Rupnik: Clintonová je potvrdenie transatlantického spojenectva

NETKY.SK • 7 November 2016, 16:20 • 2 min
Rupnik: Clintonová je potvrdenie transatlantického spojenectva

BRATISLAVA – Pri demokratickej kandidátke na budúcu prezidentku USA Hillary Clintonovej je možné očakávať kontinuitu transatlantického vzťahu, kým pre republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa je charakteristická neskúsenosť a nepredvídateľnosť vo vzťahu k Európe. Pre TASR to uviedol francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.

slovakia

left justify in out

"Hillary Clintonová je potvrdenie transatlantického spojenectva najmä vo vzťahu k rozbúrenému susedstvu EÚ, či už na juh alebo východ od Stredozemného mora. Clintonová dokáže problémy nielen pomenovať, ale otvorene hovorí, že v spolupráci s Európanmi ich chce riešiť. Donald Trump je v týchto veciach nielen neskúsený, ale aj nepredvídateľný. V tejto kampani využíva kartu izolacionalizmu. Amerika sa príliš angažovala vo svete, čo je ekonomicky neúnosné," konštatoval Rupnik.

 

Politológ pripustil, že pri Trumpovi sa vynára veľa otáznikov, ktoré spochybňujú dôležitosť transatlantického vzťahu. Zároveň upozornil aj na jeho postoj voči Putinovi a ruskej zahraničnej politike. "Z európskeho hľadiska je otázny aj jeho vzťah k Rusku a k Putinovi. Tam vidíme množstvo znepokojujúcich javov," upozornil politológ.

 

Demokratka Clintonová vedie deň pred voľbami na úrad amerického prezidenta nad svojím republikánskym súperom Trumpom o šesť percentuálnych bodov. Vyplýva to z posledného predvolebného celoštátneho prieskumu televízie NBC News, ktorý pre ňu s týždennou pravidelnosťou vykonávala spoločnosť SurveyMonkey.

 

Kandidátke Demokratickej strany v prieskume uskutočnenom medzi 31. októbrom a 6. novembrom dalo hlas 47 percent respondentov, pričom Trumpovi 41 percent opýtaných. Clintonová si podľa NBC News udržala pred Trumpom rovnaký náskok, ako v tomto prieskume zaznamenala pred týždňom.

 

Clintonová si podľa výsledkov predvolebných prieskumov televízie NBC News a spoločnosti SurveyMonkey od konca júla udržiavala trvalý náskok pred Trumpom. Od polovice septembra sa takmer vo všetkých prípadoch tento náskok ustálil na hranici medzi štyrmi a šiestimi percentuálnymi bodmi.

 

Zo všetkých predvolebných prieskumov vykonaných pre NBC News od 11. júla v uplynulých 17 týždňoch, kde mali respondenti možnosť výberu medzi štyrmi hlavnými kandidátmi, Trump viedol iba v dvoch z nich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies