Európsky parlament navrhol Sacharovovu cenu pre Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 30 September 2021, 09:17 • 2 min
Európsky parlament navrhol Sacharovovu cenu pre Alexeja Navaľného

Alexeja Navalného, ruského väzneného opozičného politika, nominovali na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú každý rok udeľuje Európsky parlament. Jeho nomináciu navrhla politická frakcia Európskej ľudovej strany.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj si momentáne odpykáva dva a polročný trest väzenia v Rusku za údajné porušenie podmienečného prepustenia. Tohto kritika Kremľa zadržali ruské úrady v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Moskovský súd následne vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze prípadu sprenevery, ktorý sa však považuje za politicky motivovaný. Informoval o tom portál euractiv.com.

 

img

 

Prečítajte si: Súd zamietol Navaľného odvolanie. Údajne má sklony k úteku

 

Sankcie

Európska únia uvalila sankcie na viacerých ruských predstaviteľov v súvislosti s otravou aj uväznením Navaľného. Moskva však odmieta všetky obvinenia EÚ a Západu a tvrdí, že Únia takýmto konaním zasahuje do vnútorných záležitostí Ruskej federácie. "Je nevyhnutné, aby sme v Európskom parlamente opätovne potvrdili svoju neustálu podporu Navaľnému a zdôraznili, že za jeho stav je zodpovedný Vladimir Putin," uviedol holandský europoslanec Peter van Dalen z frakcie EPPl s odkazom na ruského prezidenta.

 

K nominantom patria i afganské ženy

Skupina Európskych konzervatívcov a reformistov prišla  so svojím nominantom v polovici septembra. Na túto cenu navrhla uväznenú bolívijskú političku Jeanine Áňezovú. Tá bola dočasnou prezidentkou Bolívie  po odhalení údajných korupčných káuz a následnom odstúpení jej predchodcu v prezidentskom úrade -  Eva Moralesa.

 

img

 

K nominantom na Sacharovovu cenu patrí aj skupina afganských žien bojujúcich za ľudské práva či Sultana Chájová, aktivistka bojujúca za práva na sebaurčenie obyvateľstva Západnej Sahary a ľudskoprávna organizácia Global Witness.

 

Užší zoznam troch finalistov bude stanovený 14. októbra, pričom víťaz tohtoročnej Sacharovovej ceny bude následne známy 21. októbra. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 15. decembra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu. Minulý rok bola táto cena udelená demokratickej opozícii v Bielorusku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies