Rúhání: Obama navodil 'nový tón' vo vzťahu k Iránu

NETKY.SK • 27 September 2013, 19:53 • 2 min
Rúhání: Obama navodil 'nový tón' vo vzťahu k Iránu

NEW YORK - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes povedal, že americký prezident Barack Obama vo svojom prejave v OSN navodil "nový tón".

slovakia

left justify in out

Podľa Rúháního slov to v ňom vyvolalo optimizmus ohľadom zmierňovania napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom. Dodal, že nedávne voľby v Iráne, ktoré ho vyniesli na post prezidenta, vytvorili "nové prostredie", a to môže vydláždiť cestu k lepším vzťahom so Západom. Na tlačovej konferencii v New Yorku iránsky prezident vysvetlil, že sa na okraj Valného zhromaždenia OSN nemohol stretnúť s Obamom, pretože nebolo dosť času na prípravu stretnutia na takejto úrovni, uviedla tlačová agentúra AP. Rúhání sa vyjadril, že Irán považuje za nádejné stretnutie na nižšej úrovni so zástupcami USA a ich medzinárodnými partnermi. Snahou účastníkov rokovania bolo obnoviť rozhovory o vyriešení sporu okolo jadrového programu Teheránu. Americký minister zahraničných vecí John Kerry predtým vyjadril spokojnosť nad "novým pozitívnym tónom" Iránu na rokovaniach o jeho jadrovom programe. Kerry to povedal po štvrtkovom stretnutí šiestich veľmocí - piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka - so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom. Kerry a Zaríf následne absolvovali krátku schôdzku medzi štyrmi očami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies