských poľnohospodárskych výrobcov, a to aj pokiaľ ide o skladovanie zozbieranej úrody, poľské spoločnosti zorganizovali nákup ich výrobkov za znížené ceny, čím v niektorých prípadoch odsúdili ukrajinské podniky na bankrot. Po bankrote sa majú odkúpiť aj ich aktíva a pozemky za výhodné ceny,“ uvádza sa v správe.

 

Zo sveta: Amnesty International: Naša správa o Ukrajine vyvolala bolesť, ale je pravdivá

 

img

 

„Možno to ilustrovať napríklad faktami nákupu novej úrody jačmeňa – 30 USD za tonu, čo je takmer 5-krát lacnejšie ako skutočná hodnota tohto produktu,“ uviedla spravodajská služba a dodala: 

 

„Informácie, ktoré služba dostala, svedčia o tom, že Varšava postupne realizuje svoje ďalekosiahle plány voči Ukrajine. Je čoraz jasnejšie, že sa hovorí nielen o možnosti zavedenia takzvaných poľských mierových síl do západných oblastí tejto krajiny, ale aj o nastolení kontroly nad najperspektívnejšími odvetviami hospodárstva susedného štátu."

 

img

 

Tlačová služba zahraničnej spravodajskej služby tiež zdôraznila, že ukrajinské úrady začali predávať niektoré hospodárske podniky Poľsku.

 

„Súčasné kyjevské úrady už v podstate začali s predajom krajiny, pričom v tomto biznis-projekte dali prednosť poľským susedom."  

 

V správe sa ďalej uvádza: „Poľská strana zároveň investuje do vytvorenia dopravnej infraštruktúry a ďalšej logistiky pre neobmedzený export ukrajinských potravín do Európy a na iné trhy, kde sú ceny oveľa vyššie."

 

Z domova: Richard Sulík reaguje na obvinenia, že sa tajne stretol a rokoval s poslancom Sujom

 

img

 

Zahraničná spravodajská služba Ruskej federácie poznamenala, že realizáciu týchto zámerov Varšavy uľahčuje nový právny rámec vytvorený Kyjevom – zákon o osobitných zárukách pre poľských občanov, ktorý prijala Národná rada koncom júla tohto roku a zákon o privatizácii, ktorý umožňuje predaj ukrajinských priemyselných podnikov s 50-percentnou zľavou.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona