Rusíni pokračujú v pôste, pripravujú sa na oslavu Ježišovho vzkriesenia

NETKY.SK • 26 Marec 2016, 13:43 • 2 min
Rusíni pokračujú v pôste, pripravujú sa na oslavu Ježišovho vzkriesenia

BRATISLAVA - Dnešná sobota je pre rusínsku komunitu pokračovaním veľkonočného pôstu. Na rozdiel od Veľkého piatka, keď nie je dovolené mäsité, mliečne ani vaječné jedlo, už dnes platí obmedzenie iba pre mäso.

slovakia

left justify in out

"Zároveň sa počas dneška pripravuje veľkonočný košík s tradičnými pochutinami ako šovdra - údená šunka, syrek, teda veľkonočná hrudka, domáca klobása, vajíčka i pascha - veľkonočný koláč," ozrejmil Peter Štefaňák z organizácie molody.Rusyny.

 

Veľkonočná nedeľa sa pre Rusínov začína nadránom. "Už o štvrtej, o piatej ráno mieria do chrámu, kde sa posvätí veľkonočné jedlo a ohlási sa zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Vtedy po prvý raz od piatka začnú biť kostolné zvony a veriaci ohlasujú Ježišovo vzkriesenie volaním Christos voskres," vysvetlil Štefaňák. "V niektorých obciach s rusínskym obyvateľstvom bolo tiež zvykom na oslavu Ježišovho znovuzrodenia páliť vatry," pripomenul.

 

Nedeľa je tiež dňom rodinných stretnutí a večer patrí aj zábavám. "Počas Veľkonočného pondelka prichádza tradičná oblievačka, mládenci zvyknú hádzať dievčatá do potoka, aby boli počas celého roka zdravé," pripomenul Štefaňák jednu z tradícií.

 

Veľkonočné sviatky v týchto dňoch oslavujú Rusíni, ktorí sa hlásia ku gréckokatolíckej cirkvi. Pravoslávni Rusíni, ktorých je menšina, oslavujú Veľkonočnú nedeľu tohto roku 12. apríla. Pravoslávna cirkev sa riadi juliánskym kalendárom.

 

Podľa posledného Sčítania obyvateľov, bytov a domov v roku 2011 na Slovensku žije 33.482 obyvateľov, ktorí sa hlásia k rusínskej národnosti. Rusíni sú treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies