Ruská automobilka AvtoVaz pre pád rubľa zvyšuje ceny svojich áut

NETKY.SK • 13 Január 2015, 15:54 • 2 min
Ruská automobilka AvtoVaz pre pád rubľa zvyšuje ceny svojich áut

MOSKVA - Ruská automobilka AvtoVaz oznámila, že od dnešného dňa zvyšuje cenu najpopulárnejšieho auta v krajine - Lady o 9 %. Dôvodom je pád rubľa. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Najväčší výrobca áut v Rusku je tak ďalšou z domácich firiem, ktorá je nútená dvíhať ceny svojich produktov. Dôvodom je zhoršovanie situácie v ruskej ekonomike v dôsledku klesajúcich cien ropy a tiež západných sankcií proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.

 

V Rusku pritom najviac zdraželi dovážané autá. Môže za to oslabenie rubľa, ktorý sa oproti doláru minulý rok prepadol o 40 %. A od začiatku tohto roka sa hodnota rubľa znížila o ďalších 11 %.

 

AvtoVaz vyrába lacné ruské modely, ktoré sú často terčom posmeškov. Automobilka dúfala, že sa jej podarí udržať ceny svojich vozidiel na nízkej úrovni, keďže až 81 % komponentov nakupuje na domácom trhu, vďaka čomu bude môcť lepšie konkurovať dovážaným autám. Zahraničné modely sa totiž po páde Sovietskeho zväzu stali hitom na ruskom trhu.

 

"Dúfali sme, že ruská ekonomika sa pomerne rýchlo zotaví, ale nanešťastie sa tak nestalo," uviedol vo svojom vyhlásením Bo Andersson, prezident ruskej automobilky. "AvtoVaz je ďalším z výrobcov, ktorí boli nútení oznámiť zvýšenie cien."

 

Andersson dodal, že Lada by aj napriek najstrmšiemu zvýšeniu cien za ostatné roky mala lepšie konkurovať zahraničným vozidlám. Jej najlacnejší model - Lada Granta - sa aj po zdražení predáva len za zhruba 300.000 rubľov (3850,60 eura).

 

Vlani však predaj vozidiel Lada za 11 mesiacov od začiatku januára do konca novembra 2014 klesol o 16 % na 351.992 kusov, pričom celkový odbyt áut na ruskom trhu sa v tom istom období znížil o 11,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies