Ruská polícia podnikla razie v bytoch ľudí podozrivých z členstva v teroristickej sekte

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:08 • 2 min
Ruská polícia podnikla razie v bytoch ľudí podozrivých z členstva v teroristickej sekte

MOSKVA - Ruská polícia dnes podnikla sériu domových prehliadok v Moskve a Petrohrade, pričom sa zamerala na byty, v ktorých bývajú údajní členovia v Rusku zakázanej sekty Óm šinrikjó (Najvyššia pravda).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes televízny kanál Rossija 24, ktorá Óm šinrikjó označila za "totalitnú teroristickú sektu, ktorej činnosť bola zakázaná v mnohých krajinách".


Podľa agentúry TASS Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal dnes konanie "vo veci založenia združenia, ktorého činnosť sprevádza násilie na občanoch alebo ohrozenie ich zdravia". Potvrdil to oficiálny predstaviteľ Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin, ktorý spresnil, že sadzba za tento trestný čin je od pokuty do 300.000 rubľov po štyri roky väzenia.


Markin uviedol, že zatiaľ neznáme osoby v roku 2011 založili v Moskve a Petrohrade skupinu sympatizantov Óm šinrikjó, pričom v ďalších rokoch rozširovali okruh členom prostredníctvom internetu a zbierali financie na svoju činnosť. Organizovali si aj pravidelné stretnutia. Óm šinrikjó je pritom v Rusku zakázaná od roku 1995.


Minulý týždeň vláda Čierne Hory vyhostila z krajiny 58 cudzincov podozrivých zo spojenia so sektou Óm šinrikjó, pričom medzi nimi bolo 43 občanov Ruska. Vyhostili ich na základe porušenia imigračných zákonov, keďže svoj dlhodobý pobyt v Čiernej Hore nelegalizovali.


Óm šinrikjó sa stala známou vďaka svojmu najväčšiemu útoku v tokijskom metre, kde jej členovia v rannej špičke 20. marca 1995 zamorili niekoľko vlakových súprav nervovým plynom sarin. Na otravu zomrelo 13 ľudí a ďalšie tisíce boli zranené. Trinástich členov sekty, vrátane jej zakladateľ Šókóa Asaharu, odsúdili na smrť. Rozsudky neboli vykonané, pretože prebiehajú odvolacie konania. Všetci odsúdení sú vo väzbe.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies