Rusko plánuje stavbu ďalších ôsmich jadrových ponoriek

NETKY.SK • 8 Február 2014, 14:13 • 2 min
Rusko plánuje stavbu ďalších ôsmich jadrových ponoriek

NAÍ DILLÍ/MOSKVA - V nasledujúci dvoch rokoch začne Rusko konštruovať deväť nových ponoriek, vrátane ôsmich jadrových.

slovakia

left justify in out

V nasledujúci dvoch rokoch začne Rusko konštruovať deväť nových ponoriek, vrátane ôsmich jadrových, oznámil včera riaditeľ lodiarskeho podniku Sevmaš.

Michail Budničenko na obrannom veľtrhu v Indii uviedol, že lodenice postavia osem jadrových ponoriek, z toho polovicu budú tvoriť plavidlá novej triedy Borej, ktoré sú vyzbrojené balistickými raketami.

Okrem toho bude postavená aj ponorka pre špeciálne účely - pojem, ktorý sa v minulosti používal pre plavidlá testujúce nové technológie a zbrane, vysvetlila agentúra RIA Novosti.

Prvú ponorku triedy Borej - Jurij Dolgorukij - uviedli Rusi do služby vlani v januári. Zároveň bola prvou od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorú vyzbrojili balistickými raketami.

Druhú ponorku triedy Borej - Alexander Nevský - uviedli do služby vlani v decembri. Je dlhá skoro ako dve futbalové ihriská, schopná niesť 16 medzikontinentálnych rakiet typu Bulava. Každá z ich je vybavená najviac desiatimi, nezávisle od seba navádzateľnými jadrovými hlavicami.

Plavidlá triedy Borej budú tvoriť hlavný pilier strategickej ponorkovej flotily Ruska. Do roku 2020 plánuje spustiť na vodu osem takýchto ponoriek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies