Rusko musí vyšetriť smrť a únosy aktivistov na Kryme

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:28 • 2 min
Rusko musí vyšetriť smrť a únosy aktivistov na Kryme

MOSKVA - Rusko musí vyšetriť smrť a únosy aktivistov bojujúcich proti anexii Krymu a zabezpečiť práva menšín a rešpektovanie médií, uviedol v pondelok komisár pre ľudské práva Rady Európy Nils Muižnieks.

slovakia

left justify in out

V 16-stranovej správe komisár zdôraznil prípad troch nezvestných občianskych aktivistov a smrť odporcov pripojenia Krymu k Rusku vrátane 16-ročného tínedžera. Upozornil tiež na zlé zaobchádzanie s Ukrajincami a krymskými Tatármi, ktorí bojkotovali referendum o pripojení polostrova k Rusku. "Všetky prípady vážnych porušení ľudských práv, ktoré sa udiali na Kryme od februára vrátane posledných prípadov únosu, musia byť dôsledne vyšetrené a zodpovedné osoby musia byť vzaté na zodpovednosť," uvádza sa v stanovisku komisára. Muižnieks poukázal na potláčanie slobody vyjadrovania v posledných mesiacoch, keď viaceré k Rusom kritické média boli zrušené alebo premiestnené. 

 

Pripojenie Krymu k Rusku vyvolalo najhoršiu krízu medzi Východom a Západom od konca studenej vojny. Západ obvinil Rusko z invázie na cudzie územie, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že splnila vôľu ľudí na Kryme. Pozorovatelia situácie na Kryme z OSN v máji uviedli, že tam dochádza k vážnym porušeniam ľudských práv a vyjadrili obavy aj zo zaobchádzania s príslušníkmi náboženských a národnostných menšín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies