Rusi údajne zablokovali v BR OSN návrh odsudzujúci Sýriu za barelové bomby

NETKY.SK • 20 December 2013, 09:17 • 2 min
Rusi údajne zablokovali v BR OSN návrh odsudzujúci Sýriu za barelové bomby

NEW YORK - Rusko v noci nadnes zablokovalo v Bezpečnostnej rade OSN vyhlásenie, ktoré odsudzuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za nedávne útoky raketami a "barelovými bombami" proti civilistom vrátane žien a detí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Neprijatie Američanmi predloženého návrhu vyvolalo nahnevané reakcie, píše Reuters. "Sme veľmi sklamaní, že vyhlásenie bezpečnostnej rady, vyjadrujúce naše kolektívne rozhorčenie z brutálnej a nevyberavej taktiky sýrskeho režimu proti civilistom, bolo zablokované," uviedol hovorca americkej misie pri OSN Kurtis Cooper.

"Tieto barelové bomby a výbušné látky, ktoré obsahujú, len zdôrazňujú brutalitu Asadovho režimu," konštatoval. Bezpečnostná rada OSN by mala podľa neho minimálne odsúdiť takéto "barbarstvo". Cooper nepovedal, kto vyhlásenie zablokoval. Niekoľko nemenovaných diplomatov však ukázalo prstom na ruskú delegáciu. Podľa nich požadovala odstrániť z textu akúkoľvek narážku na Asadovu vládu.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne informovalo, že nálet vládneho letectva na mesto Aleppo na severe Sýrie z 15. decembra si vyžiadal životy 76 ľudí vrátane 28 detí. Vrtuľníky zaútočili na predmestia Hajdaríja a Ard al-Hamra a vrhli na ne barelové bomby.

Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy zhadzujú z vrtuľníkov na zem, kde spôsobujú veľké materiálne škody a veľké straty na životoch. Sudy bývajú naplnené trinitrotoluénom (TNT), naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlejšiu oblasť než bežné silné výbušniny. Ide o relatívne nový prvok vo výzbroji vládnej armády, ktorej arzenál tvoria najmä zbrane a vojenská technika ruskej, či sovietskej výroby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies