Produkcia OPEC v máji klesla a bola najnižšia za 5 rokov

NETKY.SK • 13 Jún 2019, 16:00 • 2 min
Produkcia OPEC v máji klesla a bola najnižšia za 5 rokov

VIEDEŇ - Ťažba Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v máji klesla a bola najnižšia za 5 rokov. Kartel sa obáva, že obchodná vojna medzi USA a Čínou môže spôsobiť spomalenie rastu globálnej ekonomiky a dopytu po rope.

slovakia

left justify in out

Produkcia OPEC v máji padla o 236.000 barel (1 barel = 159 litrov) denne na 29,88 milióna barelov denne, uvádza sa v mesačnej správe kartelu, ktorá cituje nezávislé zdroje. To bolo prvýkrát od júna 2014, čo ťažba OPEC klesla pod 30 miliónov barelov denne.

 

Kartel sa rozhoduje, či má predĺžiť dohodu o obmedzení ťažby, ktorá má platiť 6 mesiacov. Vo svojej mesačnej správe uvádza, že zoberie do úvahy vyhliadky ekonomiky, keď sa v najbližších týždňoch stretne s predstaviteľmi Ruska a ďalších producentských krajín.

 

 

"Počas prvej polovice tohto roka pokračujúce globálne obchodné spory eskalovali," uvádza sa v správe OPEC, ktorá tiež spomenula geopolitické riziká v mnohých kľúčových regiónoch. "To spôsobilo spomalenie globálnej ekonomickej aktivity a oslabenie globálneho dopytu po rope v porovnaní s minulým rokom."

 

Kartel očakáva, že svetová ekonomika zostane pod tlakom aj v druhej polovici roka 2019 z dôvodu obchodných sporov, čo zvyšuje neistotu týkajúcu sa vývoja dopytu po čiernom zlate.

 

OPEC aktuálne počíta s tým, že globálny dopyt po rope tento rok stúpne o 1,14 milióna barelov denne, čo je o niečo menej v porovnaní s predchádzajúcou prognózou kartelu. Producenti mimo skupinu by mali tento rok zvýšiť svoju ťažbu o 2,14 milióna barelov denne, čo znamená, že nárast produkcie viac než pokryje rast dopytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies