Rusko namieta proti ignorovaniu svojej argumentácie v kauze boeingu

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:14 • 2 min
Rusko namieta proti ignorovaniu svojej argumentácie v kauze boeingu

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo dnes reakciu amerického rezortu diplomacie na správu holandských vyšetrovateľov o príčinách pádu malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, informovali ruské agentúry.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová dnes na brífingu v Moskve označila reakciu USA za vágnu a predpojatú, ako aj za pokus o ovplyvňovanie verejnej mienky. S poľutovaním tiež uviedla, že so snahou zmiasť verejnosť ohľadom politiky Ruska sa Moskva stretáva často a aj pri iných témach, nielen pokiaľ ide o haváriu boeingu. Zacharovová kritizovala aj spravodajstvo televízie Euronews a jej reportáž o zverejnení správy holandských vyšetrovateľov, v ktorej tvorcovia prezentovali postoje všetkých v prípade zainteresovaných strán - "prirodzene, s výnimkou Ruska".

 

"Nechápeme, čím sa riadila redakcia televíznej spoločnosti. Médiá, ktoré si samy seba vážia, pri príprave materiálov na takú citlivú tému vždy poskytnú možnosť vyjadriť sa všetkým stranám," dodala. Rusko je podľa nej v súvislosti so zverejnením správy o páde lietadla spoločnosti Malaysia Airlines "vystavené ďalšiemu štádiu informačnej agresie." Ukrajinský politológ Volodymyr Kornylov označil dnes pre agentúru RIA Novosti správu holandských vyšetrovateľov za úder od chrbta pre ukrajinského prezidenta Petra Porošenka od "jeho európskych spojencov". Kornylov vysvetlil, že správa sa začína práve konštatovaním, že za bezpečnosť leteckej dopravy nad svojím územím bola v čase leteckej tragédie zodpovedná Ukrajina.

 

V správe vyšetrovateľov Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV) sa tiež uvádza, že civilnému lietadlu nemalo byť nikdy povolené lietať nad touto oblasťou a Ukrajina mala povinnosť svoj vzdušný priestor pre civilné letectvo uzavrieť. Politológ si vo svojom statuse na Facebooku kladie otázku, či prezident, ktorý tak veľmi bojuje za medzinárodný súdny tribunál pre vyšetrenie okolností pádu malajzijského lietadla, teraz chápe, že aj on sa bude zodpovedať za tento zločin. Kornylov tiež porovnal mapu s pozíciami jednotiek bojujúcich proti sebe na východe Ukrajiny, ktorú v utorok prezentovali v Holandsku, s mapou ukrajinskej rady národnej bezpečnosti a obrany zo 17. júla 2014.

 

"Ukazuje sa, že veľká časť územia, z ktorého bola podľa Holanďanov vypálená raketa, čo zostrelila boeing, sa predsa len nachádzala pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl," upozornil Kornylov. Na fakte, že malajzijský boeing bol zostrelený raketou 9M38, sa s holandskými vyšetrovateľmi zhodujú aj analytici ruského štátneho koncernu Almaz-Antej, ktorí v snahe objasniť okolnosti havárie spustili vlastné vyšetrovanie a urobili aj dva experimenty: jeden bol simuláciou a druhý "naostro" za pomoci vyradeného lietadla. Podľa koncernu raketa, ktorá už dlhší čas nie je vo výzbroji ruskej armády, bola vypálená z územia kontrolovaného Kyjevom.

 

Experti OVV identifikovali vo svojej záverečnej správe z vyšetrovania oblasť s rozlohou približne 320 štvorcových kilometrov ležiacu na východe Ukrajiny, ktorej bola pravdepodobne vystrelená raketa systému Buk, čo zasiahla a zničila lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, s 298 ľuďmi na palube. Napriek tomu, že OVV odmietla ďalšie špekulácie o presnom určení miesta, odkiaľ bola raketa systému protivzdušnej obrany Buk vypálená, celú oblasť, ktorú OVV identifikovala, ovládali v čase zostrelenia lietadla, teda v júli 2014, proruskí separatisti. Rusko však od začiatku vyšetrovania namieta, že ak bolo lietadlo zostrelené raketou, museli ju odpáliť ukrajinské vládne sily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies